4 ok, amiért érdemes naplót vezetned

Miért vezess naplót?

Sok éve vezetek naplót, gyakorlatilag napi szinten. Amikor ezt valaki meghallja, jellemzően nagyon elcsodálkozik, hiszen „a napló az, amit tini lányok vezetnek iskolai szerelmükről, mintás borítója van, kis, kb. bármivel kinyitható lakattal van lezárva”.

A fenti definíció helyett persze csak egy őszintén csodálkozó „naplót??” szokott lenni a reakció, de pontosan ezt olvasom ki általában a tekintetekből.

A naplóírás nagyon hasznos, sőt, tulajdonképpen kellemes dolog, el is mondom, hogy szerintem

miért érdemes naplót vezetni.

1. A memóriád kibővítése

A naplónak nem ez a legnagyobb előnye, de kétségkívül hasznodra válik: egyszerűen rögzítheted benne, hogy mikor, mi történt. Velem időről-időre előfordul, hogy valamit itt keresek vissza, ha nem emlékszem egy dátumra, részletre. Természetesen ez attól is függ, hogyan vezeted a naplódat (lesz erről külön írás), ha csak érzésekről írsz benne, akkor értelemszerűen erre a „leltár” funkcióra nem lesz jó a naplód. Én sem kifejezetten az analitikus, tárgyilagos „csak dátumok és események” naplózás híve vagyok, de a fontosabb történéseket leírom, egyszerűen csak a rögzítése miatt.

 

2. Őszinte lehetsz vele

Persze más emberekkel is, de a naplódba tényleg a lehető legőszintébben leírhatod, mit gondolsz, mit érzel, mik a benyomásaid. Ez egyfajta felszabadító, megkönnyebbülés érzést ad, ahhoz hasonló mint amikor valakinek „kibeszéled” a gondodat. Furcsán hangzik, de tényleg megnyugtató tud lenni, amikor kiírod a dühödet, problémádat, pontosan úgy, ahogy benned van. A naplód nem fog ítélkezni, bármit is írsz bele, legfeljebb Te leszel megdöbbenve, ha később visszaolvasod 🙂

 

3. Segít összeszedni a gondolataidat

Teljesen más struktúrában gondolkodunk, amikor szabadon jár az agyunk és máshogy, amikor kerek, egész magyar mondatokba akarunk összefogalmazni valamit. Gyakran tapasztalom, hogy mire végigírom a naplóba a problémát, már teljesen egyértelmű a megoldás, vagy mondjuk több opció közül egyértelmű lesz, hogy melyik a választandó.

 

4. Szabadon ötletelhetsz, jegyzetelhetsz bele

Én személy szerint jellemzően más eszközt használok jegyzetelni, de tény, hogy a napló sokszor jól jön amikor egy sima ötletelésre keresel felületet, esetleg le akarsz valamit gyorsan írni, hogy ne felejtsd el. Szerintem állandó, gyakori jegyzetelésre nem ez a legjobb mód, de ha csak ritkán van rá szükség vagy valami miatt ott a helye (pl. épp írsz egy problémáról és fel kellene sorolni a pro-kontra érveket, nem logikus máshol folytatni), a napló ebben is segítségedre lehet.

 

5. Segít jobban megismerni önmagadat

Naplóírás közben nem ritka, hogy Te magad is meglepődsz azon, amit leírsz, akár azonnal, akár később, amikor visszaolvasod. Már eleve az, hogy néhány percet saját magaddal, a belsőddel, a saját gondolataiddal foglalkozol, közelebb visz egy magasabb szintű önismerethez. Sőt, nyugodtan, külső zavaró tényező nélkül írni a saját érzéseidről, életedről gyakorlatilag egyfajta meditáció.

 

Úgy gondolom, hogy a legtöbb embernek, tényleg szinte mindenkinek hasznára válna naplót vezetni, mégis elég ritkán hallom, hogy valaki csinálná. Ha kedvet kaptál, azt javaslom, hogy most azonnal kezdj bele, ne foglalkozz túl sokat a formalitással, eszközzel – nem attól lesz hasznodra a naplózás, hogy a legdrágább Moleskine füzetbe (habár brutál jó a minőségük:)) vagy a legkomplikáltabb számítógépes alkalmazásba írsz.

Azonban arról, hogy „hogyan írj naplót” lesz külön írásunk, a naplóírás pozitív hatásairól legyen elég ennyi – a többit tapasztald meg magad! 🙂

 

- Hirdetés -