Tényleg bírod a Vállalkozói életet? Ellenőrizd ezzel az 5 ponttal!

Vállalkozónak lenni azt jelenti, hogy élsz néhány évet úgy, ahogy a legtöbb ember nem akarna, így életed hátralévő részét úgy élheted, ahogy a legtöbb ember nem tudja. – Anonymous

Megvan benned az a „valami”? Tudod, az a szűnni nem akaró „viszketés”, amitől egyszerűen nem tudsz szabadulni? Nem, nem egy betegségről beszélek. Sokkal inkább arról a vágyról, hogy kreálj valamit magadért, hogy elfoglald helyedet a világban, hogy létrehozz valamit a semmiből. Egy igazi vállalkozás indításáról beszélek.

Sokan, akikben megvan ez az érzés, nekilátnak és felépítenek egy üzletet a semmiből csak azért, hogy rájöjjenek, nem állnak készen a vállalkozói életformára, egyszerűen nem nekik való. A legtöbben nem is sejtik, mennyire brutális ez valójában. Rengeteg kemény munkát igényel, rengeteg álmatlan éjszakát. Van, akit az öngyilkosság közelébe sodor az, hogy nem tudja kezelni a vállalkozói lét okozta stresszt.

Mielőtt belemerülnél egy üzleti terv összeállításába, tisztáznod kell egy fontos kérdést:
Készen állsz a vállalkozói életre?
Az alábbi lista segíthet megválaszolni ezt a kérdést.

1. Mindig ez jár a fejedben. Attól a pillanattól, hogy felébredsz, addig a pillanatig, hogy a fejed álomra hajtod minden este, a vállalkozásod folyamatosan felemészt téged.

Az, hogy folyamatosan ötletelsz új termékötleteken, tulajdonságokon és marketing stratégiákon (már akár azelőtt, hogy lenne céged), még nem tesz téged vállalkozóvá, de egy kis előnybe kerülsz azokhoz képest, akik nem tudják ezt megcsinálni. A szenvedély az, ami segít átvészelni a nehéz időket és azokat a pillanatokat, amikor mindenki azt mondja, hogy őrült vagy.

A sikeres vállalkozók egyik fő ismérve az, hogy tudnak várni a jutalomra, arra, hogy munkájuk gyümölcse beérjen.

2. Több, mint elszánt vagy. A motiváció minden, ha vállalkozó akarsz lenni. De ahhoz, hogy el tudd viselni a vállalkozói életet, krónikusan elkötelezett kell legyél.

Ha valami szörnyen félresikerül, hogy reagálsz? Az igazi vállalkozó csak megvonja a vállát, kijavítja a hibát és megjegyzi, hogy legközelebb máshogy csinálja. Ez nem azt jelenti, hogy az igazi vállalkozók nem lehetnek stresszesek, hanem azt, hogy tudják hogyan oldjanak meg problémákat és kezeljék a stresszt hatékonyan. Sok ember alapvetően jó ötletekkel elbátortalanodik, amikor elérik az első akadályt.

Vállalkozónak lenni azt jelenti, hogy végigmész az akadályokkal teli úton és képes vagy félresöpörni mindet.

3. A kritikát ösztönzésnek veszed. Az emberek az iparágadon kívül és belül, az üzlettársak és azok akik csak az oldalvonalról figyelnek, mind azt fogják mondani, hogy az ötleted bűzlik. Kritizálni fognak és ízekre szedik az üzletedet minden szemszögből. Miért? Egyszerűen az emberek ezt csinálják.

Különböző okok miatt, a legtöbb ember mindig talál hibát abban, amit más alkot. Ezt nagyjából bármelyik YouTube video kommentjeit megnézve rögtön beláthatod.

Azokat, akiknek megvan a megfelelő gondolkodásmódjuk egy vállalkozás elindításához, nem rettentenek el más emberek negatív megjegyzései. Helyette ez hajtja őket. Egy igazi Vállalkozó így reagál a kétségekre: „Azt gondolod nem tudom megcsinálni? Figyeld, ahogy bebizonyítom, hogy tévedsz!” És hidd el nekem: ez legalább olyan jó motivációnak, mint bármi.

4. Nem vagy teljesen leégve. Nem kell úsznod a bankjegyekben, de némi pénz a bankban időnként nagy segítség lehet. Minél több pénzed van kéznél, annál kevesebbet kell kérned kölcsön. És minél kevesebb kölcsönnel indulsz, annál jobb.

Ha kölcsönt kell kérned az induló tőkéhez, legyél annyira konzervatív a becslésekben amennyire csak tudsz, amellett, hogy realista is vagy. Ha túl kevés kölcsönt kérsz, nem lesz elég fedezeted a költségekre, fizetésekre, mielőtt elkezd üzleted profitot termelni.

5. Vannak egészséges megoldásaid a stressz kezelésére. A „Vállalkozói szemléletmóddal” rendelkezőknek hajlamuk van a megnövekedett stresszre és az aggódásra. Tényszerű, a Gallup-HealthWays Jólét-Index felmérés szerint, a vállalkozók 34%-a jelezte, hogy aggódik, míg 45%-uk stresszesnek mondta magát. Ez egy 4, illetve 3 százalékponttal magasabb arány, mint azon dolgozók esetében, akik nem vállalkozók.

Ez azzal a ténnyel van összefüggésben, hogy a Vállalkozók hajlamosabbak erősebb érzelmekre. A sikeres Vállalkozókhoz fűződő erős motiváció együtt jár az intenzív depresszió és aggódás megnövekedett valószínűségével. Emiatt a stressz kezelésének egészséges módja nélkülözhetetlen a Vállalkozói életvitelhez.

Nem mindenki alkalmas erre az életre. Ezután remélhetőleg lesz egy kis sejtésed, hogy belevágj-e.

 

Kép forrása: Flickr | Ryan
A fordítás a http://www.entrepreneur.com oldalon megjelent cikk alapján készült.

- Hirdetés -