7 dolog, amivel növelheted karizmádat

Ha maradandó pozitív benyomást tudsz hagyni bárkiben, aki szembejön veled, akkor a világ kitárul előtted. Van aki karizmatikusnak született, ám a jó hír az, hogy ez az elbűvölő képesség tanulható.

Szóval hajrá, fedezz fel olyan hatásos módszereket, területeket, melyekkel és melyeken fejlesztheted karizmádat, ez mind a magánéleti, mind az üzleti kapcsolataidra pozitív hatással lesz.

Egy jó módszer a pozitív hozzáálláshoz

Joel Brown az Addicted2Success.com alapítója megosztja velünk egy bevált módszerét:

Bárhol is legyen, amikor új emberekkel találkozik, megkérdezi őket, mi az amit igazán szeretnek csinálni, mi nyűgözi le őket. Miután válaszoltak, megkérdezi, hogy mi az az egy kulcs elem, ami olyan nagy hatással volt rájuk, amiért annyira szeretik az adott dolgot?

Ezt nem csak azért, hogy jól érezzék magukat, hanem mert szereti nézni, hallgatni, ahogy mások a szenvedélyükről beszélnek. Továbbá érdekes dolgokat is lehet tanulni másoktól.

Mindenkinek van egy története.

Képzeld el, hogy egy összejövetelen, konferencián besétálsz egy szobába. Képzeld el, hogy mindenki feje felett ott lebeg egy szám, ahány évet megélt, ahány év tudása, tapasztalata van. Egy 100 fővel teli teremben, átlag 30-40 évvel számolva, körülbelül 3000-4000 év kombinált tapasztalat és leélt év lebeg a levegőben.

Ez a gondolat már magában lenyűgöző!

Ebből kiindulva tehát, miért ne akarnál valamennyiüktől tanulni valamit? Rengeteg tapasztalat és lehetőség rejtőzik abban, ha ilyen hozzáállással közelítjük meg az embereket.

Milyen volna, ha mindenkivel beszélni tudnál az est vége előtt? Mennyi lenyűgöző történetet, leckét és lehetőséget kínálna az esemény?

Ez egy példás hozzáállás az új emberekkel való ismerkedéshez. A probléma az, hogy sok embernek nincsen elég önbizalma az idegenekkel, sok emberrel való társalgáshoz, mert nem tanultak meg olyan képességeket, amivel pozitív benyomásokat kelthetnek. Úgy érzik esetlenek lennének a párbeszédben, ezért nem is erőltetik.

Íme 7 dolog  gyakorlásra, mellyel növelhetjük karizmánkat és pozitív benyomást gyakorolhatunk másokra.

1. Figyelj oda!

Először is az alapok. Amikor beszélgetsz valakivel ébernek kell lenned. Teljes mértékben jelen kell lenned, egy négyszemközti beszélgetés során érezze úgy a szemben álló fél, mintha ő lenne az egyetlen ember a szobában rajtunk kívül.

Ha egy csoportban vagy, a beszélő érezze fontosnak magát. Ha te vagy a beszélő fél, figyelj oda mindenkire a csoportban, miközben átadod mondandód. Nézz rá mindenkire, és beszélj minden egyénhez társalgás közben.

Ez megváltoztathatja a csoportokra gyakorolt hatásunkat, jóval maradandóbb, pozitív benyomást hagyhatunk egyszerre több emberbe, nem csak egy-kettőbe.

Szóval odafigyelés, éberség!

2. A külső is számít

Ha karizmatikus személy vagy, általában kevésbé stresszes, sikeresebb és vonzóbb vagy. A vonzó alatt nem feltétlen azt kell érteni, hogy az arcod, vagy a tested vonzóbb. Hanem sugárzik rólad, hogy foglalkozol magaddal, mosolyogsz, és tudod hogyan nézz ki jól, anélkül, hogy eltúloznád. Ez a karizma!

A jó hír, hogy ezt meg lehet tanulni. Nem genetikai dolog, évek alatt megtanult viselkedésformákból származik.

Sok vezetőt látnak karizmatikusnak, mert jó kiállásuk van, nagy önbizalmuk, szeretnek újat tanulni, fejlődni és szeretnek inspirálni, befolyásolni másokat.

3. Jegyezd meg és ismételd el

Ha meg tudod ismételni valaki nevét, és a velük való beszélgetés közben felidézni, az remek módja a finom bókolásnak, és nem is tűnik erőltetettnek.

Tisztelni fogják, hogy emlékezünk a nevükre, mivel így értékes beszélgetőpartnernek érzik magukat.

Mivel sokan csak a saját nevünkre, bemutatkozásunkra figyelünk, amikor kezet rázunk valakivel, gyakran nem jegyezzük meg a másik nevét. Van egy módszer, amivel segíthetünk ezen.

Mindig te mutatkozz be először, ne dőlj hátra és várj másokra, hogy megtegyék.

Amikor bemutatkozunk és várjuk a másik nevét, ismételjük el magunkba: „Emlékezz a nevére”. Tedd meg ezt a bemutatkozás előtt is. Így jobban figyelsz majd a válaszára, és a tudatalattid is éberebb lesz, könnyebben előhívod majd a memóriádból a nevét a beszélgetés közben.

Érdemes még elismételni neki egyszer a nevét, amikor bemutatkozik, és utána még párszor a fejünkben. Használjuk akár az első mondatnál a nevét, és minden második-harmadik kérdésünkbe beleépíthetjük, persze ez a kérdések gyakoriságától függ. Így nem csak pozitívan hatunk rá, de biztosan meg is jegyezzük a nevét hosszú távra.

4. Tökéletesítsd a testbeszéded

A következő kulcsfontosságú dolog a karizmádhoz, hogy figyelsz a testbeszédedre. Bizonyított, hogy a testbeszéd radikálisan növelheti az önbizalmat.

A testbeszédet minden nemzetiség megérti!

Az emberek tudat alatt is olvasnak mozdulatainkban és arckifejezéseinkben, tehát ha magabiztosan, jó kiállással, őszintén boldogan és pozitívan közelítjük meg őket, karizmatikusnak tűnünk majd szemükben.

Érdekesség és tipp egyben, hogyha Superman pózt veszünk fel; állunkat megemeljük, lábainkat, vállainkat szélesre nyitjuk, kezünket a csípőnkre helyezzük és az ég felé nézünk pár percig, tudományosan bizonyított, hogy növekszik önbizalmi szintünk. Egy-egy tárgyalás, megbeszélés, találkozó előtt, ha van rá lehetőségünk érdemes kipróbálni!

A magabiztosság rendkívül nagy szerepet játszik a karizmában. Az emberek csodálni fognak magabiztosságodért, mert legtöbben szenvednek a hiányától.

Tehát ne feledd: a tested követi az elméd. A tested a tudatalatti.
Ezért van az, hogy az emberek el tudnak képzelni dolgokat, mint például valamilyen hőmérséklet vagy az izgalom, és fizikálisan érezni ezeket, annak ellenére, hogy a valóságban jelenleg semmi nem történik velük vagy hat úgy rájuk.

Most hogy tudod, az érzéseidet reprezentálják arckifejezéseid és testbeszéded, jó ötletnek tűnik hatalmas magabiztossággal elképzelni magunkat ugye?

Mintha egy szuperhős lennél! Legyél olyan jó benne, gyakorold addig, hogy bármikor elő tudjad szedni ezt a magabiztosságot!

5. A szemeid mindent elárulnak

Az emberek érzik magabiztosságod, ha tartod a szemkontaktust.

Csak módjával! Ne bámulj, az ijesztő!

Ha eleinte nehéznek találod, hogy tartsd a szemkontaktust, nézz pont a két szeme közé az illetőnek, ahol az orra teteje kezdődik. Úgy fog tűnni, mintha pont a szemeibe néznél, és nem leszel ideges sem.

6. Nincs panaszkodás

Egy másik kulcs motívuma a karizmának, az a negatív párbeszédtől való tartózkodás. Erőltesd meg magad, és ne panaszkodj egyik nap sem.

Tartsd a párbeszédeket pozitív hangnemben. Még ha valaki negatív is, belőled pedig csak a vidámság sugárzik, akaratlanul is, de átragad valamennyi a másik félre.

Amikor rád gondolnak, eszükbe jut a beszélgetésetek, és hogy milyen pozitív nyomot hagyott benne.

Mindig tereld a beszélgetést pozitív irányba, így a körülötted lévők érzékelni fogják, hogy pozitív társalgást szeretnél folytatni.

7. A jó szavak messze jutnak

Őszintén bókolj másoknak, dicsérj másokat. Ez több év gyakorlást igényel. Az emberek nagy része nem figyel a részletekre, és kihagyja a bókolásra való lehetőségeket. Ezért ha valakit megdicsérsz, valakinek bókolsz (őszintén!), ki fogsz tűnni!

A nők általában jobbak ebben, szóval képzeld el mennyire pozitív, ha egy férfitől hallanak egy-két bókot, amikor nem számítanak rá.

És ne felejts el kicsit kifejezőbbnek lenni amikor beszélsz, mind a testbeszédeddel és az arckifejezéseiddel. Így jobb és maradandóbb képet festesz, amikor megosztod történeteid, és jobban emlékeznek majd a veled való beszélgetésekre, ki fogsz tűnni az unalmas társaságokból.

Nagy erőt rejt karizmatikus embernek lenni, rengeteg lehetőséget hordoz magában, hatalmasat mozdít (pozitív irányba) emberi kapcsolatainkon.

Ne feledd: a karizma a lelkesedés, a rajongás megosztása. Ami azt jelenti, hogy rengeteg energiád van, szenvedélyes vagy, és ezt másokra is ráragasztod.

Forrás: entrepreneur.com
Kép forrása: freestockphotos.biz

- Hirdetés -