7 szörnyű gondolat, melyek visszavetik a sikert

Az elme tudatos irányítása a legnagyobb kihívás amivel egy vállalkozó szembesül, és amin valószínűleg élete végéig dolgozni fog. Normális, ha vannak kételyeink, ha néha szorongunk és megtapasztaljuk a küzdelmet, küszködést, de a sikerünk érdekében kritikus fontosságú, hogy minél előbb elkezdjük proaktívan kontrollálni gondolatainkat, nem hagyni kicsapongani őket.

A gondolataink meghatározzák attitűdünket, hozzáállásunkat bizonyos szituációkhoz, és hogy mennyire vagyunk nyitottak a megoldások felfedezésére. Ahogy a Lao Tzu idézet tartja:

“Figyelj a gondolataidra, mert szavakká válnak. Figyelj a szavaidra, mert tettekké válnak. Figyelj tetteidre, mert szokásokká válnak. Figyelj a szokásaidra, mert személyiséggé válnak. Figyelj a személyiségedre, mert meghatározza végzeted.”

Fontos, hogy megszüntessük a gyakori negatív gondolatainkat, ha brillírozni akarunk. Íme 7 olyan szörnyű gondolat, amiről jó ha tudjuk, hogy gátolhatják sikereinket.

1. Ellenállás a jelennek

A mai nap döntéseknek és tetteknek (vagy hiányuknak) a következménye, melyek a jelenbe juttattak. Nem jó, nem rossz állapot, hanem az ami. Amikor megpróbáljuk elutasítani, eluralkodik rajtunk a frusztráció és a keserű gondolatok.

A körülmények meghatározhatják a jellemünket, de a sikerünket nem. Vegyük csak például azt a rengeteg sikeres embert, akik felülkerekedtek a körülményeiken, azzal hogy elfogadták azt ami az adott pillanatban volt nekik, és proaktívan cselekedni kezdtek, hogy más legyen a holnap.

Ha úgy érezzük ellenállóan gondolunk a jelenünkre, jelenlegi körülményeinkre, próbáljunk meg elsajátítani valamilyen mindfulness vagy meditációs gyakorlatot. Sok alkalmazást is találunk, melyek segítenek edzeni az agyunkat, hogy elfogadjuk jelen helyzetünket, és közben fokozatosan nyitottan gondoljunk a holnapban rejlő lehetőségekre.

2. Bűnbakot keresni

Folyamatosan kifogásokat keresni, hogy miért tartunk ott ahol, és a körülményeket hibáztatni egyenes út a semmibe. A sikeres vállalkozók tudják, hogy a személyzetet vagy társ-alapítót, a gazdaságot, vagy bármi egyéb külső körülményt hibáztatni felelőtlenség.

Te vagy az üzleted és a saját életed feje, és csak te döntheted el hogyan tudsz előrébb jutni. Ne másokat hibáztass azért ami a jelenben történik, mert ha ezt teszed, akkor tudat alatt megerősíted magad, hogy te nem vagy felelős az életedért.

Gyakorolni kell, hogy felelősséget tudjunk vállalni minden rossz és jó dologért ami a vállalkozásunkban történik, és el kell kezdenünk konstruktívan feltenni magunknak a kérdést, hogy mit kellene máshogy csinálni az előbbre jutáshoz. Mindig találhatunk valamit, ami miatt felelősséget vállalhatunk a történésekért, és mindig találhatunk egy utat, hogy helyrehozzuk a dolgokat.

3. Áldozatot játszani

A bűnbak kereséssel karon ötlve, az áldozat szerepét játszani a leghalálosabb sikerünk szempontjából. Az áldozat olyan kijelentéseket tesz hogy: “Bele akartam vágni az üzletbe, de a gazdaság nem volt kedvező” vagy “El akartuk kezdeni a vállalkozást, de nem volt meg a kezdőtőke hozzá”.

Egy vállalkozó megvalósítja amit akar, függetlenül a gazdaságtól, finanszírozástól, erőforrásoktól, vagy egyéb kifogásoktól. Ha úgy érzed, hogy a körülmények a fejedre nőnek, azonnal keress valami módot ezen gondolatok megfordítására.

Keress rá az olyan inspirációs vezetők történetére, mint Louis Zamperin vagy Tony Robbins, akik felülkerekedtek súlyos visszaeséseiken, és nem áldozatként tekintettek magukra. Ezek az erőteljes, való életben megtörtént példák segíthetnek, hogy szélesebb perspektívával vészeld át a nehéz időket, és emlékeztetnek rá, hogy bármin felül tudsz kerekedni.

4. Összehasonlítgatás

Ha azon gondolkodunk, hogy a kerítés túloldalán zöldebb a fű, akkor nem jutunk előbbre. Összehasonlítgatni az eredményeinket vagy bukásainkat mások sikerével veszélyes dolog.

Egy jó módszer ez ellen, hogy úgy gondolunk az életre, mint különböző filmek sorozatára, melyek egy moziban mennek. Mindegyik terem egy különböző filmet játszik, mely egy adott helyen játszódik, adott időben, adott történetet mesél el. Amikor összehasonlítod az életed máséval, az olyan mintha az egyik filmvetítésről átsétálnál egy másik terembe, egy másik filmet nézni, és csodálkoznál, hogy az előző miért csak épphogy elkezdődött, a másik meg már a boldog végkifejletnél tart. Nem jobb az egyik film mint a másik, csak más a történet, és időben különböző szakaszukban láttad őket.

Ne hasonlítgass, legyél boldog és engedd, hogy idővel kibontakozzon a saját filmed cselekménye.

5. Aggódni mit gondolnak mások

A nagy vállalkozók nem figyelnek arra, hogy mások mit mondanak vagy gondolnak róluk. Ez nem indok a bunkóságra, de feljogosít, hogy ne figyeljünk rá, mit tesz vagy mond a világ másik fele.

Ha azzal törődünk mit gondolnak mások az ambícióinkról, és mi a véleménye rólunk a világnak, akkor könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy olyanokat hallgatunk meg, akik eltántoríthatnak minket. Ne adjunk túl nagy hitelt mások gondolatainak, se rólunk se az üzletünkről.

Természetes az értékes forrásból származó építő kritikákat és tanácsokat jó néven kell venni, nem szabad önfejűnek lenni és mindenkinél mindent jobban tudni, ez a pont mások véleményének negatív aspektusaira vonatkozik.

James Baldwin tökéletesen szummázza a gondolatot:

“Azok akik szerint nem lehet megcsinálni, általában félbe lettek szakítva olyanok által akik csinálják.”

Ne figyelj másokra, legyél az aki csak azért is megcsinálja!

6. Abszolutizmus

Nem csak az káros ha túl sokat foglalkozunk mások gondolataival, de az is ugyanolyan hátráltató, ha csak a saját véleményünkre alapozunk. Vállalkozóként vezetőknek kell lennünk és nekünk kell irányítanunk az üzletüket, de ha csak a saját elgondolásainkat, ötleteinket tartjuk megfelelőnek, akkor valószínűleg sok lehetőséget, innovációt kihagyunk.

Ha rugalmasan kezeljük elképzeléseinket, akkor nyitottak vagyunk olyan megoldásokra, fejlesztésekre és lehetőségekre, melyek jobbá tehetik üzletünket. Nem szabad mindenki gondolatát követni, de ha olyan környezetet hozol létre, ahol az egyetlen szívesen fogadott elképzelés az asztalnál a sajátod, akkor diktatúrát teremtesz. Légy nyitott új ötletekre!

7. Halogatás

Ha folyamatosan félre raksz dolgokat és azt mondogatod, hogy majd holnap megcsinálod, nem fogsz messzire jutni. Ezeket a gondolatokat rakd félre, és emlékeztesd magad, hogy a holnap nem garancia.

A vállalkozók általában sürgetik a dolgokat, és ez fontos ahhoz, hogy a siker felé haladjon üzleted. Ha hatalmába kerít a halogatás gondolata, írd le és fogadd meg ezt a költeményt Kalidasa-tól:

“A tegnap csak egy álom, a holnap egy látomás. De a jól megélt mától, minden tegnap boldog álom lesz, és minden holnap reménnyel teli látomássá válik.”

A holnap kihívások újabb sorozatát tartogathatja, ezért kerüld a mai dolgok halogatását. Legyél cselekvés orientált és haladj töretlenül a siker felé!

Forrás: entrepreneur.com
Kép forrása: Flickr

MEGOSZTÁS