Hogyan keress munkaerőt vagy munkát?

Az alább látható videó, Tony Robbins tippjeivel, inspirált ezen bejegyzés megalkotására.

Ha nem tudnál angolul, röviden az a videó lényege, hogy 3 szempontot kell figyelembe venned, ha munkaerőt akarsz felvenni. Legalábbis ez a 3 a legfontosabb alap, persze jóval összetettebb amúgy ez a kérdés.

A 3 alaptényező:

  • Kiváltképp jól el tudja-e végezni az illető a munkát?  (Ha már több kört futottunk vele, biztosan el tudja végezni)
  • Kiváltképp jól el tudja-e végezni hosszú távon is? (Az elején mindenki motivált, lelkes, most kezd az új helyen, bizonyítani akar stb.. De vajon ez hosszú távon is így lesz-e? Mik a céljai? Egyeznek-e az ott rá váró lehetőségekkel, elvárásokkal?)
  • Illik a csapatba? (Lehet valaki kiváló teljesítményű dolgozó, de előfordul, hogy idegesít másokat, nem jön ki jól az emberekkel, a meglévő csapattal. Ez pedig esszenciális.)

Ez természetesen egy megfogadandó tanács, Tony Robbins úr aligha szokott hülyeségeket beszélni, érdemes olvasni, hallgatni, követni. 🙂

Ezen felül ami elgondolkodtatott, hogy ezt meg is lehet fordítani:

Egy munkakereső is kiválóan tudja alkalmazni, hogy megállapítsa, a megfelelő munkahelyet számára.

Valószínűleg többen vannak a munkavállalói oldalon, mint a munkáltatóin, akik ezt a bejegyzést olvassák éppen, tehát nyugodtan alkalmazhatják ők is a megfelelő hely megtalálásához a fentieket.

Fontos dolog, hogy biztosak legyünk benne, kiválóan fogjuk végezni a munkát, melyre jelentkezünk. Teljesen mindegy, hogy egy gyorsétterembe jelentkezünk mosogatónak, vagy egy nagy céghez menedzsernek. Ha nincs elég motivációnk, eltökéltségünk ahhoz az álláshoz, akkor valószínűleg nem fogjuk kiválóan végezni.

Legalábbis nem hosszú távon, és itt jön a képbe a második pont. Egyeznek-e a munkaadóval a hosszú távú elképzeléseink, el tudjuk-e képzelni magunkat hosszú távon az adott cégnél. (Persze ha épp valamilyen átmeneti állást kell vállalnunk, diákmunkába, takarítóként stb.. akkor ez a lépés irreleváns. Meg a tudatos embereknél általában ennek meg is van az oka, gyűjtenek oktatásra, oktatóanyagra, félretenni stb.., hogy aztán előbbre juthassanak, és akkor úgyis akkora a motiváció, legalábbis remélem, hogy rendesen végzik a munkájukat.)

A harmadik pont pedig egyértelmű véleményem szerint, bár mivel nem ismered a leendő munkatársakat, ez érdekében te kevesebbet tudsz tenni. Azonban egy állásinterjún lehetőséget adnak neked is kérdezni, és itt elő tudod húzni ezt a kártyát. Kérdezd meg, hogy milyen hangulat szokott lenni, mit szeretnek az itt dolgozók, akikkel itt leszel együtt, stb.. mert szeretnéd, ha te is és ők is úgy éreznék, hogy illesz a csapatba, fontosnak tartod ezt hosszú távon. Ezzel némi választ is kapsz erre a harmadik pontra, plusz hatalmas jó pontot szerzel az interjúztatóknál. 🙂

Hogy ne álljunk meg itt, érdekes belegondolni abba is, hogy például egy barát/barátnőválasztásnál mennyire tudjuk alkalmazni ezeket az alapvető kérdéseket. Ennek a kifejtését már rád bízom, lesz szó egy másik bejegyzésben ilyenről is részletesebben. 😉

- Hirdetés -