Jegyzettömb vs. iPad

Sokszor hallom, látom, amint a legmodernebb technika viaskodik a leghagyományosabb (vannak ennek fokozatai?:)) módszerekkel…

Találkozó egy tárgyalóban vs. Google Hangout, Skype
Jegyzettömb vs. okostelefon
„Kockás füzet” vs. legújabb táblázatkezelő program
Levél vs email (ez a küzdelem eldőlni látszik)
Könyv vs. e-könyv olvasó (pl. Kindle)
Vágódeszka vs. iPad (na jó, ez még annyira nem kiélezett harc:))

Mindkét oldal esetében rengeteg véleményt hallhatunk pro és kontra, felhőben levő adat hozzáférhetősége vs. kabátzsebünk biztonsága, könyv lapozásának érzése vs. 200 könyv tárolása egy újság méretű valamiben stb., mind ismerjük ezeket.

Én alapvetően a technológia használatát pártolom, de ez nem azt jelenti, hogy ilyen témában vitáznék, vagy nem tartanám megfelelőnek jegyzetelésre a hagyományos jegyzettömböt. Pusztán úgy gondolom, hogy ha már léteznek ezek a technológiák, megkönnyíthetik az életünket, akkor miért ne használnánk ki?
Nagyon fontos, hogy szerintem a technika van értünk és nem fordítva. Tehát ha egy eszköz, alkalmazás (most a professzionális szoftvereket ne nézzük) megtanulása sok-sok hosszú órát vesz igénybe, akkor mi alakulunk, hogy megfeleljünk az alkalmazásnak. Na ennek így, ebben a formában szerintem semmi értelme.

Emellett vannak olyan dolgok, amik egyszerűen nem olyanok a technológia használatával. Nem, az Xbox Kinect-el végzett sport nem ugyanaz a gyereknek, mintha lemegy a parkba játszani. Pont. Tulajdonképpen csak a lényege vész el így a dolognak…

Ezzel most sokakat el fogok keseríteni, de személyes tapasztalatom alapján, ha egy étteremben vagy, jó társaságban, kihozzák az ételt, és mindeki arra vár, hogy Te megkomponáld a tökéletes képet az Instagramra, az nem fogja jobbá tenni a közösen eltöltött időt, sőt…

Ugyanakkor mi értelme az apró megjegyzendő dolgokat egy cetlire írni, amit vagy magunkkal viszünk vagy nem, vagy elvesztünk, vagy nem, vagy elszakad, vagy nem, elázik, stb.? A telefonunk mindig nálunk van és feltehetően nehezebben hagyjuk el, mint egy sajtpapírt.

Vagy nem jobb a telefon-táblagép-számítógép naptárjába írni az eseményeket? Ezeket szinkronizálhatod, pár mozdulattal módosíthatod, törölheted, valamelyik általában nálad van a falinaptárral ellentétben, tudnak emlékeztetni stb.

Röviden: szerintem van, ahol hatalmas könnyebbség, ha a technikát kihasználjuk, máshol kifejezetten hátrányos, megint más esetekben viszont tényleg csak az egyén preferenciáin múlik. Ne legyünk egyik megközelítés felé sem zárkózottak.

Az okostelefonokat, táblagépeket használók sokszor megkapják, hogy ezek függőséget okoznek, túl sokat nyomkodják, stb. Fontos ilyenkor figyelembe venni azt is, hogy miért nyomkodja az illető. Mert ha eddig a Tv-műsor böngészésére, az időjárásjelentés miatt, hírek miatt, közösségi média miatt, rádióhallgatásra 5 különböző „eszközt” használt, lehet, hogy ezt mind az okostelefonján végzi, ezért tűnik úgy, hogy állandóan azt nyomkodja.

Azt a mobilitást, amit ezek az eszközök nyújtanak, nehéz mással helyettesíteni. A legmodernebb okostelefonokkal, táblagépekkel gyakorlatilag magunkkal vihetjük az irodánkat. Természetesen sokak szerint ez kifejezetten gond, mert így a munka velünk van este, hétvégén is. Ez persze a magánvéleményem, de ha valakinek nincsen annyi önkontrollja, hogy ne dolgozzon akkor amikor egyébként nem akarna, azon a modern technika mellőzése sem fog segíteni (mint ahogy a hatékony diéták sem a hűtőszekrény lelakatolásától lesznek hatékonyak…).

Mint mindenben, itt is törekedj az egyensúlyra, illetve tapasztald ki, mi működik Neked személyesen! Ne abból indulj ki, hogy márpedig Te nem használsz okostelefont, de abből se, hogy a könyv egy elavult dolog. Légy nyitott, fejlődőképes, ugyanakkor vedd észre, ha valami egyszerűen nem működik Neked, nem teszi könnyebbé és kellemesebbé az életedet.

Ezeknek a döntéseknek a meghozatala is csak rajtad múlik!

Kép forrása: Flickr – Jan Kaláb

- Hirdetés -