Bármit is csinálsz, légy vezető!

Nekem nagyon szimpatikus Robin Sharma munkássága, az, amit és ahogy ő közvetít, üzen. Nem szeretnék más tollával ékeskedni, ezért most közlöm, hogy ennek a posztnak az alapgondolata tőle származik, legalábbis hozzám tőle jutott el. Ezt a gondolatot egyrészt megosztom veletek, másrészt kicsit kifejtem, hogy mit jelent az én olvasatomban.

Ő sokkal jobban megfogalmazta, mint én a címben, de nem akartam ezt a kifejezést használni:
“A rang nélküli vezető”

Mit takar ez? Röviden: mindegy, hogy mi a foglalkozásod, a pozíciód, a “hivatalos” rangod, hol és milyen minőségben dolgozol, viselkedj vezetőként.

Lehetne használni a főnök kifejezést is, de a főnök nem feltétlenül vezető, tehát maradjunk inkább a vezető szónál, habár a főnök nagyobbat ütne (nem úgy:)).

Szól ez egy kicsit a példamutatásról és kicsit a felelősségvállalásról (ami mellesleg mindennek az alapja, talán “felelősségvállalás-fetisiszta” vagyok?).


Egyik kapcsolódó írásunk a felelősségvállalásról:
Megnyitom egy új fülre, és ezután a cikk után elolvasom azt is, ha még nem láttam


Arról, hogy pozíciódat, felelősségkörödet tudd magadénak, a saját “termékednek”, vállald fel, hogy ez mutatja, hogyan végzed a munkádat. Mintha az, amit csinálsz, egy komplett vállalatbirodalom lenne, aminek Te vagy a feje.

Ez segít a rossz értelemben vett alkalmazotti gondolkodást (minden mindegy, csak azt végzem el, amit muszáj, a többi nem érdekel, nekem nem érdekem, hogy fejlődjön A cég), ezáltal a minimumra törekvést (csak annyit dolgozom, amivel éppen nem rúgnak ki) is levetkőzni.

Talán ez furcsán hangzik elsőre, hiszen nem ehhez vagyunk szokva. De javaslom, hogy ízlelgesd a gondolatot, fogadd el és kezd eszerint élni, hidd el, megéri.

“Ha úgy adódott, hogy utcaseprőnek kell lenned, seperd úgy az utcákat,
ahogy Michelangelo festett képeket,
seperj úgy utcákat, ahogy Beethoven komponált zenét…

Seperj úgy utcákat, ahogy Shakespeare írta költészetét.
Seperd az utcákat annyira jól, hogy a Menny és Föld minden serege álljon meg egy pillanatra és mondja:
Itt élt a nagy utcaseprő, aki remekül csinálta munkáját.”

― Martin Luther King Jr.

A pozíciód sokkal, de sokkal több, mint aminek elsőre gondolod és Te is sokkal több vagy.

Takarító vagy? Úgy érted, Te vagy a tisztasági osztály vezetője? Vagyis a Te részlegednek a feladata, felelőssége, hogy jól teljesítsen, vagyis olyan tiszta folyosókat produkáljon, aminek a csodájára járnak? A Te munkád eredményére mondják, hogy “hm, de kellemes itt lenni, micsoda tisztaság!”? Gratulálok, szép munka!

Szakács vagy? Vagyis Te vezeted a komplett élelmiszergyártást? Ha jól végzed a munkádat, a Te szakácsságod lesz világhírű? A Te felelősséged, hogy olyan ételek hagyják el a konyhát, amire bárki büszke lenne? A Te munkád eredménye annyi elégedett, jóllakott ember? Le a kalappal, nem lehet könnyű!

Portás vagy? Tehát, ha jól értem, a terület biztonságának az első számú vezetője? A Te munkád eredménye az, hogy mások biztonságban dolgozhatnak? Nem semmi, komoly felelősség!

Buszsofőr vagy? Tömegek szállításának az első embere? Te, személy szerint biztosítod a lehetőséget, hogy naponta százak jussanak időben, biztonságban munkahelyükre? Ez igen, köszönjük!

3504386519_1d13868156_z

Érted már ugye?

Amit csinálsz, annak Te vagy az elnök-vezérigazgatója. Lehet, hogy van főnököd, talán több is, de senki nem felel jobban a Te munkád eredményéért, mint Te magad.

Mutass példát! Ezzel a hozzáállással követőket fogsz szerezni! A csodádra járnak, egyszerűen senki nem végzi így a munkáját! A “partnercégeid” is fel kell vegyék a tempódat, vagyis a másik takarító, aki a kollégád, ő is felelősséget fog vállalni részlegéért. Ennek mi a következménye? Mit tettél Te ezzel? Semmi különöset, csak tisztábbá varázsoltad az egész világot!;)

Ez a hozzáállás tipikusan olyan, ami csak és kizárólag rajtad áll, azon, hogy kinevezed-e magad a munkád első számú vezetőjének. Tedd meg!

 

Képek forrása:
Flickr user | Marcin Wichary
Flickr user | garlandcannon

MEGOSZTÁS