Miért ne adjuk fel sosem?

Az üzleti- és magánéletünkben is egyaránt találkozunk olyan kihívásokkal, olyan problémákkal, szituációkkal, amik megoldásért kiáltanak. Legyen az egy munkahelyi feladat, párkapcsolati vagy anyagi nehézség, egy vállalkozás beindítása vagy egy nehezebb szakasza életünknek.

Gyakran elgondolkodunk, hogy mikor kell feladni, mikor jön el az a pont, amikor feleslegesen rabolja csak az időnket az adott probléma, amikor túl sok energiát fektettünk már bele.
Miután átgondoltuk, mennyire szükséges, hogy túl legyünk rajta, a válasz gyakran az, hogy nincs olyan pont. Nekünk azt meg kell csinálnunk. És ha valóban ez a helyzet, akkor az alábbi pontokkal érdemes tisztába lennünk, tartsuk szem előtt őket, mielőtt feladnánk valamit.

Természetesen az alábbiak olyan dolgokra vonatkoznak, amiknek biztosan van értelme, biztosan nem az időnket vesztegetjük velük, van jelentőségük és nem feleslegesek.

1. Nem próbáltál meg még mindent

Gyakran esünk abba a hibába, hogy azt hisszük, mindent próbáltunk már, de így sem jutunk előbbre. Ilyenkor kell elkezdenünk a komfortzónánkon kívül gondolkozni. Szedjük össze magunkat, és próbáljunk meg olyan megoldásokat találni, amiknek a kivitelezése talán kellemetlenebb számunkra, ezért nem is vettük számba őket, viszont el tudjuk velük érni célunkat.

2. Közelebb vagy a sikerhez mint gondolnád

Ehhez a ponthoz csak egy jól ismert képet mellékelnék:
Three-feet-from-goldSzerintem szinte mindenki esett már ebbe a hibába valamilyen kontextusban, úgyhogy kitartás, kitartás, kitartás!

3. Ha Te nem fejezd be, más fogja helyetted

Azt hiszem ez sem ismeretlen a legtöbb ember számára. Az a bosszankodó érzés, amikor látjuk, hogy valaki a mi próbálkozásainkra támaszkodva érte el azt, amit mi szerettünk volna. Hogy lebutítsam egy hétköznapi példára: “Én már meglazítottam előtted a dugót, azért tudtad te kihúzni az üvegből”.
Tartsuk ezt is szem előtt, és segíthet egy kis plusz motivációt adni, hogy ne engedjük át másnak a sikereinket!

4. A siker előtt mindig van egy sötét időszak

Mind tudjuk, ha vége a viharnak, utána jobb idő lesz. Csak ki kell várni. Sok sikeres vállalkozó és meggazdagodott, boldog ember története indul szegénységgel, nyomorral, nehéz időkkel. Ha egy falevelük is volt csak, amit a fejük fölé tarthattak a viharban, küzdöttek, kitartottak és megérdemelték jutalmukat.
Szolgáljanak példaként!

5. És ha feladod, akkor mi van?

Mi történik, ha feladod? Jobb lesz? Elérted a célod? Nem. Sok esetben nem teheted meg, hogy feladd és nincs is értelme. Ha képes vagy rá, akkor venned kell az akadályokat, különben csak gyenge jellemednek adsz teret.

6. Sosem fogod megbánni, ha a végsőkig próbálkozol

Az önbecsülésednek és az énképednek is csak pozitív, ha a sokadig nehézség vagy kudarc után sem adsz fel valamit. Ne arra koncentrálj, hogy megint vagy még mindig nem sikerült, hanem tartsd azt szem előtt, milyen kitartó és erős vagy, hogy újra meg újra képes vagy nekiugrani valaminek.

7. Jobb a végsőkig próbálkozni, mint feladni

Régen is hősként tekintettek az olyan harcosokra, vezérekre, akik inkább meghaltak, mint megadják magukat. Nem azokra emlékszünk a történelem könyvekből, és nem azokat tituláljuk hősöknek, akik feladták, amikor látták, hogy nincs remény (jó kivéve Világost). Drasztikus példa, de van alapja.

8. A múlt bukásai nem vetítik előre a jövőt

Ne induljunk ki a múltból. Csak tartsuk szem előtt tapasztalatainkat. Ne azt, hogy ha nem sikerült valami, akkor most sem fog, hanem azt, hogy mit csináltunk (vagy mit nem) és miért nem sikerült. Tanuljunk az előzményekből, de végkimenetelt ne jósoljunk, és ne beszéljük be magunknak azt, ami egyáltalán nem biztos.

9. Amíg életben vagyunk, minden lehetséges

Radikális kijelentés, de igaz. Ha egyes dolgoknak eltérő is lehet a valószínűsége, nem engedhetjük meg magunknak, hogy nem adunk nekik esélyt. Amíg megtehetjük, kötelesek vagyunk mindennek adni egy esélyt, ha már mi is kaptunk egyet az élethez (reinkarnáció hívők előnyben).

Tartsátok hát szem előtt ezeket a pontokat, így talán mindegyik adhat egy kis plusz löketet, hogy ne adjátok fel, és elérjétek céljaitokat!

Kép forrása: Flickr | BK

- Hirdetés -