Az ünnepi készülődés margójára

Kezdjünk ezzel: szeretem a decembert, a Karácsonyt is, meg úgy az egész ünnepi időszakot (azt mondjuk nem teljesen, amit ez az emberekből kihoz).

Tehát nem célom senkinek elrontani a hangulatát, nem akarok ünneprontó lenni, csak szeretném ezt az időszakot egy kicsit más megvilágításba helyezni. Gondolatébresztőnek szánom ezt az írást.

Miről szól a december, illetve már a november vége sokak számára? Ünneplés, készülődés, ajándékokért tülekedés (verekedéssel egybekötve), sütögetés, pihengetés, visszatekintés, lazulás, szerettetekkel töltött idő stb. Ez alapvetően rendben is van (kivétel a szerintem egyértelmű kakukktojás).

Sokak kötelezettségekhez való hozzáállása viszont véleményem szerint nagyon nincs rendben. Az általánosan elfogadott nézőpont ebben az időszakban a “pihenj sokat”, “ez már az év vége”, “már ne dolgozz”, “megérdemelsz egy kis lazítást”. Az utolsóval van a legtöbb problémám. Személy szerint egy kezemen megszámolom, hány olyan ismerősöm van, aki már maximálisan elvégezte az idei évre kitűzött céljait, elért mindent amit el akart. Persze ennek talán oka az is, hogy sokan nem tűztek ki semmiféle célt, így nem értek el semmit és ezzel meg vannak elégedve:)

Én személy szerint nem értek egyet azzal, hogy a december már csak a pihenésről kell szóljon. Ez az az időszak, amikor két különböző versenytárssal folytatott versenyben is előnyre tehetsz szert.

Versenyzel önmagaddal és a konkurenciáddal.

Az önmagaddal folytatott versenyben sem szabad megpihenned. Tudod, hogy mit akarsz (remélem), ha még nem érted el, akkor ez egy remek alkalom arra, hogy erősen zárd az évet. Akartál fogyni 5kg-t, de még csak 4-nél vagy? Ha elfogadsz egy személyes javaslatot, a december ne arról szóljon, hogy a 4-ből 2-t visszaszedsz, hanem még egy fél kilót próbálj meg lefaragni, ennyivel közelebb leszel a célodhoz.

Nem lett annyi ügyfeled, amennyit szerettél volna? Még egy fél hónap áll rendelkezésedre, ez rengeteg idő! Nem töltöttél elég időt azokkal, akikkel szerettél volna? Még nyugodtan elhívhatod egy rég nem látott ismerősödet egy kávéra, nincs hozzá késő!

Hidd el nekem, év végén, ha visszatekintesz, sokkal jobban fogsz annak örülni, hogy az utolsó pillanatig harcoltál a céljaidért, mint annak, hogy az év utolsó időszakát pihenéssel töltötted és adott esetben még messzebb kerültél a céljaidtól (ez a testsúlyra tipikusan jellemző).

Ha vállalkozásod van, vagy kollégáiddal van egy kis egészséges harc az előléptetésért, akkor ez az időszak remek lehetőség arra, hogy egy kis versenyelőnyre tegyél szert. Legyél Te, aki a jövő évi előléptetésekkor a vezetőség eszébe jut mint az a munkaerő, aki az ünnepi időszakban is rendesen odateszi magát. (Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy legyél bent december 24-26 között éjjel-nappal, csak ne Te legyél, aki “azt a 3 napot már kiveszem” felkiáltással befejezi az egész éves munkát karácsony előtt napokkal).

Legyél Te az a vállalkozó, amelyikre jövőre úgy emlékeznek vissza, hogy “ő volt, akihez a két ünnep között is be tudtam ugrani az üzletbe, aki ugyanúgy válaszolt az emailjeimre, mint az év többi szakában”! A konkurenciád már rég részegen fetreng egy karácsonyi bulin, Te pedig szépen megszerzed az ügyfeleit. Nem csalással, nem trükkel, csak kemény munkával.

Természetesen nem beszélhetek a hozzátartozóid nevében, de én biztos azt javasolnám a szeretteimnek, hogy inkább tegyék oda magukat most, legyünk kicsit kevesebbet együtt, mint a jövő év elején folyamatosan frusztráltak legyenek, amiért le vannak maradva. Vagy másoktól, vagy önmaguktól.

Nem érzed azt, hogy le vagy maradva? Először is fogadd gratulációmat, komolyan, ügyes vagy! Viszont gondolj bele, nem lenne-e jobb megalapozni a jövő évi sikereidet, eredményeidet már most előre? Ha most még hajtasz, ennyivel kevesebbet kell jövőre! (ez természetesen nem igaz, ez egy csapda a részemről: ha az a típus vagy, aki most odateszi magát év végén, akkor jövőre nem kevesebbet akarsz, hanem még többet;))

Ez az időszak egy remek alapozás lehet a következő évre. Miért csak január 1-én kezdheted el a következő évet? Miért ne kezdhetnél el tervezni már most, illetve el is kezdeni kivitelezni a terveidet? Miért kell megvárni a szilvesztert, hogy tegyél néhány fogadalmat, amit már februárban sem fogsz betartani? Inkább tervezd meg most a következő évedet és kezdj is neki! Jövőre tényleg lefogysz? Minek vársz? Jövőre új szintre emeled a vállalkozásodat? Miért nem kezded el most?

Ilyenkor általánosan elfogadott, hogy nem szabad dolgozni, aki a munka szó kiejti a száján, az egy elvetemült munkamániás. De komolyan? Ilyenkor már nem tehetek a céljaimért? Ilyenkor már nem haladhatok abba az irányba, amibe szeretnék? Talán csak azért mondják sokan, mert a lelkük mélyén tudják, hogy ez a helyes, csak könnyebb lehúzni más eredményét, mint a sajátunkat felemelni annak szintjére. Te tudod, hogy a benned rejlő potenciál ilyenkor is benned van és ilyenkor is ki kell használnod azt.

Tényleg nem célom lebeszélni senkit az ünneplésről, de biztos vagyok benne, hogy az ezen időszakban elért eredmények utólag sokkal jobb érzéssel fognak eltölteni, mintha visszagondolsz, hogy “tyű, de jót fetrengtem 3 napig a kanapén tavaly a két ünnep között”. Egyrészt maguknak az elért eredmények is jobban fogsz örülni, másrészt a tudatnak, hogy Te irányítod a sorsodat, felvállalod, hogy a siker rajtad áll, még az ünnepi időszakban is!

Kellemes ünnepeket! Jó munkát!

Kép forrása: Flickr | Ben Husmann

MEGOSZTÁS