Mellékes kereseti ötletek

up2u.hu mellékes kereset
up2u.hu mellékes kereset

Gyakori, hogy az emberben felmerül a kérdés: hogyan kereshetnék több pénzt, a jelenlegi munkám megtartása mellett?
Természetesen legális opciókban gondolkodva, erre a saját magunknak kialakított „mellékállás”, mellékes kereset gyakran egy szimpatikus válasz.
Itt arra gondolunk, hogy nem egy másik munkát vállalsz a meglévő mellett, hanem saját magadnak kialakítasz kb. egy vállalkozást, amit mellékállásban viszel.

Mindenek előtt: itt inkább alapkoncepciók, ötletek lesznek bemutatva. Mindenképpen beszélj egy könyvelővel, hogy milyen vállalkozási, adózási formát javasol az ötletedhez. Nézz utána, a cél egy legális mellékállás kialakítása, amire büszke lehetsz és nyugodtan növekedhet 🙂

Tipp2: beszélj a munkáltatóddal. Jó eséllyel magadtól sem olyan ötleted lett, ami hátráltatná a normál munkavégzésedet, de érdemes lehet tájékoztatni a munkaadódat arról, hogy mit tervezel. Illetve nézd át a munkaszerződésedet, nincs-e benne valamiféle kizárás.

Tipp3: ne teremts konkurenciát a munkahelyednek. Nem x@!%?unk oda, ahonnan enni kapunk. 🙂

Nos, nézzünk néhány mellékes kereseti lehetőséget, ötletet!

Tanácsadás a szakterületeden.
Ez adja magát: ha igazán profi, elismert szakértő vagy a területeden a tanácsaidért hajlandóak fizetni. Külsős szakértőként remekül kiegészítheted a havi fizetésedet, viszonylag rugalmas időbeosztás alapján.

Vegyél – adj el – vegyél:
Vegyél dolgokat olcsón, majd add el őket drágábban. Nem nagy őrdöngősség, tulajdonképpen ez a kereskedelem alapja 🙂
Persze a valóságban ez kicsit bonyolultabb. Nem egy kereskedelmi vállalkozás létrehozásáról szól ez az ötlet, hanem az angol kifejezéssel élve „flipping”-ről, amikor jó vételeket keresel, majd továbbpasszolod azokat, profittal. Ezek lehetnek órák, ruhák, autók, lakások, gyakorlatilag bármi.
Két lehetőség van: áron alul megvenni, majd továbbadni drágábban, illetve megvenni, majd foglalkozás után eladni. Utóbbiba tartozik pl. a lepukkant lakás felújítása, antik tárgy restaurálása, elhanyagolt autó kipofozása. Ez a második mód nagyobb profitot rejt magában, viszont több pénzt, időt, energiát igényel.

E-kereskedelem, főleg dropshipping:
Webshopot üzemeltetni VISZONYLAG kevés időből is lehet, de ez természetesen nagyban függ a rendelések mennyiségétől. Van az úgynevezett „dropshipping” megoldás, amikor a Te felületeden rendelnek, de egy külső, harmadik fél teljesíti a rendelésedet, tőle érkezik a csomag. Szinte biztos, hogy Te is rendeltél már így, talán észre sem vetted 😉

Gyártás, alkotás:
Ha van ilyen jellegű hobbid, ebből is tudsz egy kis pénzt csinálni. Blogot írni, pulóvereket horgolni, kutyaruhákat varrni, szobrokat faragni stb. Ez kikapcsol, bármikor csinálhatod, valamint ha ügyes vagy, még egy kis pénzt is kaphatsz érte.

Természetesen számtalan lehetőség van, általánosságban az alábbiakra kell figyelned, ha a normál állásod mellett mellékvállalkozást szeretnél csinálni:
– Ne ütközzön a fő állásoddal – időben, etikai- és üzleti szempontból sem
– Ne igényeljen túl sok időt
– Te oszthasd be az időt (minél több idő kell hozzá, ez annál fontosabb)
– Ne ettől függjön a megélhetésed – itt arra gondolok, hogy a mellékes kereset maradjon mellékes. Ha ettől teszed függővé a megélhetésedet, akkor ez legyen a fő munkád, ennek szenteld a legtöbb figyelmedet.
– Tudd könnyen abbahagyni. Fontos a rugalmasság, ha muszáj letenned a mellékvállalkozást (akár időszakosa, akár véglegesen), az lehetőleg ne legyen komoly negatív hatással az életedre, egzisztenciádra.
– Kezdd kicsiben: ez minden szempontból jobb ötlet, mint „all in„-t mondani azonnal. Így fokozatosan növeled a mennyiséget, figyelve, hogy minden eddig említett szempont rendben legyen

Előre szólok, nehéz lesz. Nehéz lesz úgy csinálni, hogy ne menjen egyik a másik rovására, mind időben, mind energiában. Nem lesz könnyű a munka-magánélet egyensúly mellett még egy munka-munka egyensúlyt is fenntartani. Javaslom, hogy szigorúan húzd meg a határvonalakat, hogy mikor mivel foglalkozol. Ebben segítségedre lehet pl. a Pomodoro technika.

A mellékes kereset nem rossz dolog, ad egy kis extra biztonságot, illetve természetesen – ha jól csinálod – növeli anyagi lehetőségeidet.

- Hirdetés -