Tippek ülőmunkához

ülőmunka tippek
ülőmunka tippek

Ha sokat ülünk, az nem feltétlenül tesz jót az egészségünknek, ezt nagyon jól tudjuk. Azonban manapság rengeteg munka ülőmunka. Íme néhány tipp, amivel kevésbé károssá és még hatékonyabbá is teheted az ülve végzett munkádat.

1. Állj fel

Micsoda meglepetés, igaz? Viszont amilyen egyszerű, sokszor annyira nehéz megcsinálni. Belemélyedünk egy feladatba, vagy egész egyszerűen nem jut eszünkbe, fel sem tűnik, hogy 3,5 órája ülünk.

Ehhez javaslom, hogy állíts egy emlékeztetőt a telefonodra, ami óránként jelzi, hogy meg kellene mozdulni. Ha okosórád, okoskartkötőd van, az szinte biztosan rendelkezik azzal a funkcióval, hogy jelzi, ha az adott órában még nem mozogtál – figyelj rá, legyen bekapcsolva a funkció. És fogadj is szót neki 🙂

Érdemes lehet a Pomodoro módszert segítségül hívni – 25 perc ülve történő munka után 5 perc állás, séta, mozgás.

2. Egy kis torna sokat segít

Ha már felálltál, picit mozogj is. Járkálj egy keveset, kicsit nyújts, tornázz, hogy a vérkeringésed az optimális működésébe térhessen vissza. Nem kell fekvőtámaszokat nyomni vagy egy komplett talajtorna gyakorlatot megcsinálni, de kicsit mozgasd át magadat.

3. Fektess be egy jó székbe

Egy igazán jó szék rengeteget számít. Gondolj bele, ha 8 órát nézünk, kb. annyit, ha nem többet töltesz ezen a széken mint az ágyadban. Ott is fontos a jó matrac, itt is fontos a megfelelő szék. Ez viszont csak félsiker, egy jól beállított, rosszabb szék is jobb mint a rosszul beállított profi.

4. Testhelyzet, beállítások

A térded kb. 90 fokot zárjon be, legyen alátámasztva a csuklód és a monitor legyen szemmagasságban. Ezek az alapok, azt, hogy egyenesen ülj, ne csússz le a székben talán nem kell külön kiemelni.

Sőt, ha van rá lehetőséged, szerezz be egy olyan asztalt, amit fel lehet emelni olyan magasságba, hogy állva tudj dolgozni mellette. Ez nem csak fizikailag jó, hanem a produktivitásodnak is jót tesz – nehezebb elkalandozni, ha nem kényelmesen ülsz 🙂

5. Ha nincsenek meg az optimális lehetőségek

Ha nem tudsz széket cserélni, nem állítható a monitor/asztal magassága stb., akkor kísérletezz, légy kreatív. Tegyél valamit a derekad mögé, csuklód alá, pár könyv tetejére tedd a monitort vagy akár próbálj ki lábtartót. Érezni fogod a különbséget már apró változtatásoktól is.

Elképzelhető, hogy a munkád mindenképpen ülőmunka, de az eszközökre, környezetre van ráhatásod. Ezek az apróságok akár rövidtávon is növelhetik a hatékonyságodat, de több évet vizsgálva a tested biztosan hálás lesz értük.

- Hirdetés -