Az új év nem január 1-én kezdődik

Mondanám, hogy ez most aktuális téma, de éppen arról fogok írni, hogy miért nem.

A közelmúltban volt újév, megfigyeltem, így január első napján hirtelen mindenki új ember lesz, vagy legalábbis annak hirdeti magát. Fogadalmak, célok. Év végén pedig a “majd januártól” kifejezés egy kifejezetten gyakori kötőszó lesz. Érdekes.

Szerencsére egyre többen, tudják, hogy az újévi fogadalmaknak, azok klasszikus formájában abszolúte semmi értelme, de tagadhatatlan, hogy ettől függetlenül van egy ilyen újrakezdés hangulata ennek az időszaknak. Ez nem baj. Pontosabban nem feltétlenül baj.

Ez az írás most nem konkrét tippeket ad, hogy mit csinálj, hogy működjenek a fogadalmak, célok, elhatározások, hanem az egésznek a gondolkodásmódját, megközelítését boncolgatom.

Talán nem árulok el újdonságot: nem a változtatás, az újrakezdés a baj.

Ezzel az egésszel 2 probléma van: rosszkor kezdődik, nem megfelelő a motiváció.

1.) Rosszkor kezdődik a változtatás.

Honnan tudom ezt ilyen jól? Itt ülök, Gencsy Zoltán, jobban tudom, hogy Neked mikortól kellene elkezdened változni. Bizony. Felmerülhet a kérdés: honnan tudja?

Persze kicsit csúsztattam, ez nem különleges tudás, nem vagyok látnok. Egyszerűen arról van szó, hogy a legritkább esetekben fordul elő, hogy egy általad is szükségesnek vélt változtatást nem MOST AZONNAL kell elkezdened. Ha már megszületett az elhatározás, tisztában vagy vele, hogy változtatnod kell, akkor egyszerűen nem szabad várnod.

Nincs jó indok arra, hogy miért kell megvárnod január elsejét, a szülinapot, a hétvégét, a hónap végét, a szabadságot, a nyarat. Áss mélyre magadban: ha tényleg úgy érzed, ez a változás ami kell neked, akkor ugorj neki most, azonnal. A cél eléréséhez tűzz ki dátumot, a kezdéshez ne.

2.) Rossz a motivációd

Igen, ezt is tudom. Az újévi fogadalmak jellemzően nem arról szólnak, hogy megmosod a kezedet a WC használata előtt, vagy indexelsz kifelé a körforgalomból, vagy mindig sisakban biciklizel. A fogadalmak jellemzően olyan dolgok, amik gyökeres változást okoznak, nehezen veszed rá magad. ha könnyen rávennéd, nem kellene fogadkozni, hanem egyszerűen megcsinálnád, amit kell:)

Namost, ha egy változás nagy volumenű, akkor bizony komoly belső késztetés fog kelleni. Az újévi fogadalmakhoz mi a késztetés? Az, hogy az idő az ő megszokott tempójában szépen telik, és hopp, a naptár december 31-ről január 1-re vált., mint minden évben, évszázadok, évezredek óta, és ahogy valószínűleg még tenni is fogja egy jó darabig. Ez egy teljesen automatikus, természetes, Tőled független dolog. Nem tudom, Te hogy vagy vele, de ez az én értelmezésem szerint nagyon-nagyon messze van az erős belső késztetéstől.

Amikor zuhog az eső és futnod kellene, amikor céges bulin svédasztal van, és neked a salátát kellene választanod, amikor minden kollégád rágyújt…

Ezekben a helyzetekben édes kevés lesz (pláne nem január első hetében), hogy “hát múltkor váltott a naptár, úgyhogy helyesen cselekszem!”. Ezekben a szituációkban hatalmas akaraterőre, kitartásra lesz szükséged, az nem fog hajtani, hogy történt valami tök természetes dolog, ami megjegyzem, minden nap megtörténik, csak más számokkal, más dátummal.

Tehát összegezve a dolgot, az emberek várnak, hogy egy bizonyos pontban legyen ugyanúgy éjfél, mint minden nap, hogy elkezdjenek egy dolgot, amit annyira nem is akarnak akkor elkezdeni. Nem hangzik túl izmos koncepciónak, igaz?

Őszinte leszek, én is érzem ezt a varázslatos érzést, hogy ez most egy új év, most minden szép és jó, bele lehet kezdeni új dolgokba, el lehet hagyni régieket. Nem tudom, valami van benne azért.

Ha Te is így vagy ezzel, van egy jó hírem: ezt megteheted bármelyik nap. Nem akkor van újév, amikor a naptár mondja, hanem akkor, amikor akarod. Minden egyes reggel a következő 365 napos időszak első napja van. Most az, hogy valakik valamikor úgy döntöttek, hogy a naptár akkor fordul, az ne határozza már meg, hogy Te mikor indulsz el a céljaidért, vágyaidért! Minden nap kezdődik egy új év, aminek aznap van az első napja.

Miért kellene megvárni egy mások által kialakított keretrendszer egy bizonyos pillanatát? Mitől jobb az az éjfél, mint a többi? (mellesleg megjegyzem, az emberek nagy része csatak részeg olyankor, szóval “jobb”-nak sem feltétlenül minősíteném…) Mit tud az a reggel, ami délután kezdődik, egy jóféle másnapos fejfájással? Az mitől jobb a változtatásra, mint a mai, vagy a holnapi reggel? Tényleg érdemes arra várni?

Azzal, amiről a lelked mélyén tudod, hogy meg kell tenned, azzal nem érdemes. Mást meg egyébként sem fogsz rendesen csinálni, a megfelelő motiváció hiányán még egy ezredforduló sem segít, nemhogy egy szimpla január 1…:)

Akarod a változást? Rendben.

De tényleg? Rendben.

De őszintén? Nagyszerű.

Akkor jó hírem van, holnap van “január 1.”, boldog új évet kívánok! 😉

ujev-januar-1-02

Képek forrása:
Flickr | Christopher Michel
Flickr | William Cho

MEGOSZTÁS