Szundi? Soha!

szundi_ébresztő

A reggelekkel, reggeli ébredésekkel foglalkoztunk már, és még fogunk is, hiszen nagyon fontos téma. Praktikusan ekkor indul a nap, így ennek az indulásnak a minősége, időpontja kritikus.

Arról nem is beszélve, hogy ekkor, reggel hozzuk meg a nap első döntéseit, melyek hatással lehetnek egész hátralévő napunkra. Vagy azért, mert a döntésnek lesz később, a nap folyamán valami konkrét következménye, vagy azért, mert ez a döntés tulajdonképpen agyunkat kalibrálja be arra a napra, helyezi azt egy bizonyos állapotba.

Reggel szinte mindenki rutin alapján, megszokásból, megszokott sorrendben cselekszik, így ha valami döntés van, az várhatóan relatíve komoly hatással lesz a napunkra.

Mi a nap első döntése? Hogy mit reggelizzünk? Hogy mit vegyünk fel aznap? Mikor induljunk? Mit vigyünk magunkkal? Nem, nem és nem.

A nap első döntését félálomban, fekve hozzuk meg, amikor meghalljuk az ébresztőórát: mit reagáljunk rá?

  1. semmit, majd elhallgat
  2. nyomjuk le, majd aludjunk tovább, majd lesz valami
  3. pattanjunk ki az ágyból, juhééé, új nap!
  4. nyomjunk egy szundit, utána biztosan sokkal könnyebb lesz kipattanni az ágyból.

A 3. változatot leszámítva egyik sem igazán jó, viszont – habár talán nem tűnik logikusnak – de messze az utolsó változat a legrosszabb!

Miért?

A reggel hozott döntések kihatással vannak az egész napodra. Ne feledd: sokszor a rossz döntés is jobb, mint a meg nem hozott döntés!

  1. Első eset: döntést hozol, alszol tovább.
  2. Második eset: döntést hozol, hogy alszol tovább.
  3. Harmadik eset: döntést hozol, hopp, ki az ágyból!
  4. Negyedik eset: elhalasztod a döntést! Se amellett nem kötelezed el magad, hogy MOST felkelsz, sem amellett, hogy alszol tovább. Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a “csak egy szundi” ritkán lesz csak egy…

Ha szundival indítod a napod, rögtön halasztással, kudarccal indítod! Elbukod azt a célt, hogy felkelj, amikor eltervezted. De még ezt a döntést sem hozod meg azonnal, hanem azt hiszed, hogy 5-10 perc múlva könnyebb lesz – nem felkelni – DÖNTENI! Hiszen a szundi letelte után újra megszólal és újra döntened kell, semmivel nem vagy előrébb… Illetve de: 10 perc késésben vagy, van már egy kudarcod, és az agyad már halogat!

Gondolom evidens, hogy mit tegyél: ne nyomj szundit. Hajlamos vagyok a radikális megoldásokat előnyben részesíteni (mert működnek): ha lehetséges (technológiailag), kapcsold ki a szundi lehetőségét a telefonban, tehát ha nem találkozol a lehetőséggel, akkor nem is fogsz vele élni. A másik, hogy tedd a telefont messze az ágytól, ezzel nagyjából a 3. lehetőséget leszámítva mindet kilőtted, és időben indítod a napodat! Hajrá!

Kevés dolog múlik jobban rajtad, mint az, hogy mikor kelsz fel. Vedd kezedbe a döntést, és pattanj ki az ágyból, ha szól az ébresztő!

 

Kép forrása: Flickr | MattysFlicks

MEGOSZTÁS