Csak azt látjuk, amit látni akarunk?

Nézzétek meg ezt az érdekes és tanulságos videót, lemérhetitek rajta, hogy mennyire tudtok koncentrálni, összpontosítani, mennyire erősségetek a figyelem. FONTOS! A videó alatti szöveget csak a videó végignézése után olvassátok el.

(ha az angol szöveg nem érthető, a feladat a fehér színben levő csapat tagjai közötti passzokat összeszámolni)

 

KLIKK A VIDEÓÉRT!

(nem ágyaztuk be, mert az elő-képen látszódott a csattanó)

 

 

 

 

Megvan?

 

 

 

 

 

 

Ugye az érdekes az volt, hogy miközben a passzokat számoltad, észrevetted-e (az egyébként nagyon oda nem illő, mondhatni tájidegen:D) táncoló medvét?

Persze jópofa, ötletes, kreatív (ugye eredetileg ez egy a bicikliseket védő, rájuk a figyelmet felhívó kampány része), de nagyon tanulságos is.

Amire nem figyelünk, azt nem vesszük észre. Vagy kicsit máshogy mondva (és a videóban éppen ez történik): ha valamire nagyon figyelünk, akkor nem veszünk észre más, egyébként érdekes/fontos dolgot.

A magánéletben fontos, az üzleti életben viszont egyenesen nélkülözhetetlen a magasfokú nyitottság. Tulajdonképpen aki fejlődni, pozitív irányba szeretne változni, mindenképpen nagyon nyitott kell legyen, ami egyfajta szemléletmód.

Mit nézünk, mit keresünk a szemünkkel (ezt nyugodtan lehet képletesen érteni)? Ha magunkat egy munkákkal elhalmozott háziasszonynak tituláljuk, akkor mit fogunk nézni (mi lesz a „fehér csapat passzai”)? Mi történik otthon, munkában, gyerekkel, főzéssel, ezekkel kapcsolatban milyen problémák merülnek fel, stb.

De ha ugyanez a háziasszony azt mondja magának: szeretnék egy kicsivel több pénzt keresni, több időm nincs, kéne valami befektetés. A tudatalattija elkezd befektetési lehetőségek után kutatni. Ahol eddig befizette a gázszámlát, ott hirtelen észrevette, hogy befektetési alapba is lehet vásárolni, ahol eddig a gyerekének vásárolt ruhát, a szomszédban kiadó üzlethelységet vett észre, a külföldi rokontól eddig rendszeresen ajándékba kapott dolog iránt hatalmas lett itthon a kereslet stb.

Ezek a lehetőségek eddig is ott voltak, medvejelmezben.

Aki magát magányosnak tartotta, elhatározza, hogy ezen változtat, az hirtelen észreveheti a szemkontaktust, amit kollégájával létesíthet. Hirtelen szóba akarnak állni vele a piacon. Eszébe jut felköszönteni kicsit távolabbi ismerőseit is születésnapjukon, így ők is nyitnak felé.

Írhatnék még rengeteg példát, de szerintem a lényeg érthető: ha kívül minden állandó, de a szemléletmódunk változik, az életünk is megváltozik. Így ne a cikk olvasgatására fordítsatok még több időt, hanem keressétek azt, amit látni szeretnétek!;)

Kép forrása: Flickr | Fabio

- Hirdetés -