7 hobbi, amitől okosabb leszel

Sokan azt gondolják, hogy egy adott intelligencia szinttel születtünk, és nem tehetünk mást, mint leéljük vele az életünket. Azonban a tudomány szerint növelhetjük eme potenciálunkat, sőt még szórakozhatunk is közben. Ha új képességeket tanulunk meg, agyunk új idegpályákat hoz létre, javítva és gyorsítva működését.

Íme 7 hobbi, ami okosabbá tesz:

1. Játssz valamilyen hangszeren

A zenélés segít a kreativitásban, analitikus képességekben, nyelvben, matematikában, kifinomult mozgáskoordinációban stb. Ezek mind nagyon hasznos előnyök, de sokan állítják, hogy a csapatsportok is tartogatnak ennyi pozitívumot. Azonban a hangszeren játszás egyedi tulajdonsága a többi tevékenységgel szemben, hogy megerősíti a kéregtestet, ami összeköti a két féltekéjét agyunknak, és új kapcsolatokat hoz létre közöttük.

Egy fejlettebb kéregtest segíti a vezetői képességünket, a memóriánkat, a probléma megoldó képességünket és úgy összességében az agyműködésünket, függetlenül attól mennyi idősek vagyunk.

2. Olvass valamit

Az olvasásból származó előnyünk azonos, mindegy, hogy a Trónok harcát, a Harry Pottert, vagy egy hírlapot olvasunk. Az olvasás csökkenti a stresszt, amitől jobban érezzük magunkat, és az intelligencia mindhárom válfaját növeli. Ez segít a problémamegoldásban, különböző tudásaink összekapcsolásában, ami segíti a mindennapi életünket menedzselni, minták felismerésében, megérteni folyamatokat és pontosan értelmezni és reagálni mások érzéseire.

A munka világára levetítve, könnyebben átlátjuk mit miért kellene csinálni és segíti a menedzseri képességeinket.

3. Edz rendszeresen

Az alkalmankénti edzés nem elég. A rendszeres testmozgás sokkal hatékonyabb mint egy-egy elejtett kemény edzés. Ha rendszeresen edzünk, az agyunk cellái feltöltődnek BDNF-el, egy olyan proteinnel, ami segíti memóriánkat, a tanulást, a fókuszálást, a koncentrációt és a megértést. Sokszor hivatkoznak rá úgy, hogy a mentális élességünket fejleszti.

Néhány tudós szerint a gyakori huzamosabb egy helyben ülés például, pedig pont ellenkező hatással van, akadályozza agyunkat abban, hogy a lehető legjobban működjön.

4. Tanulj új nyelveket

Ne rejtvényeket oldj meg hogy fejleszd memóriádat, hanem tanulj meg egy új nyelvet. Kutatások szerint, aki több nyelvet beszél, jobban tud rejtvényeket megoldani, mint aki csak egyet. Egy új nyelv hatékony tanulása segíti az agyunkat bármilyen mentális feladat megoldásában. Ez nagyban hozzájárul például a tervezési és probléma-megoldási képességeinkhez.

Továbbá minimum két nyelv tudása pozitív hatással van azon képességünkre mellyel környezetünket vizsgáljuk és figyelmünket fókuszáljuk bizonyos folyamatokra. Sokan mondják, hogy a vezetők több nyelvet beszélnek, ezért nekik is meg kéne tanulni spanyolul vagy franciául, hogy feljebb lépjenek a ranglétrán. Azonban a nyelvtanulás agyunkra gyakorolt hatásait tekintve, lehetséges hogy nem az elvárt ismeret miatt kell új nyelvet megtanulnunk, hanem mert az mentálisan felfejleszt minket egy magasabb szintű munkához.
(A Duolingo egy ingyenes program a nyelvtanuláshoz)

5. Alkalmazd a kumulatív tanulási képességed

Sok intelligens diák bemagolja a vizsgákra szükséges tudást, jól szerepel, ám ezzel az a baj, hogy hamar elfelejtjük, mivel ritkán vagy sosem lesz szükségünk a tudás ilyen módon való felhasználására. Az egyik ok, amiért a nyelvtanulás okosabbá tesz minket, hogy kumulatív tanulást igényel. A nyelvtan, a szavak újra és újra, számtalanszor előjönnek tanulási folyamatunk során, így fejlesztve nyelvtudásunkat.

Implementáljuk mindennapi életünkbe, munkánkba a kumulatív tanulást, úgy hogy figyelemmel kísérjük, feljegyezzük, felhasználjuk a kisebb tudásmorzsákat, amiket idő közben felszedünk. Fussuk át néha egyik nemrég olvasott könyvünket, vegyük át magunkban többször észrevételeinket egy fontos megbeszélés, tárgyalás után, tartsunk magunknál egy naplót, melybe leírjuk megfigyeléseinket. Alkalmazzuk a kumulatív tanulást önfejlesztő programunk keretében!

6. Dolgoztasd meg az agyad

A neuroplaszticitás fogalma az agynak és az idegrendszernek arra a képességére vonatkozik, amellyel képes strukturálisan és funkcionálisan megváltozni környezeti hatások következtében . A neuroplaszticitás korai kutatói felfedezték, hogy az emberi agy nem csak struktúráját képes megváltoztatni, de új neuron kapcsolatokat is képes létrehozni, akár még öreg korban is.

Sudoku, rejtvény, társasjáték, videojáték, kártyajáték és a hasonló tevékenységek növelik a neuroplaszticitást. Ez az idegpályák és szinapszisok változásának széles skáláját foglalja magában, ami tulajdonképpen az agyunk képessége önmaga újrarendezésére. Ha idegcelláink új utakon adnak választ, az növeli a neuroplaszticitást, és segíti azon képességeinket, hogy több nézőpontból világítsuk meg a dolgokat és jobban megértsük az okát és a hatását bizonyos viselkedésformáknak, érzelmeknek. Új mintákat fedezünk fel, így kognitív képességeink fejlődnek.

A magas neuroplaszticitással rendelkezőek kevésbé hajlamosak a depresszióra és aggodalomra, gyorsabban tanulnak és több dolgot tudnak memorizálni.

7. Meditálj

1992-ben a Dalai Láma meghívta Richard Davidson tudóst, hogy tanulmányozza az agyhullámait meditáció közben, hogy tud e bizonyos agyhullámokat gerjeszteni tudatosan. A Dalai Lámának és többi szerzetesnek azt mondták, hogy fókuszáljanak a szánalomra, könyörületre, és a az agyhullámaik alapján rendkívül könyörületes, megszánó állapotba kerültek. A kutatás egyébként publikálva lett „Proceedings of the National Academy of Sciences” néven 2004-ben és a Wall Street Journal-ban is megjelent, hatalmas visszhangot keltve.

Így az ambiciózus embereknek érdekessé vált a meditáció, mivel kiderült, hogy olyan állapotba tudunk kerülni, azt tudjuk érezni, amit csak szeretnénk. Ez azt jelenti, hogy jóval erősebbnek érezhetjük magunkat egy tárgyalás előtt, magabiztosabbnak fizetésemelés kérése előtt és meggyőzőbbnek egy eladás során.

A cikk alapvető mondanivalója, hogy az agyunk mindig tud többet, tudjuk fejleszteni gyengeségeinket és tökéletesíteni erősségeinket. Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy ez minden átlagembernek is és nagyra vágyó vállalkozónak is előnyére válik!

Forrás: entrepreneur.com
Kép forrása: Flickr | LASZLO ILYES

- Hirdetés -