7+1 tipp évkezdéshez

Nagyon remélem, hogy rendszeres olvasóként még véletlenül sem nevetteted magad újévi fogadalmakkal, helyette precízen kidolgozott tervet fogsz végrehajtani.

De! Ha esetleg nincs ötleted, mivel tudnád javítani, fejleszteni életedet az elkövetkezendő évben, ez az írás ad pár tippet. Talán nagyon is egyszerűek, kézenfekvőek, de sokszor (hopp, szinte mindig) az alapok tökéletes ismerete (és alkalmazása!!) jelenti a profizmust.

Tehát íme néhány tipp, hogy mivel kezdd az új évet, miken érdemes gyakorlatilag mindenkinek változtatnia, aki eddig nem tette meg. (Igazából ez csak egy kis összegzés, sokról volt/lesz részletesebb cikk, ezek csak gondolatébresztő javaslatok).

1. Ne nézz TV-t. Ehhez talán nem kell sok magyarázatot fűzni. Nem nagyon tudja senki megindokolni, hogy miért is jó bárkinek TV-t néznie, mert nem lehet. Egyszerűen rossz: vagy reklámot nézel, vagy híradót, vagy valami idióta áltudományos, áltájékoztató műsort, ha nem éppen szimpla agymosást, üres időtöltés. Az így nyert időt könnyű értelmesen felhasználni, például:

2. Olvass rendszeresen. Van erre vonatkozó felmérés, amit nem kerestem most elő, de a birtokolt vagyon listájának felső része, évi azt hiszem kb. 50 könyvet elolvas, az alsó része maximum 3-at. Nem biztosak a számok, de az arányok igen. Csak napi 15 oldal, ami ugye még a lassan olvasóknak sem sok, 5475 oldal egy évben. Ez nem kevés, átlag 250 oldallal számolva majdnem 22 könyv/év. Rengeteg tudást gyűjthetsz így.

3. Kerüld a híreket! Hidd el, nincs rá szükséged. Ez megint egy általános, a társadalom által elfogadott “tény”, miszerint akkor leszel tájékozott, ha nézel/olvasol híreket. A Haszon napindító hírlevele bőven elég, vagy ha munkádhoz nélkülözhetetlenek pl. a szűrt gazdasági hírek, az persze nem árt. Annak viszont bárhogy magyarázod, semmi értelme, nem ad hozzá az életedhez, hogy megtudod, hogy egy texasi síkságban egy gép kényszerleszállást hajtott végre, vagy Szolnok közelében leégett egy ház, amiben senki nem tartózkodott. Szomorú események, de egyszerűen nincs rá SZÜKSÉGED, hogy tudj róluk.

4. Írd a céljaidat, készíts hozzájuk tervet és egy rutint. Ne az 5kg fogyásra koncentrálja, hanem ennek a célnak az elérését segítő rendszeredhez, ami pl. egy étrendből és heti 4 alkalom futásból áll.

5. Étkezz helyesen. Na ez az, amiről gyakorlatilag mindenki tudja, hogy kéne csinálni, de nagyon kevesen cselekszenek ennek megfelelően. Cukor, fehér liszt, finomított élelmiszerek, feldolgozott élelmiszerek senkinek nem tesznek jót. Talán azt látod, hogy Te nem hízol tőlük, de a testednek rosszak, hidd el. A másik, hogy megszoktuk, hogy addig eszünk, amíg éppen nem vagyunk rosszul, tehát telítődésig. Felesleges, sokkal kevesebb tápanyagra van szükséged. Étkezés előtt, vagy az elején kb. határozd meg, hogy mondjuk 1 szelet húst eszel, és nem veszel még egy felet a 2. után, mert annyi még beléd fér.

6. Sportolj. Rendszeresen. Bármit. Mármint rendes sportot, a csocsó, darts, billiárd, póker stb. nem sportok, hanem játékok. Ezek is jók, de maradjunk abban, hogy csinálj rendszeresen valamit, amiben leizzadsz és fizikailag (is) elfáradsz! (Micsoda tudományos definíciója a sportnak:D) Jót tesz a testednek, elmédnek, kondíciódnak, egyszerűen az íróasztal melletti munkát is jobban fogod bírni, és az új ötletek nem a laptop előtt agyalva jönnek elő ugyebár…

7. Légy példa! Bármit is csinálsz, csináld úgy, ahogy azt másoktól szeretnéd: legyél olyan főnök, amilyen főnököt szeretnél, olyan apa, amilyen apává majd szeretnéd, hogy fiad váljon, olyan vevővé, amilyet Te is szívesen látnál az üzletedben stb.

+1. Olvasd az UP2U-t! De komolyan, mi mindent meg fogunk tenni, hogy olyan írásokat tegyünk közzé, melyek segítenek Neked fejlődni és új szintre emelni életedet!

Ezeknek a mikéntje persze egyesével is megér egy könyvet (na jó, az utolsó ponté talán nem:)), de kezdésnek talán elég lesz ez is.

Új év jön, csak rajtad múlik, hogy mennyit fejlődsz benne, milyen sarokkövek köré építed azt!

Kép forrása: Flickr | Courtney Dirks

- Hirdetés -