Hogyan legyél sokkal kellemesebb beszélgetőpartner?

A mostani írásban egy egyszerű tippet szeretnék megosztani veled, aminek segítségével lényegesen jobb, kellemesebb beszélgetőtárs lehetsz.

Minden nap kommunikálunk valakivel, ennek megfelelően vannak bizonyos berögzült szokásaink, amik lényegesen ronthatják a kommunikációnk minőségét úgy, hogy ezt észre sem vesszük.

A mai tipp lényege nagyon egyszerű: amíg beszélgetőtársad beszél, figyelj oda. Figyelem: ez a tanács nem annak a rövidített változata, hogy “csinálj bármit, csak közben figyelj oda arra, amit a másik mond”! Ez a tanács az, aminek hallatszik: ha beszélnek hozzád, arra figyelj, SEMMI mást ne csinálj, itt jön a csavar, MAGADBAN SE!

Elmagyarázom.

Biztos Te is észreveszed többször, ha megfigyeled, hogy miközben a másik az ő mondandóját mondja, Te már a sajátodon gondolkozol. Vizsgán, ha ismered a húzható tételeket, megtanultad őket, és a tétel első mondatából felismerted, akkor ott ez működhet, élő, szóbeli kommunikációban viszont nagyon káros. Olyan, mintha meghallanád, hogy az általad célbavett autópályán baleset van, Te rögtön kikapcsolod a rádiót, és egy kerülőutat keresel, pedig nem is hallottad, hogy pontosan hol van a baleset, mekkora a torlódás, mikorra hárítják el. Persze ebben az esetben egyedül Te szenvedsz el kárt, kommunikáció során viszont a partnered.

Ez nagyon bosszantó sokszor, illetve kifejezetten hátrányba is kerülhetsz például egy tárgyalás során, amikor rád kerül a sor, egy olyan gondolatmenetbe kezdesz bele, ami akkor került megalkotásra, amikor tárgyalópartneredtől még meg sem kaptál minden információt.

Ismét a tanácsom ezzel kapcsolatban:
Soha.Ne.Csináld. De tényleg ne, mindenki csak rosszul jár vele.

Talán azt fogod érezni, hogy így nem tudsz annyira gyorsan válaszolni, viszont tizedmásodpercekről van szó, ami nem lassítja le zavaróan a beszélgetést, sőt, megfontoltabb leszel. Egyébként is, ha gyorsan reagálsz valami hülyeséget, azzal nem fogsz élesebb eszűnek tűnni.;)

Kép forrása: Flickr | Lovelorn Poets

- Hirdetés -