Új év, új én?!

up2u újév

„Új év, új én” – gyakori mottó így december végén, január elején, újév környékén, azonban tényleg lehetséges ez? Megújulhatsz ilyenkor?

Kerülöm az „újévi fogadalmak” kifejezést.
Azt gondolom, hogy ez valamiért eleve kudarcra van ítélve, de lehet, hogy csak azért, mert jellemzően olyanok használják ezt a kifejezést, akik már január közepén elengedték ezeket a „fogadalmakat”. Azt vallom, hogy legyenek céljaid, dolgozz értük, érd el őket – folyamatosan.

Korábban úgy gondoltam, nettó hülyeség bármit is újévkor kezdeni, hiszen ha máskor nem megy, most sem fog.
Ha eddig nem tudtad tartani a diétát, akkor az, hogy a naptárban éppen ilyen dátum van, nem sokat fog segíteni. Ha nem tudtad letenni a cigit november 10-én, december 20-án, miért pont január 1-én menne?

Alapvetően most is ez a véleményem, de azért azóta kicsit finomodott.

Most azt mondom, ha a lelked mélyén tudod, hogy azért nem kezdted meg a változtatást 2 hete, mert halogatni akartad és az újévhez kötés csak egy újabb halogatási lépcső, akkor nem leszel előrébb. Lesz egy kis lelkesedés, majd semmi, vissza a régi szokásokhoz.

Azonban megfigyeltem valamit: habár az igazi motiváció belülről KELL, hogy érkezzen, igenis van jelentősége a külső tényezőknek is. Nyilván, ha nem hinnék ebben, akkor ez az oldal sem létezne 🙂

Azt vettem észre, hogy még a tárgyak, eszközök is adhatnak egy kis plusz lendületet. Egy új monitoron valahogy szívesebben végzem ugyanazt a munkát, egy új edénnyel jobb főzni, egy új szerszámmal jobb dolgozni. Persze, idővel ezek már nem lesznek újak, megszokjuk őket, onnantól ez lesz a normális, az alap.
De amikor újak, akkor van ezeknek valami varázsa.

És emiatt az újévben is van valami. Tud valamit ez a január 1, amit más napok nem igazán. Új, tiszta lappal indulhatsz bizonyos szempontból. Elmondhatod, hogy „idén még nem dohányoztam” és ez egy erős mondat. Január 2-án még nem annyira, de napról napra erősebb lesz.

Van valami az újév hangulatában, amit érdemes kihasználni. Egy kis extra lökés, egy hullám, amire jó felülni. Van egy általános „megújulás” hangulat.

Azonban ne várj tőle csodát. Már néhány nappal később csökkenni fog a varázs, egyre kevesebb helyről jönnek a motiváló újévi üzenetek, kívánságok. Ilyenkor nehéz lesz kitartani, innentől tényleg a belső motivációdra lesz szükség.

Az egyik kedvenc mondásom:

„Egy fa elültetésére a legalkalmasabb időpont pontosan 20 évvel ezelőtt volt. A második legalkalmasabb pedig ma van.”

Ha belekezdtél a változtatásba napokkal ezelőtt, remek!
Ha csak január közepén fogsz, az is rendben van.
De ha komolyan gondolod, az újév adhat egy pici extra segítséget a kezdéshez, változtatáshoz.

A lényeg, hogy dátumtól függetlenül valóban akarj változtatni (ne csak a végeredményt akard!). Viszont varázs ide vagy oda, ha január 3-án olvasod ezt az írást, azt kívánom, hogy újévi lendülettel vágj bele abba, amit régóta tervezel. Azonnal, ne várj a következő januárig. 🙂

Kívánom, hogy érd el céljaidat, bármik is legyenek, legyen meg mindened a 2022-es évben, amire csak vágysz, legyen meg minden, ami Neked igazán fontos.

- Hirdetés -