10 egyszerű tipp a túlagyalósoknak

Mi is az a túlagyalás? Alapvetően az agyalás nem hangzik negatívan, hiszen a gondolkodás pozitív dolog nem?

Azonban ha túlagyalunk valamit, torzulhat az ítélőképességünk, és elönthet minket a stressz ha túl sok negatív dolog fordul meg a fejünkben.

Ilyenkor képesek vagyunk túlstresszelni magunkat, és gyakran ennek eredményeként rosszabbul teljesíteni, amikor a képességeink alapvetően nem azt tükrözik.

Ha magadra ismersz ebben, íme 10 gondolat, amivel megpróbálhatsz javítani ezen.

1. Az első lépés a tudatosság

Hogy elkezdj dolgozni a túlagyalás problémáján, tudnod kell mikor is szokott jelentkezni nálad. Amikor kételkedsz magadban, ideges vagy és izgulsz, állj meg és gondolkozz el egy pillanatra, milyen szituációban vagy, hogyan reagálsz rá. Ez a pillanat lesz a változásod kiindulópontja.

2. Ne arra gondolj mi sülhet el rosszul, hanem arra mi sülhet el jól

Sok esetben a túlagyalás egy érzelmen alapszik: a félelmen. Ha arra a sok negatív dologra fókuszálsz, ami megtörténhet, könnyen ledermedhetsz. Legközelebb, amikor elkezded magadban ezt építgetni, állj meg. Erőltesd meg magad és képzeld el a jó kimeneteleket, a pozitív forgatókönyveket és tartsd is magad előtt őket. Ez nem csak megnyugtat, de nagyobb eséllyel éred is el az elképzelt képet.

3. Tereld el a figyelmedet

Sokszor segít ha van egy olyan számunkra pozitív tevékenység, amivel elterelhetjük figyelmünket. Ilyen a meditáció, tánc, edzés, hangszeren játszás, festék vagy rajzolás stb.. Ezek távol tarthatják a negatív gondolataidat. Természetesen ez csak otthon működik, közvetlenül az idegességet kiváltó esemény előtt nem lesz lehetőségünk, azonban ezzel is csökkentjük az agyalással töltött időt, és megalapozhatunk egy stabilabb elmeállapotot.

4. Helyezd megfelelő perspektívába a dolgokat

Mindig könnyű a dolgokat nagyobbnak és negatívabbnak beállítani, mint amilyenek. Legközelebb, ha hegyet akarsz csinálni egy vakondtúrásból, kérdzed meg magadtól, mennyit fog számítani ez 5 év múlva? Vagy egy hónap múlva? Egy egyszerű kérdés, mely megváltoztatja az időkeretet, és rávilágíthat, hogy felesleges túlagyalnunk a dolgot.

5. Ne törekedj mindig a tökéletességre

Ez nagyon fontos. Mindannyiunk, akik a tökéletesre várnak, ne most azonnal várják. Ambíciózusnak lenni remek dolog, de folyamatosan a tökéletességre törekedni irreális, és előnytelen. Amikor megfogalmazódik bennünk a gondolat, hogy “ennek most tökéletesnek kell lennie”, gondoljunk arra, hogy a haladás sokkal fontosabb, mint a tökéletességet elvárni magunktól.

6. Változtasd meg a félelemről alkotott képed

Sokszor azért tartunk valamitől, mert a múltban elbuktunk és aggódunk, hogy megint ez lesz, vagy megpróbálunk “kijavítani” valami múltbeli kudarcot. Emlékezz rá, hogy ha valami a múltban nem jött össze nem jelenti törvényszerűen azt, hogy most sem fog. Minden lehetőség egy új kezdet, egy üres oldal.

7. Állíts a szolgálatodba egy időzítőt

Szabj határt magadnak. Adj magadnak 5 percet, ami alatt gondolkozol és aggódsz. Utána fogj egy papírt és tollat, majd 10 percben írj le mindent ami aggaszt, amitől ideges leszel, ami stresszel. Ha letelik a 10 perc tépd szét, dobd ki és lépj tovább – lehetőleg valami szórakoztató tevékenységre.

8. Lásd be, hogy nem tudod megjósolni a jövőt

Senki nem tudja megjósolni a jövőt, a mában élünk. Ha a jelent a jövőről való aggódással töltöd, akkor a saját idődet dobod ki az ablakon.

9. Fogadd el a legjobb formád

Az aggódás gyakran abból is ered, hogy nem tartjuk magunkat elég jónak, okosnak vagy alkalmasnak stb. Ha tényleg mindent beleadtál, fogadd el a teljesítményed, és fogadd el, hogy sokszor nem csak rajtad múlik minden, sok külső tényező befolyásolhatja a dolgok kimenetelét, melyre nincs ráhatásunk.

10. Legyél hálás

Nem lehet megbánó, sajnálkozó és hálás gondolatunk egyszerre. Akkor miért ne töltsük az időt pozitívan? Minden reggel vagy este írj egy listát miért vagy hálás és ezekkel a gondolatokkal töltsd meg a napjaidat.

A dolgok túlagyalása bárkinél jelentkezhet, de ha van egy jó rendszerünk a kezelésére, akkor minimum egy részét a negatív, aggódó eszmefuttatásokat át tudjuk alakítani pozitív, hasznos gondolatokká.

Forrás: inc.com
Kép forrása: Wikimedia Commons

MEGOSZTÁS