Miért olyan célokat tűzzünk ki, amik nevetségesen egyszerűek?

Egy friss viselkedéstudomány előadáson, Tiago Forte produktivitás coach elmagyarázta, hogyan tudjuk leküzdeni hátrányos túlteljesítési hajlamainkat.

Egyes szempontok szerint, a nagy célokat kitűző emberek a legrosszabbak a viselkedés változtatásban.

Forte szerint ők az új célokat is ugyanolyan nagyra törően közelítik meg, mint ahogy az előző akadályokat legyőzték. Jól teljesítenek nyomás alatt, olyan szituációkban ahol nagy a tét és határidő is van. De mi van akkor, amikor meg akarják változtatni viselkedésüket és egy új szokást létrehozni? Olyan szituációt hoznak létre, ahol nagy a tét.

Forte egy 50 fős közönségnek beszélt Egy San Francisco-i előadásán arról, hogy hogyan tudunk olyan szokásokat alkotni, amik szinte automatikusan kialakulnak.

Például tegyük fel, hogy az a célunk, hogy jól tájékozottak legyünk az iparágunkban. Ezt lefordíthatjuk egy olyan szokássá, hogy minden nap két cikket elolvasunk egy elismert blogon.

A nagyra törőknek nem túl ösztönző ilyen könnyen elintézhető célt kitűzni. Ők inkább azt mondanák, hogy befejezik az összes olvasásra váró cikket vagy minden este 60 percet olvasnak.

Olyan szituációkat hozunk létre amiben,
A) a bukás elég valószínű
B) a bukás rendkívül letaglózó.

De van egy egyszerű megoldás. Valójában nevetségesen egyszerű.

„Legyen olyan könnyű, hogy ne tudjunk nemet mondani.”

Például Forte fekvőtámaszokat akart csinálni. A megvalósítás első napján, lepattant a földre és csinált 1, azaz egy fekvőtámaszt. A barátnője, aki a szobában volt, ki is nevette. De a második napon kettőt csinált, majd hármat és így tovább, míg két hónap után már több, mint 50 fekvőtámaszt csinál naponta.

Szóval gyerünk válaszd a legfájdalommentesebb megoldást célod eléréséhez!

A kételkedőknek, akik úgy vélik, hogy senki nem jut sehova, ha a könnyebb utat választja, Forte két jó indokot mondott miért működik a megközelítés.
Az egyik az, hogy egy kisbaba első lépése kicsiny, de megadja a kezdő lendületet. Az agyunk automatikusan meg akarja tenni a következő lépést, ezért tovább megyünk.
A második a büszkeségünk. A valóságban kevés esélye van annak, hogy egy hatalmas szünetet hagyunk magunknak. „Egy bizonyos szinten már nem fogjuk a könnyebb utat választani, hogy mentsük saját büszkeségünk.” mondta Forte.

Forrás: Inc.com
Kép forrása: flickr felhasználó John O’Nolan

- Hirdetés -