5 nem nyilvánvaló szokása az igazán sikeres embereknek

Mi különbözteti meg az igazán sikeres embereket, a többitől? Vannak jól ismert tényezők, mint a munkamorál, szenvedély, intelligencia és kitartás. De vannak olyan nem alapvető szokásaik, melyekkel megkülönböztetik magukat a tömegtől, és ami jócskán hozzájárul sikerességükhöz. Íme 5 közülük:

1. Kerülik a döntésekből származó kimerülést

Tudtad, hogy az akaraterő véges forrás? Mert az, olyan mint egy üzemanyagtank.

Amikor felkelünk tele van a tank, de szinte egyből elkezdünk kisebb-nagyobb döntéseket hozni. Bármennyire is jelentéktelennek tűnnek a döntések, apad a tankunk tartalma és kevesebb marad, vagy elfogy a nap csúcspontjára.

Az igazán sikeres emberek rájöttek, hogy jelentéktelen döntésekre pazarolni akaraterőnket, gondolatainkat, teljesen felesleges, csak elveszik az energiát az igazán fontos, magánéleti, vagy üzleti döntések elől. (Jó példa rá Steve Jobs vagy Mark Zuckerberg ruházata. Mindig ugyanaz a viselet, ne a reggeli öltözködésre pazarolódjon a kreativitás.)

2. Nem félnek nem-et mondani

Azt tanultuk, hogy ragadjunk meg minden lehetőséget. Szinte mindenre mondjuk igent, igazítsuk hozzá a saját prioritásainkat, de ugyanakkor legyünk csapatjátékosok is. Kontra-intuitívnek hangzik, de sokszor ez a “meg tudod csinálni” hozzáállás az ami visszatart minket.

A milliárdos Warren Buffet így fogalmazta meg: “A különbség a sikeres és az igazán sikeres emberek között az, hogy az igazán sikeres ember szinte mindenre nemet mond.”

Minden alkalommal, amikor egy alacsonyabb prioritású kötelezettségre nemet mondunk, időt és energiát szabadítunk fel, hogy az után menjünk, amit valóban szeretnénk.

3. Elfogadják az unalmat

Az igazán sikeres embereknek van elég erőforrásuk, hogy utazzanak, új dolgokat próbáljanak ki, új képességeket sajátítsanak el, kalandosabb, változatosabb életet éljenek.

Mindezek ellenére, mégis sokan elfogadják bizonyos dolgok unalmas mivoltát. Miért? Ha üzletről és személyes fejlődésről van szó, tudják, hogy a fejlődés csak egy hosszabb, vontatottabb folyamat eredménye lehet.

Michael Phelps olimipai aranyérmes úszó, nem egyik napról a másikra lett a világ leggyorsabb úszója. Elfogadta az unalmas, ismétlődő előgyakorlatok hosszú sorozatait, ami testileg és mentálisan is felkészítette a medencében való sikerre.

Hogy tökéletesen elsajátítsunk egy képességet egy rutinhoz kell ragaszkodnunk. Rengeteg sikeres atléta, művész, vállalkozó, és üzleti vezető elfogadta az ismétlés unalmát, hogy tökéletesítse mesterségét.

4. Nem próbálják fejleszteni gyengeségeiket

Ismered azt az idegesítő kérdést az állásinterjúk végén, hogy mik a legnagyobb gyengeségeid, és hogyan próbálod fejleszteni őket?

Általában van rá egy sablon válasz, hogy tudatában vagy, és minden nap törekszel rá, hogy koncentráltabb, türelmesebb legyél, hatékonyabban kommunikálj stb..

Az igazán sikeres emberek erre nem így tekintenek. Szerintük a gyengeségek fejlesztése bolond küldetés, inkább azokra a területekre fókuszálják az energiáikat, amiben természetüknél fogva jeleskednek.

Azonban nem kell nagyon nagyon szigorúan tekinteni erre. Ami sikerünkhöz szükségeltetik, és úgy érezzük fejlesztésre szorul, ne fogjuk vissza magunkat. Arra figyeljünk, hogy ne túlozzuk el, ne felesleges dolgokra pazaroljuk energiáinkat, ne próbáljunk mindennek megfelelni. Ahogy Tom Rath, író és kutató megfogalmazta: “Ha azzal töltöd az életed, hogy megpróbálsz jó lenni mindenben, nem válsz naggyá semmiben.”

5. A napfelkelte előtt kelnek

Mi a közös a nagy cégek vezérigazgatóiban és a vállalkozó milliomosokban? Korán kelnek. Az üzleti élet vezetői Richard Branson-tól, Margaret Thatcher-en keresztül, Howard Schultz-ig, mind a napfelkelte előtt kelnek ki az ágyból. Míg az emberek többsége alszik, ők már meditálnak, edzenek, dolgoznak, produktívan indítják a napot.

Ben Franklin is a korai kelés nézetét vallotta:

A korán fekvés és korán kelés: egészség, gazdagság és bölcsesség.”

Forrás: entrepreneur.com
Kép forrása: Flickr | Jeff Turner

MEGOSZTÁS