4 tipp, hogy átlendüljünk indokolatlan félelmeinken

A félelem természetes érzés. A mai ragadozó vs. préda világban, a fokozott éberség és figyelem kritikus lehet a túléléshez. Azonban napjaink üzleti életében, félelmeinknek aligha van köze a túléléshez, inkább belső bizonytalanságainkból fakadnak.

“Megcsinálom határidőre a munkát?”
“Vajon kedvel a főnök?”

Ezek a kétségek keveset segítenek céljaink elérésében, sőt inkább hátráltatják őket. Egyéb iránt a félelmeink igenis láthatnak el motiváló szerepet, de jobb eredményeket érhetünk el, ha magabiztossággal helyettesítjük őket. Néhány stratégia segíthet kezelni, és idővel eltüntetni felesleges félelmeinket.

1. Vedd észre, hogy nem vagy egyedül

Mindegy milyen félelmekkel szembesülsz, valaki valahol már rájött arra, hogyan kerekedjen felül rajtuk. Tegyük magunkévá és nyugtasson minket ez a gondolat. Ha mások tudnak uralkodni rajtuk akkor Te is!

2. Száműzzük a kudarc és a kétség minden vízióját

Dr. Bob  Rotella, a “How Champions Think” (Hogyan gondolkoznak a bajnokok), című könyvében megoszt egy történetet Sam Snead, világhírű golfozóról. Minden este a bajnokság egyik fordulója után, amikor ágyba fekszik, felidéz minden egyes ütést a képzeletében. De amikor olyan ütéshez ér, ami nem sikerült túl jól, azt kijavítja. Kitörölte a rossz ütésről levő emlékét, és elképzelte magát, amint jól üti el a labdát.

A félelmeinken való felülkerekedésben nagy szerepet játszik, hogy kiválasszuk a megfelelő képet és arra fókuszáljunk. Sam Snead arra koncentrált, amit el akart érni, nem a negatív dolgokra. Ő megértette, hogy amelyik képnek a legnagyobb figyelmet szenteljük, az fog valóra válni.

3. Értsd meg milyen lehetőségeket hagyhatsz ki

A félelmek meggátolnak minket abban, hogy a komfortzónánkon kívül cselekedjünk. Az adott pillanatban “biztonságosabb” semmit tenni. Visszatekintve pedig azt kívánjuk “bárcsak megcsináltuk volna”. Így legalább úgy élünk, hogy meglendítjük az ütőt és maximum mellé ütünk, minthogy végignéznék egy mellettünk elrepülő labdát az ütővel a vállunkon.

A lecke: a legközelebbi lehetőségnél bámuljunk a félelem arcába és adjunk bele mindent!

“A félelem a legnagyobb kerítés”

(Dudley Nicholes)

4. Kapaszkodjunk személyes tapasztalatokba

Biztosan Neked is vannak olyan emlékeid, olyan dolgaid, amikbe nem mertél belemenni, féltél a negatív kimeneteltől, de bevállaltad és utána nagyon jó érzéssel töltött el a pozitív végkifejlet.
Marty Fukuda visszaemlékszik, hogy gyerek korában tartott a baseball edzésektől mert félt, hogy eltalálja egy dobás. De idővel, gyakorlatot és tapasztalatot szerezve elmúlt ez a félelme.

Továbbá tartott a nyilvános beszédtől is. Élénken emlékszik, hogy az ilyen órákon mindig azon aggódott, hogy nem fog leérettségizni a mondvacsinált félelme miatt, hogy nem mer az osztály előtt beszélni.

Így hogy fel tudunk idézni több diadalt a múltból, bármilyen kicsit vagy nagyot, már magabiztosabbak lehetünk azon képességünkben, hogy túl tudunk lendülni bármilyen mentális akadályon.

Forrás: entrepreneur.com
Kép forrása: Flickr | Karoly Czifra

MEGOSZTÁS