Kikkel vedd körül magad?

Előre szeretném bocsájtani, hogy ez nem egy könnyen emészthető téma, de hát nagyon nehéz a számunkra igazán hasznos, előnyös és megfelelő utat választani a sikeres és kiegyensúlyozott élet felé.

A madár és a toll

Van egy olyan mondás, hogy “madarat tolláról”, ami nem azért lett ilyen elterjedt, mert semmi valóságalapja nincsen.

Sajnos a hozzánk közel álló emberek, akikkel a legtöbb időt töltjük mindennapjaink során, hatalmas mértékben befolyásolják életünket. Biztosan Te is észrevetted, hogy átveszed a hozzád közel állók szokásait, gondolatait, persze nem mindet, de mindenképpen nagy hatással vannak hozzáállásodra és viselkedésedre.

Akarva, akaratlanul is belemész olyan dolgokba, beszélsz olyan témákról, amiket alapvetően nem biztos, hogyha csak is rád lenne bízva megtennél. Sőt a véleményedet egy-egy dologról is nagyban formálják a hozzád közel állók álláspontjai.

Persze lehetnek ezek szubjektívek, lehetnek ezek fejtágító hatásúak, egy másik nézőpont megvilágítása, de tudjuk, legalábbis érezzük magunkban, hogy sok esetben nem az a megfelelő hozzáállás, amit tőlük tapsztalunk.

“jaj mindjárt jön a hétfő”

“vedeljünk, hétvége van”

“nincs időm sportolni”

“nincs időm normálisan kajálni”

“a hülye politikusok”

“ha sok pénzt akarsz más rovására megy”

“szívjunk el egy cigit”

“nézd a burzsuly porsche-val jár”

“szép családnak tűnik, de biztos van valami gebasz náluk”

és még sorolhatnám a negatívabbnál negatívabb megjegyzéseket (amiket direkt próbáltam az élet több aspektusára vetíteni).

Az ideális állapot pedig az alábbi lenne

Tudom nem ilyen negatívak az ismerőseid, családtagjaid, nem mondanak minden témában ilyen negatív dolgokat, de gondolj bele, hogy mennyire motiváló lenne, mennyire pozitívabb élmény lenne egy beszélgetés, találkozás, időtöltés, ha őszintén így fognák fel a fentieket a hozzád közel álló emberek, és ezeket hallanád tőlük minduntalan:

“mindjárt hétfő, újra tehetjük a dolgunkat, jó ez a hétvége, de akkor is haladni kell, dolgozzunk, tegyük hasznossá magunkat, jussunk előbbre, mutassuk meg!”

“igyunk pár pohár bort most hétvégén, beszéljük át kivel mi a helyzet, miben tudjuk támogatni egymást, vagy menjünk el sportolni”

“figyi én hetente többször sportolok meló mellett, ha gondolod segítek hogyan kezdj bele”

“nem egy kvantumfizika magadra főzni, csapjunk egy estét amikor közösen főzőcskézünk, van pár egészséges receptem is, simán meg tudod csinálni te is”

“nem értek a politikához, egy ország vezetéséhez, koncentráljunk inkább a saját fejlődésünkre és saját magunk megfelelő irányítására”

“lehet pénzed is, meg boldog családod, rengetegen megcsinálták már, neked miért ne sikerülne?”

“nem dohányzom”

“nézd milyen fasza porsche, kíváncsi vagyok mivel érte el ezt, beszélgetnék vele”

“nézd milyen szép család, a miénk is ilyen lesz”

 Ha így belegondolsz, remélem érzed, hogy mennyire befolyásolnak azok az emberek, akikkel az idődet töltöd, és érzed, hogy mennyivel pozitívabb hozzáállásod, és nagyobb motivációd lenne, ha a második felsorolásból szemezgetnének barátaid, munkatársaid, barátod, barátnőd, rokonaid.

A legnehezebb lépés…

Egy olyan rossz hírrel kell szolgálnom, hogy igen, ez a rokonokra is vonatkozik. Sajnos bármennyire szeretjük, bármennyire közel áll hozzánk, ha érezzük, hogy nem a céljaink és a pozitív, sikeres élet felé hajt minket mondandója és gondolkodása, akkor bizony redukálnunk kell a vele töltött időt.

Sokaknak elképesztően nehéz része ez a sikeres útra lépésnek, főleg ha kiderül, hogy egyik barátunk sem az az igazán ránk pozitívan ható egyén. Ekkor vagy sokat leszünk egyedül, vagy bármilyen furcsán is hangzik, keresni kell új barátokat, hozzánk hasonló gondolkodású embereket, akikkel az időnket töltjük.

Félre ne értsd, nem kell most kirúgni az összes barátodat, csak gondolod meg mennyit időt töltesz el egy-egy ismerőssel, és próbáld hasznos, építő jellegű beszélgetések felé terelni a találkozásokat, lehet hogy több közös gondolat van bennetek, mind gondolnátok!

MEGOSZTÁS