Kezdemenyezes az ekezet nelkuli kommunikaciorol

Ez megint rendhagyó írás lesz, szeretnék egy mozgalmat indítani, vagy legalábbis egy kezdeményezést. Ha van már ilyen, jelezzétek és csatlakozom.

Sokat kommunikálok írásban. Hivatalos kommunikációról beszélek, gyakran olyan emberekkel, akikkel soha nem találkoztam, nem ismerem őket. Ez általában email, de néha becsúszik egy-egy SMS, pl. a találkozó helyszínéről, ha előbb értem oda. Ma már feltételezem nem vagyok egyedül ezzel, de elég sokat használok erre a célra mobiltelefont (ok. SMS-re nyilván, de emailre is). Ilyenkor el szokott hangozni tőlem a “……ki, mennyivel jobb, hogy az angolban nincsenek ékezetek”. Újabban egyre gyakrabban látok/kapok ékezet nélküli “hivatalos” emaileket, bevallom örülök neki, mert látom, hogy van még, akinek eszébe jutott. De! Mindig elgondolkodom, hogy ez most akkor belefér-e, vagy sem. Mostanában, ha valakivel már váltottam néhány levelet, telefont, és csak rövidebb, tájékoztató jellegű emailt küldök neki telefonról, bizony el szoktam ékezet nélkül küldeni, egyszerűen sokkal gyorsabban megírom telefonon.

Nem tudom, mi erről a hivatalos álláspont, szerintem mindenki tudja, hogy igazából nem annyira hivatalos a dolog, ugyanakkor mindenki szívesen írna így, mert tisztában vagyunk azzal, hogy mindenki megérti, felfogja az email mondandóját.

Szeretnék egy olyan kezdeményezést indítani, hogy fogadjuk el, tegyük valamennyire hivatalossá 1-2 emailváltás után az ékezetmentességet, ha ez segíti az írót.

Képzeljük el, ez mennyivel gyorsítaná a kommunikációt, pláne, ha kombináljuk az 5 mondatos email szabállyal, amiről itt olvashattok. Javaslom, hogy csatlakozzatok minél többen, mindenkinek egyszerűbb lenne az élete!:)

Kép forrása: Flickr | Adikos

MEGOSZTÁS