A hatékony home office munkavégzés

up2u hatékony home office

Habár a covid jó ideje velünk van, sokaknak mégis problémát okoz az otthoni munkavégzés. Persze lehet, hogy nem „ennek ellenére”, hanem pont emiatt: eleinte érdekes, új, izgalmas volt otthonról dolgozni, azonban idővel már kibukik, hogy nem az optimális módon történik a munkavégzés.

Az otthoni, home office munkavégzés hatékonysága függ fizikai és mentális aspektusoktól is. Azaz

tudnod kell dolgozni és azt is kell érezned, hogy dolgozol, annak ellenére, hogy otthon vagy.

Következzen néhány tipp, ami segíti a hatékony home office munkavégzés megvalósítását!

Alakítsd ki, hogy hol dolgozol

Habár nem mész be a munkahelyedre, alakítsd ki a saját munkahelyedet otthon. Legyen egy munkára dedikált hely: egy külön dolgozószoba, vagy legalább egy asztal, vagy legalább az étkezőasztalnak egy erre a célra kinevezett pontja. Másoknak is szólj, hogy ott dolgozol, illetve magadban is tudatosítsd: ha ott vagy, dolgozol.
A hely nem csak ennyire fizikai hely lehet: lehet pl. egy külön laptop, telefon vagy akár csak egy kifejezetten munkának szentelt böngésző.

Szabj magadnak kereteket

Az otthoni munkavégzés alapvetően az irodai keretek megszűnéséről (vagy legalábbis komoly mértékű csökkenéséről szól) – azonban ez nem feltétlenül segíti a produktivitást. Személyisége válogatja, de alapvetően a megfelelően alkalmazott keretek igazából segítenek, hogy hatékonyabban dolgozz. Az időblokkok, Pomodoro módszer alkalmazása például ilyen „segítő” keretek.

 

Használd a technológiát!

Számos app segít mérni az egyes feladatokkal töltött idődet, állíthatsz be időzítőket, blokkolhatsz bizonyos alkalmazásokat (hello közösségi média oldalak!) stb. Sőt, léteznek a koncentrációt segítő „zenék” (pontosabban inkább zajok) és fények is. Számtalan módja van, ahogy a technológia segíthet hatékonyabban dolgozni home office munkavégzés közben is

Tudasd magaddal, hogy dolgozol!

Akár írd be a naptáradba, öltözz fel úgy, mintha kimennél az utcára (persze nem kell öltönyben ülnöd otthon :)). A lényeg, hogy tudatosítsd magadban, hogy Te dolgozni fogsz. Ha délben pizsamában fekszel a kanapén, a háttérben megy valami sorozat és közben nekilátsz feldolgozni az emailjeidet, az nem a leghatékonyabb módja az otthoni munakvégzésnek.

 

Figyelj a szünetekre, oszd be az idődet!

Ez az előzőhöz kapcsolódik. Ne csak azt tudatosítsd, hogy mikor dolgozol, azt is, hogy mikor nem. Nyilván nem fogsz ugyanolyan beosztással dolgozni mint az irodában tennéd, de ezt is szabályozd. Főzz, moss, takaríts nyugodtan, de akkor ne dolgozz. Ez persze kontraproduktívnak tűnhet elsőre, de a munkavégzés hatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy agyban is ott vagy-e.

Az otthoni munkavégzés lehet áldás vagy átok, bízunk benne, hogy ez a néhány tipp segített a hatékony home office munkavégzés megvalósításában!

- Hirdetés -