Legyek kreatívabb!

Hogyan lehetünk kreatívabbak?

Ez az a kérdés, ami nem csak az alkotó szellemű embereket foglalkoztathatja. Bárki, aki munkája miatt vagy kedvtelésből érdeklődik az ilyen fajta tevékenységek iránt, elgondolkozott már azon hogyan tudja fejleszteni kreativitását. Szerencsére Tod Samson-ban is felmerült ez a kérdés, és megmutatja nekünk azokat a modern technikákat, amik segítenek fejleszteni a kreativitásunkat.

A cikk egy videó lényegét írja le, ha nem akarnál 45 percet végignézni, de természetesen a cikk aljára beillesztettük, mindenképp érdemes időt szakítani rá!

Az agy az emberiség által ismert legbonyolultabb gépezet, és a kreativitás a legerősebb  képességünk. A Californiai Állami Egyetemen, San Bernadinoban folyik a világ egyik legnagyobb kutatása a kreativitás terén. Dr. James C. Kaufman a kutatók egyike azt állítja, a kreativitás tanulható és egyben mérhető is. Tod Samson-nak egy hónap állt rendelkezésére, hogy felturbózza ezt a képességet, és ebben elsőként Dr. Kaufman segítette. Lássuk mi is a folyamat és mi lesz az eredmény!

Tesztek, amikkel megismerhetjük a mostani kreativitási szintünket:

  1. Teszt: Hányféleképpen tudnál használni egy cipőt?

Ez a teszt a váltakozó használat, vagyis a szerteágazó gondolkodást figyeli: amikor egy ötletünk támad, az első dolog, ami történik, hogy több különböző ötlet is kialakul bennünk.

  1. Teszt: Lerajzolnak pár alap formát egy lapra és ezeket ki kell egészítened.

Ez a Torrens rajzteszt, ami nem a rajzkészséget méri, hanem a nyitottságot, és hogy mennyire tud elrugaszkodni az ember a megszokott gondolkodásmódjától.

  1. Teszt: Ugyanolyan papír háromszögeket adnak, és mindből valami mást kell csinálni, bármit lehet velük kezdeni, de két egyforma ne legyen.

Itt felmérik az ember szerteágazó gondolkodását, problémamegoldó képességét. Ez a legfontosabb összetevője a kreativitásnak.

  1. Teszt: Mi lenne ha az emberek nem tudnának ruhákat viselni?

A teszttel a képzelőerőt és az eredetiséget vizsgálják.

Kiértékelés:

Két részből áll, az első a gördülékenység, vagyis hogy hány ötlettel állunk elő. A másik az eredetiség, mennyire ritka, mennyire különleges az ötlet. Mind a négy feladatot ezen két szempont alapján értékelik. Így Tod végeredménye 65,5% lett.

Technikák amik segítenek:

  1. Végezzünk minden nap más és más szerteágazó gondolkodás gyakorlatot. Például tárgyak használata a nem megszokott módon. Próbálj meg a gyengébbik kezeddel fogat mosni. Ez segíteni fog nekünk a szerteágazó gondolkodást, és a problémamegoldó képességet fejleszteni, megváltoztatja gondolkodásmódunkat.
  1. Minden nap próbálj ki egy új ételt, ha jiu-jitsuzol minden nap tanulj meg egy új mozdulatot, ugyanis az újdonságok megtapasztalása, akár 15%-al kreatívabbá tehet.
  1. Alkoss valamilyen kreatív dolgot, például egy festményt, verset, előadást. Ki kell kapcsolni a funkcionális fixáltságot, és átengedni magad az új ötleteknek.

A kreatív gondolkodást akadályozó tényezők:

Az analitikus gondolkodás, az amikor megpróbálunk kitalálni egy megoldást, amit metodikusan, logikusan és mentálisan is végiggondolunk.
Éleslátás, más néven heuréka pillanat, amikor csak elénk ugrik a megoldás minden előzetes ötletelés nélkül. Prof. Mark Beeman, aki a kreatív agy szakértője, azt állítja, hogy az agy más útvonalat használ a két megoldás között.

Az ő tesztje egy távoli asszociációs teszt: egy MRI gépben kérdéseket tesznek fel, a válaszadásra egy perc áll rendelkezésre. A teszt megméri, hogy melyik úton jutottunk el a válaszokhoz.

Az eredmény, hogy megnő az éleslátás, ha abbahagyjuk az elemezgetést. (Tudományos magyarázata a videóban.)

Egy másik fajta blokk, ami visszafogja a kreativitást, az illúziók. Az elme máshogy működik, amikor befolyásolja valami amit látunk. Egy szobában, amiben két iker lány áll, az agyam hamarabb hiszi el, hogy az ikrek eltérő méretűek, minthogy a szoba nem négyszögletes.

Az agyunk folyton a legrövidebb utat keresi a megoldások eléréséhez. A gondolkodásmód blokkolja a kreativitást, mert mindig ugyanúgy tekintünk a dolgokra. Megfelelő tréninggel, néhány gondolkodásmódon túl lehet lendülni.

Az innovációval lehetünk képesek lerombolni a gondolkodásmódokat.

Az innovatív gondolkodásban a legfontosabb, hogy amit létrehozunk újszerű, használható, meglepő és érdekes legyen.

Innováció kreatív skálája:

– Relevancia, vagyis a hatékonyság. – Alkalmas-e arra amire készítettem?

– Újszerűség. -Van-e benne olyan, ami nem szokványos?

– Elegancia. -Jól néz-e ki?

– Genezis. – A kész termék nyit-e új perspektívákat?

Teszt: Építs egy egérfogó által működtetett járművet.Tod 45,5%-ot ért el a teszten.

Laterális gondolkodás

A kutatások szerint a kreativitás tartja egészségesen az agyunkat, mivel új idegpályákat mozgat meg. A laterális gondolkodással kizökkentjük az agyunkat a szokványos gondolkodásból, máshogy közelítjük meg a problémát.

Legismertebb technika:

Hat gondolkodó kalap: a lényege, hogy képletesen átváltunk az egyik gondolkodásmódról a másikra, és ezáltal elkezdjük könnyen kezelhető darabokra aprítani a dolgokat. A hat gondolkodó kalap szépsége, hogy ahelyett, hogy lecsapnánk az első eszünkbe jutó megoldásra, rákényszerít arra, hogy több különböző szempontból is megvizsgáljuk a problémát.

Kék: célok meghatározása

Fehér: információ gyűjtés, adatok

Zöld: ötletelés, kritikus énünk kiküszöbölése

Piros: érzelmek, intuíció

Sárga: optimizmus, előnyök

Fekete: ellenvetések ( legtöbben ebben vagyunk a legjobbak)

Mi lett Tod eredménye?

A kreativitás teszten fejlődött, gördülékenységben és eredetiségben. Az első teszten 65,5%-ot ért el, most ez 73,5% lett. Egy hónap alatt napi egy órát gyakorolt.

Az innovációs teszten is jobban teljesített, az elsőn 45,5%-ot ért el, a másodikon 75%-ra nőtt.

Az eredmény egyértelmű fejlődés, a tréning tényleg működik, természetesen akkor, ha komolyan elhatározzunk, hogy minden nap gyakorolunk, fejlesztjük magunkat, és ne felejtsük el elkészíteni a kreatív produkciónkat sem.

Aki megnézné a teljes videót:

https://www.youtube.com/watch?v=b6xd8d-r-J4

 

Kép forrás: Flickr | J E Theriot

MEGOSZTÁS