8 tipp a munka-magánélet egyensúly javításához

A munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése kihívást jelenthet, de hosszú távon elengedhetetlen. Íme, hogyan javíthatod a munka és a magánélet egyensúlyát.

Gyakran előfordul, hogy a munka elsőbbséget élvez minden mással szemben az életünkben. A szakmai siker iránti vágyunk arra késztethet minket, hogy félretegyük a saját, személyes jólétünket. A munka és a magánélet harmonikus egyensúlyának vagy a munka és a magánélet integrációjának megteremtése azonban kritikus fontosságú, hogy ne csak a fizikai, érzelmi és mentális jólétünket javítsuk, hanem a karrierünkre is pozitív hatással legyen.

Röviden, a munka-magánélet egyensúly az az egyensúlyi állapot, amikor az ember megfelelő fontossági sorrendet állít fel a karrierje és a magánélete, valamint ezek követelményei között.

A munka-magánélet egyensúly hiányához vezető gyakori okok közé tartozik:

· Megnövekedett felelősség a munkahelyen

· Hosszabb munkaidő

· Fokozott otthoni felelősségvállalás

· Gyermekvállalás

Chris Chancey karrier szakértő szerint a munka és a magánélet egyensúlya számos pozitív hatással jár, többek között kevesebb stresszel, a kiégés alacsonyabb kockázatával és általánosan jobb közérzettel. Ez nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatóknak is előnyös.

„Azok a munkáltatók, akik elkötelezettek amellett, hogy olyan környezetet biztosítsanak, amely támogatja alkalmazottaik számára a munka és a magánélet egyensúlyát, költségeket takaríthatnak meg, kevesebb távollétet tapasztalhatnak, és hűségesebb, illetve produktívabb munkaerővel rendelkezhetnek” – mondta Chancey. Ha a munkáltatók olyan lehetőségeket kínálnak, mint a távmunka vagy a rugalmas munkarend, segíthetnek a munkavállalóknak a munka és a magánélet jobb egyensúlyának megteremtésében.

A számodra megfelelő időbeosztás kialakításakor gondold végig, hogyan tudod a legjobban egyensúlyba hozni a munkádat és a magánéletedet. Chancey szerint a munka és a magánélet egyensúlya nem arról szól, hogy a napi órákat egyformán osszuk el a munka és a magánélet között, hanem inkább arról, hogy rugalmasan el tudjuk végezni a munkánkat, miközben marad időnk és energiánk arra, hogy élvezzük a magánéletünket. Lehetnek olyan napok, amikor hosszabb ideig dolgozol, hogy a hét későbbi részében legyen időd más tevékenységekre is.

Íme nyolc módszer a munka és a magánélet jobb egyensúlyának megteremtésére, valamint arra, hogyan lehetsz támogató vezető:

1. Fogadd el, hogy nincs „tökéletes” munka-magánélet egyensúly

Amikor azt hallod, hogy „munka és magánélet egyensúlya„, valószínűleg azt képzeled, hogy egy rendkívül produktív napod van a munkahelyeden, és korán távozol, hogy a nap másik felét a barátaiddal és a családoddal töltsd. Bár ez ideálisnak tűnhet, nem mindig lehetséges.

Ne törekedj a tökéletes időbeosztásra, hanem inkább a reális időbeosztás legyen a célod. Egyes napokon koncentrálj a munkádra, míg más napokon több időt és energiát szánhatsz a hobbijaidra vagy a szeretteiddel való együttlétre. Az egyensúly idővel kialakul és napi rutinoddá válik.

Fontos, hogy maradjunk mozgékonyak, és folyamatosan értékeljük, hogy hol tartunk [a céljainkkal és prioritásainkkal szemben]” – mondta Heather Monahan, a BossinHeels karriermentorcsoport alapítója. „Időnként a gyermekeidnek szüksége lehet rád, máskor pedig a munkád miatt kell utaznod, de az egyensúly megtalálásának kulcsa, hogy megengedd magadnak, hogy nyitott maradj az átirányításra, és bármelyik nap felmérd az igényeidet.”

2. Találj olyan munkát, amit szeretsz

Bár a munka elvárt társadalmi norma, a karrierednek nem szabad, hogy korlátozója legyen. Ha utálod, amit csinálsz, akkor nem leszel boldog. Nem kell, hogy a munkád minden aspektusát szeresd, de elég izgalmasnak kell lennie ahhoz, hogy ne rettegj minden reggel felkelni az ágyból.

Monahan azt javasolta, hogy keressünk olyan munkát, amiért annyira rajongunk, hogy akár ingyen is vállalnánk. Ha a munkád kimerít téged, és már alig van energiád azt csinálni, amit a munkádon kívül szeretsz, akkor valami nincs rendben. Lehet, hogy mérgező környezetben, mérgező embernek dolgozol, vagy olyan munkát végzel, amit igazán nem szeretsz. Ha ez a helyzet, talán itt az ideje, hogy új munkát keress.

3. Helyezd előtérbe az egészségedet

Az általános fizikai, érzelmi és mentális egészséged legyen a legfőbb gondod. Ha szorongással vagy depresszióval küszködsz, és úgy gondolod, hogy a terápia jót tenne neked, illeszd be ezeket a kezeléseket az időbeosztásodba, még akkor is, ha emiatt korábban kell elmenned a munkahelyedről, vagy le kell mondanod az esti spinning órádat. Ha krónikus betegségben szenvedsz, ne félj beteget jelenteni a nehéz napokon. Ha túlhajszolod magad, az megakadályozza a gyógyulásodat, és a jövőben esetleg több szabadnapot kell kivenned.

Ha elsősorban az egészségedet helyezed előtérbe, jobb munkavállalóvá és emberré válsz. Kevesebbet fogsz hiányozni a munkából, illetve munkád során boldogabb és produktívabb leszel.

Az egészséged előtérbe helyezésének nem kell radikális vagy szélsőséges tevékenységekből állnia. Lehet olyan egyszerű, mint a napi meditáció vagy testmozgás.

4. Ne félj a kikapcsolódástól

A külvilággal való kapcsolat időnkénti megszakítása lehetővé teszi, hogy regenerálódjunk a heti stresszből, és teret ad más gondolatok és ötletek felbukkanásának. A kikapcsolódás jelenthet olyan egyszerű dolgot is, mint például a napi ingázás közbeni tranzitmeditáció gyakorlása a munkahelyi e-mailek ellenőrzése helyett.

Monahan elmondta, hogy amikor régen a főnökével elutazott munkaügyben észrevette, hogy a férfi az utazás alatt egy regényt olvas, miközben ő valami munkával kapcsolatos dolgot csinált.

„Akkoriban nem értettem, hogy ő ezzel pihenést és dekompressziót adott magának, míg én a potenciális kiégés csapdájába estem” – mondta Monahan.

Most Monahan ugyanezt a taktikát gyakorolja. Felismerte, hogy az, hogy időt szán a kikapcsolódásra, kritikus fontosságú a sikerhez, és segít abban, hogy energikusabbnak érezd magad, amikor dolgozol.

5. Vegyél ki szabadságot

Néha a valódi kikapcsolódást az jelenti, hogy szabadságot veszünk ki, és egy időre teljesen kikapcsoljuk a munkát. Akár egy egynapos üdülésből, akár egy kéthetes Bali utazásból áll a nyaralás, fontos, hogy időt szánj a fizikai és szellemi feltöltődésre.

Egy 2018. évi amerikai tanulmány szerint a munkavállalók 52%-a számolt be arról, hogy év végére maradtak fel nem használt szabadnapjai. A munkavállalók gyakran aggódnak amiatt, hogy a szabadság kivétele megzavarja a munkafolyamatokat, és amikor visszatérnek, olvasatlan e-mailek sokaságával fognak találkozni. Ez a félelem nem szabad, hogy visszatartson attól, hogy kivedd a nagyon is szükséges szabadságodat.

„Az igazság az, hogy nincs abban semmi nemes, ha valaki nem veszi ki a jól megérdemelt szabadnapot. A szabadnap előnyei messze felülmúlják a hátrányait” – mondta Chancey. Megfelelő tervezéssel anélkül is kivehetsz szabadságot, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy a kollégáidat plusz munkával terheled, vagy hatalmas munkaterheléssel kell megküzdened, amikor visszatérsz.”

6. Szánj időt magadra és szeretteidre

Bár a munkád fontos, nem szabad, hogy ez legyen az egész életed. Te már azelőtt is egyéniség voltál, hogy elvállaltad volna ezt a pozíciót, és azokat a tevékenységeket vagy hobbikat kell előtérbe helyezned, amelyek boldoggá tesznek. Chancey szerint a munka és a magánélet egyensúlyának elérése tudatos cselekvést igényel.

Ha nem tervezed meg tudatosan a szabadidődet, soha nem lesz időd más dolgokra a munkádon kívül. Bármilyen hektikus is legyen az időbeosztásod, végső soron te irányítod az idődet és az életedet.

Amikor a szeretteiddel töltött időt tervezed, készíts naptárat a romantikus és családi randevúknak. Talán furcsának tűnhet, hogy olyasvalakivel tervezel programot, akivel együtt élsz, de ez biztosítja, hogy minőségi időt tölts vele munka-magánélet konfliktus nélkül. Csak azért, mert a munka lefoglal, még nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatod a személyes kapcsolataidat.

„Ismerd fel, hogy a cégednél senki sem fog úgy szeretni vagy értékelni téged, mint a szeretteid” – mondta Monahan. „Azt se feledd, hogy mindenki pótolható, és nem számít, mennyire fontosnak tartod a munkádat, a munkáltatód előbb-utóbb megoldást talál az utódlásodra.”

7. Határok és munkaidő meghatározása

Állíts fel határokat saját magad és kollégáid számára, hogy elkerüld a kiégést. Amikor elhagyod az irodát, ne gondolj a közelgő projektekre vagy a céges e-mailekre való válaszadásra. Fontold meg, hogy külön számítógépet vagy telefont használj a munkához, hogy ki tudd kapcsolni, amikor kilépsz az irodából. Ha ez nem lehetséges, használj külön böngészőt, e-maileket vagy szűrőket a munkahelyi és a személyes dolgaidhoz.

Chancey emellett azt ajánlotta, hogy határozz meg konkrét munkaidőt: Akár otthonról, akár az irodában dolgozol, fontos, hogy meghatározd, mikor dolgozol, és mikor hagyod abba a munkát, különben előfordulhat, hogy késő este, a szabadságod alatt vagy a szabad hétvégén is a munkával kapcsolatos e-mailekre válaszolsz.

Az időblokkok technikájának használata segít ebben!

Érdemes értesítened a munkatársaidat és a vezetődet arról, hogy meddig vagy elérhető, mert ezt követően személyes tevékenységet folytatsz. Ez segít abban, hogy megértsék és tiszteletben tartsák a te munkahelyi korlátjaidat és elvárásaidat.

8. Tűzz ki célokat és prioritásokat (és tartsd is magad hozzájuk)

Tűzz ki elérhető célokat az időgazdálkodási stratégiák alkalmazásával, a teendőid listájának elemzésével és a kevéssé értékes vagy értéktelen feladatok kivonásával.

Figyelj arra, hogy mikor vagy a legtermékenyebb a munkában, és ezt az időt korlátozd le a legfontosabb munkával kapcsolatos tevékenységeidre. Kerüld az e-mailek és a telefon néhány percenkénti ellenőrzését, mivel ezek olyan jelentős időpazarló feladatok, amelyek kisiklatják a figyelmedet és a hatékonyságodat. A napod strukturálása növelheti a munkahelyi produktivitásod, ami több szabadidőt eredményezhet a munkán kívüli pihenésre.

A munka-magánélet egyensúly megteremtése nem könnyű, ráadásul időigényes feladat. Ha pedig sikerült elérni, folyamatos munka, hogy meg is tudjuk tartani. Mindenesetre bízunk benne, hogy tippjeink segítenek Neked!

Forrás: BusinessNewsDaily

- Hirdetés -