Fejlődésünk akadályozói – a négy “K” tényező

A minap olvastam Robin Sharma – “A Siker kézikönyve” című könyvét, és az egyik fejezet elgondolkodtatott. Jó igazából szinte az összes, de úgy gondoltam ez bárkinek segítség tud lenni, és érdemes tisztában lennie vele annak, aki változtatni akar valamin az életében.

Robin Sharma a világ egyik legismertebb sikertanácsadója, ügyfelei között szerepelnek a világ legnevesebb, élvonalbeli cégei és azoknak vezetői, de rocksztárok, és rengeteg sikeres cégtulajdonos is figyelmet fordít gondolataira.

Biztos veletek is sokszor előfordult már, egy-egy könyv elolvasása vagy előadás/beszéd meghallgatása után, hogy most igen is megváltoztatom ezt vagy azt az életemben. Legyen az munkával vagy magánéletünkkel kapcsolatos. De pár nap, jobb esetben pár hét után, egyszerűen elveszik a lendület.

Munkája során négy kritikus tényezőt állapított meg, ami útjában áll fejlődésünknek, és ezeket nevezte el “négy K”-nak (angolul egyébként négy “F”). Azért szeretném ezt megosztani veletek, mert ahogyan ő is mondja, ha tudatában vagyunk valaminek, csak akkor tudjuk kijavítani, és ha tudjuk, hogy mik a fő akadályozó tényezőink, bátrabban kezdhetünk neki a változtatásnak. Sokan a fogorvost is jobban viselik, ha mindig mondja szépen előre, hogy mi fog történni igaz?:)

Kishitűség

Az ember alapvetően a biztonságra van programozva. Így alakultunk ki az évezredek során, a biztonságot keressük, még ha ez korlátozza is lehetőségeinket. Küzdjük le az ismeretlentől ,az újtól való félelmünket és tegyük meg, amit nem mertünk eddig. Csináljuk ezt meg ezt annyiszor, hogy már ne feszélyezzen minket, ha legközelebb is meg kell tennünk. A komfortzónánk mögött nagy lehetőségek rejlenek!

“Minden félelemmel őrzött fal mögött értékes kincs rejtőzik.”

Kudarc

Mi van akkor ha nem sikerül? Ugye sokszor felmerül a kérdés, mielőtt valamibe bele akarunk vágni? Ám sokaknál ennyiben ki is merül a belevágás, mert annyira félnek a bukástól, hogy meg sem próbálnak változtatni, kockáztatni. Ne az esetleges negatív végkimenetelekre koncentráljunk, meg hogy úgysem sikerül.

“Véleményem szerint az a legnagyobb kudarc,ha ölbe tett kézzel ülünk.”

Javítsunk egészségünkön, valósítsuk meg egy álmunkat, kinek-kinek a maga kihívása, csak kezdjük el minél előbb, kis lépésekben haladva, és elérhetjük, amit akarunk. És ha valami nem sikerül? Annak is oka van, anélkül nem lehetünk sikeresek. Ha nehézségek, kockázat és kudarcok nélküli lenne a sikerhez vezető út, mindenki sikeres lenne. “Nincs siker kudarc nélkül.”

Köznapiság

Az elhatározás után tele vagyunk energiával, határozottsággal, meg akarjuk váltani a világot, ám a szokásos napi teendőinket ugyanúgy tennünk kell, mint mindig. A szürke hétköznapok során, a fárasztó közlekedés, a főnöknek megfelelés, a stressz, a napi irodai problémák, a rossz természetű emberek és munkatársak miatt, elfelejtjük vagy nincs időnk teljesíteni fogadalmunkat. Ennek elkerülése kulcsfontosságú a sikerhez! Ne feledkezzünk meg önmagunknak tett ígéreteinkről, írjuk fel egy cetlire, ragasszuk a tükörre, íróasztalra, ahol minden nap találkozunk vele. Beszéljünk róla másoknak, hogy minél jobban tudatosítsuk magunkban is, és így talán jobban is motiválhatjuk magunkat. (Ha minden közelebbi ismerősünknek arról beszélünk, hogy ezentúl egészségesen étkezünk, akkor azért kellemetlen másnap egy pizzát rendelnünk. De az ettől való félelem ne hátráltasson, hanem motiváljon minket, hogy akkor igenis megteszem, megmutatom magamnak is, másoknak is, a végén úgy is én nevetek.)

“Íme a siker kulcsa: Tegyék prioritássá, amit felvállaltak!”

Közöny

  • Túl öreg vagyok, hogy változtassak
  • Túl fiatal vagyok, ráérek még
  • Ez rajtam / az én életemben úgysem működik
  • Az én munkahelyemen úgysem működik
  • Más sem csinálja
  • Sorolhatnám

Ahogyan Robin Sharma is írja, gyerekként mindenki tele van lelkesedéssel, nagy álmokkal, de sokan nem ismerték fel, hogy a kudarcok vezetnek a sikerhez, és – megkímélve magukat a további sérülésektől – cinikussá váltak, bezárkóztak.

 

Most, hogy már tudomásunk van arról, milyen domináns tényezők állnak fejlődésünk útjában, elkezdhetjük legyűrni őket, és elindulhatunk a siker felé vezető úton! Honnan tudjuk, hogy sikerül-e, ha meg sem próbáljuk? Hajrá!

“Átlagember is törekedhet átlagon felüli életre. Léptem nyomon ezt látom. Higgyenek nekem. Célozzák meg a nagyságot.”

 

Kép forrása: Chris Potter

 

MEGOSZTÁS