Hogyan legyél jó barát?

hogyan legyél jó barát?
hogyan legyél jó barát?

Hogyan legyél jó barát?

A barátságok jelenléte az életedben megadja az összetartozás érzését, csökkenti a stresszt, erősíti az önbizalmadat, átsegít a nehéz időszakokon, és megkönnyíti az egészségtelen életmód elkerülését. Tudományosan bizonyított, hogy az erős baráti hálózattal rendelkező felnőtteknél kisebb valószínűséggel fordulnak elő mentális egészségügyi problémák, magas vérnyomás és megnövekedett testtömegindex. Azok az idősebb felnőttek, akiknek sok barátjuk van, nagyobb valószínűséggel élnek tovább.

Hogyan lehet azonban kialakítani és ápolni ezeket az erős barátságokat? Olvass tovább, hogy megtudd.

A jó barát tulajdonságai

Az ókori görög filozófus, Arisztotelész sokat írt arról, hogy milyenek a barátok, mitől lesznek jó barátok, és még sok minden másról. Még azt is mondta, hogy a barátok között a szeretetnek egy sajátos fajtája van. Lényegében azonban azt mondta, hogy a jó barátok között szimpátia és kölcsönös törődés van. Ez jelentheti az érzelmek megosztását az empátián keresztül és a rászoruló barát megsegítését.

A gyakorlatban ez így nézhet ki:

„Jó érzés”. A jó barátok szép dolgokat mondanak egymásnak. Felemelik egymást és bókokat mondanak. Tehát nemcsak neked kell jól érezned magad, hanem a barátaidnak is segítened kell, hogy jól érezzék magukat.

Egymás támogatása. Szomorú pillanatokban, amikor a barátod levertnek vagy szomorúnak érzi magát, jó baráti dolog, ha segítesz neki, támogatod, hogy jobban érezze magát.

Szeressük a különbségeket. Kizárt, hogy a barátaidnak mindenben ugyanazok az érdeklődési köreik vagy hobbijaik legyenek, mint neked. Még akkor is maradj nyitott, ha te és a barátod érdeklődési köre nem egyezik. Próbáld ki a barátod érdeklődési körét, és nézd meg, hogy neked is tetszik-e. Ha nem, értsd meg, hogy a jó barátok egymást bátorítják még a különálló érdeklődési körükben is.

Légy jó hallgatóság. Ügyelj arra, hogy hallgasd meg és ne szakítsd félbe a barátodat. Egy egészséges barátságban mindkét fél érdeklődik a másik mondanivalója iránt.

Légy megbízható barát. A jó barátok nem ítélkeznek, és bizalmasan kezelik a magánjellegű információkat. Fontos, hogy barátod érezze, hogy maximálisan megbízhat benned, rád merje bízni legféltettebb titkait is.

Tartsd meg a tiszteletet és a tiszteletteljes határokat. Ha elég hosszú ideig barátkozol valakivel, biztosan lesznek problémák, amelyek felmerülnek. Lehet, hogy olyasmit teszel vagy mondasz, ami felbosszantja a barátodat. Vagy talán ő tett valamit, ami téged feldühített. Akárhogy is, a közeli barátok őszintén beszélhetnek ezekről a dolgokról, és feldolgozhatják a problémáikat.

Adj nekik időt. A szoros kapcsolat kialakítása munkát és időt igényel. Azzal, hogy rendszeresen időt szentelsz a barátaidnak, beengeded őket az életedbe. Lehet, hogy eleinte kínosnak tűnhet, de egyre inkább mindketten jobban fogjátok érezni magatokat.

Kölcsönös kapcsolat. Jó barátnak lenni nem csak azt jelenti, hogy meghallgatod a barátodat, vagy fordítva. Az erős barátságok kölcsönösek; egyik személy sem lehet domináns. Ismétlem, mindkettőtöknek jól kell éreznie magát, és fel kell emelnetek egymást.

Hozzatok létre egy közösséget. Bár bizonyos baráti kapcsolatok különlegesnek érezhetők, mint például a „legjobb barát”, mindig nagyszerű dolog, ha egynél több barátod van az életedben. Ha van néhány jó barátod, az kiszélesítheti az életre vonatkozó perspektívádat, különböző típusú barátságokat adhat, és növelheti a támogatásodat.

A minőség a mennyiség helyett. Bár a közösség létfontosságú, a közösségi média követőinek modern korában úgy érezheted, hogy nyomás alatt állsz, hogy sok barátod legyen. Állj azonban ellen ennek a nyomásnak. Sokkal fontosabb, hogy kevesebb emberrel legyen minőségi és szoros kapcsolatod, mint a sok felszínes baráti kapcsolat.

Engedd el, ha itt az ideje. Fontos, hogy ápold a barátságaidat. Ha problémák merülnek fel, tudasd a barátoddal, hogy mennyire törődsz vele, és szeretnéd meghallgatni. Ezután próbáld meg feldolgozni a nehézségeket. Ez esélyt adhat mindkettőtöknek arra, hogy kapcsolatot teremtsetek és fejlődjetek a kapcsolatotokban. Néha azonban az emberek eltávolodnak egymástól. A jó barátok között hosszú távú kölcsönös tisztelet és megértés alakul ki. Megértik, hogy időnként bizonyos barátságok nem illenek bele az élet bizonyos szakaszaiba. A barátod valódi megbecsülése azt jelenti, hogy akkor is támogatod őt, amikor térre van szüksége. Bár fáj, engedd el őket, ha erre van szükségük. Adj nekik esélyt arra, hogy növekedjenek és kibontakozzanak önmaguk teljesebb változatává.

Bízunk benne, hogy az írás segített abban, hogy hogyan legyél jó barát! 🙂

Forrás: https://www.webmd.com/balance/features/how-be-good-friend

- Hirdetés -