Hogyan érheted el a céljaidat a „Seinfeld lánc” módszerével?

Seinfeld lánc
Seinfeld lánc

Hogyan érheted el a céljaidat a „Seinfeld lánc módszerével”

Sokan szembesülünk olyan nagyszabású célokkal és feladatokkal az életünk során, amelyeknek elérése hosszú időt, kitartást és fegyelmet igényel. Lehet, hogy azt tervezzük, hogy egy új készséget sajátítunk el, elkezdünk rendszeresen edzeni, befejezzük a rég megkezdett könyvünk írását, vagy javítjuk munkahelyi teljesítményünket. Ezek a célok azonban könnyen elhalványulhatnak, ha nem találjuk meg a hatékony módját az elérésüknek és a motivációnk fenntartásának.

Szerencsére van egy egyszerű, mégis hatékony eszköz, amely segíthet nekünk megvalósítani ezeket a célokat: a „Seinfeld lánc” módszere. Ez a produktivitási technika az amerikai komikusról, Jerry Seinfeldről kapta a nevét, és segítségével könnyebben elérhetjük a hosszú távú céljainkat.

Nézzük meg, hogyan működik a Seinfeld lánc:

Célkitűzés:

Az első lépés a cél meghatározása. Gondold át, mire szeretnél fókuszálni és mit szeretnél elérni. Legyen ez akár egy új szokás kialakítása, egy művészeti projekt befejezése, vagy bármilyen más hosszú távú cél. Természetesen negatív célokkal is működik, a „ma nem gyújtok rá” pont ugyanolyan jó cél mint a „ma elmegyek futni”.

Naptár, avagy a „lánc” készítése:

Készíts egy naptárt vagy egyszerűen egy láncot a papíron vagy elektronikusan. Minden napra jelölj be egy kis pipát vagy jelölést, hogy sikeresen végrehajtottad-e a céllal kapcsolatos tevékenységet aznap. Természetesen mindkét felület működik és habár én a digitális naptárak mellett teszem le a voksomat jellemzően, a Seinfeld lánc látványosabb, ezáltal szerintem hatékonyabb papíron.

Vidd tovább a láncot, minden nap:

A lényeg, hogy minden nap hozzáfogj a céllal kapcsolatos feladathoz. Legyen az bármilyen kicsi is, a folyamatos előrehaladás az, ami számít. Csak így kaphatod meg a pipád az adott napra a naptáradban. Természetesen fontos, hogy definiáld, pontosan mi számít pipának, mikor tekinted az adott napot teljesítettnek.

A lánc növelése:

A lánc kezdetben csak egy rövid láncszem lesz. Az első néhány napban talán még könnyűnek fogod gondolni a lánc megismétlését, ezért nem annyira tart vissza attól, hogy megszakítsd. Viszont ahogy folytatod és a lánc növekszik, egyre nehezebb lesz megszakítani azt. A hosszú, sikeres lánc megtartása motivációval tölt el és megerősíti az elkötelezettségedet a célod iránt. Tehát bármilyen furcsán hangzik, minél tovább csinálod, annál könnyebb lesz NEM abbahagyni.

Ha megszakad a lánc:

Senki sem tökéletes, és előfordulhat, hogy egy nap nem sikerül végrehajtanod a céllal kapcsolatos feladatot. Ha megszakad a lánc, ne add fel! Inkább azonnal folytasd és próbáld meg újra. Az egyetlen módja annak, hogy megtörd a korábbi mintákat és elérj valamit, az, ha folytatod az erőfeszítéseidet és visszaszerzed a láncot. De vigyázz, ne csalj: ha megszakadt a lánc, akkor megszakadt, elölről kell kezdened.

A „Seinfeld lánc módszer” egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy felépítsd a kitartást és az elszántságot a céljaid eléréséhez. Emellett segít rendszert teremteni és könnyen követhető vizuális jelölést nyújt a mindennapi előrehaladásodról. Kezdd el alkalmazni ezt a módszert már ma, és látni fogod, hogy az apró lépések folyamatos haladása hogyan vezet el a hosszú távú sikerhez!

A kitartás és elszántság kulcsfontosságú a céljaink eléréséhez. A „Seinfeld lánc módszer” segít ezt a két fontos tulajdonságot fejleszteni és könnyebben elérni az áhított eredményeket. Kísérletezz vele, és oszd meg velünk az eredményeidet!


Remélem, ez a blogbejegyzés segít megérteni és alkalmazni a „Seinfeld lánc módszerét” a mindennapi életedben. Sok sikert az elérni kívánt célokhoz és kitartáshoz!

- Hirdetés -