Ha nincs eszed, legyen noteszed!

Ha van, akkor meg pláne!

Remélem észrevetted már, hogy szeretünk hasznos, egyszerű, gyakorlatilag azonnal használható ötleteket adni, amelyekkel megkönnyíthetitek az életeteket, jobb, nagyobb eredményeket érhettek el.

Most sem lesz ez másképp. Ha kellene csinálnom egy listát, hogy mik változtatták a legnagyobbat az életemen, persze pozitív irányba, ez biztosan a top 5-ben lenne.

Röviden: írj fel mindent, ami eszedbe jut! Úgy értem, hogy mindent!

Ha sokat kell használnod a kreativitásodat, akkor ez egyszerűen nélkülözhetetlen, de mindenkinek rengeteget fog változni az élete, ha rászokik.

Rengetegen foglalkoznak ennek a módszertanával, én nem húznám ezzel az időt, úgyis kialakul, hogy melyik rendszer, módszer működik Neked a legjobban.

A dolog lényege, hogy ha van egy működő rendszered (pl. mindig felírod egy cetlire a hűtőn, ha otthon elfogy valami, minden üzleti ötletedet a telefon jegyzeteibe, minden mást mondjuk egy jegyzetfüzetbe), az tehermentesíti az agyadat, az elmédet.

Sokkal szabadabban tudsz gondolkozni, ha tudod, hogy MINDEN, ami valamikor is eszedbe kell jusson, valahova fel van írva. Persze ezeknek az információknak az előszedése már egy másik dolog, de a lényeg a tudat, hogy minden le van írva, így Neked nem kell megjegyezned.

Viszont ez nem olyan, mint sok, az életedet javító módszer, hogy már kis lépésekben is sokat segít: vagy MINDENT lejegyzel, vagy nincs értelme.

A lényeg az a tudat, az érzés, hogy SEMMIT nem kell megjegyezned. Onnantól, ha a családtagoknak kitalált ajándékötleteket nem írod le, máris megtörik ez a rendszer. Azt az érzést kell elérned, hogy biztosan minden le van írva.

Ha ez megvan, az agyad mindig jobban tud foglalkozni az aktuális tevékenységeddel. Most írom ezt a posztot, nem ugrik be, hogy “hú hétfőn fel kell hívjam XY-t”(most szombat este van), csak és kizárólag ezzel foglalkozom. Valami új dolog eszembejut? Felírom, majd csinálom tovább a dolgomat. Nyugi, fogok még eleget írni az ilyen 2 másodperc alatt felírt dolgok hatékony rendezéséről! 😉

Keress néhány szabad órát, csinálj néhány listát és kezdj mindent leírni, ami csak a fejedben van. Új ötlet? Puff, azonnal be vele a listába! Addig csináld, amíg egy furcsa, könnyű, felszabadult érzést kezdesz érezni, akkor vagy készen! Nagyon jó lesz, hidd el nekem!

Alakítsd ki a szokást, hogy ne próbálj semmit megjegyezni! Ez nem memóriaverseny, csak Te jársz rosszul, ha azon vagy, hogy mindent észben tarts. Erre nincs szükség, senki nem várja el Tőled. Nem leszel attól több, ha mindent próbálsz megjegyezni, kevesebb viszont igen, mert így biztosan lesznek dolgok, amiket el fogsz felejteni. Ez nem presztízskérdés, ha igazán hatékony akarsz lenni, és nem akarsz soha, semmit elfelejteni, akkor bizony írd fel azokat! Egy telefonszámot felírsz, mert nem tudod és nem akarod azonnal megjegyezni. Na ez legyen mindennel!

Az agyad, elméd sokkal többre hivatott, mint a bevásárolni valók megjegyzése! Alkoss, legyenek új ötleteid, gondolkozz szabadon, ne lényegtelen apróságokkal terheld a memóriádat!

Csak rajtad múlik, hogy elfelejted-e a dolgokat, hogy meghozod-e a döntést, hogy nem a memóriádra hagyatkozol, hanem egy működő rendszerre!

 

Kép forrása: Flickr | matryosha

MEGOSZTÁS