Mikrózott siker

Mivel egyre népszerűbb, hogy az emberek megpróbálják kihasználni a bennük rejlő, velük született potenciált, folyamatosan fejlődni szeretnének (már aki, nekik szól az UP2U), sokak fogalmazzák meg magukban, hogy: “szeretnék sikeres lenni”.

Elkezdik tanulmányozni a témát, olvasnak, tanfolyamokat látogatnak, célokat tűznek ki, dolgoznak, hajtanak, várják a sikert… Majd megállapítják, hogy ez így nem jó, nem jönnek az eredmények, valamit rosszul csinálnak, rossz a módszer, új kell.

Figyelem! Aki most abbahagyná az olvasást, mondván: “már hallottam eleget, hogy ne adjam fel, meg nyomjam tovább, nincs kedvem újra elolvasni”, annak jelzem, hogy ez az írás nem arról szól, hogy tovább motiváljalak, inkább az egész mögött megrejlő gondolkodásmódnak szeretnék egy kicsit a mélyére ásni.

Ugye valamikor kimondtad, hogy “nem jött elég gyorsan a siker”.

Ha megkérdezném, hogy mi számít elég gyorsnak, valószínűleg nem tudnál rá válaszolni. Megállapítod, hogy nem látod még a szerinted már régen elvárható eredményeket, tehát változtatnod kell az eszközeiden. Mást, máshogy, többet kell dolgoznod, edzened, akármi.

Na most itt rögtön akad két probléma: miért képzeled előre, hogy mikor jön el A siker, és milyen formában, valamint azt, hogy mi alapján becsülöd olyan rövidre az eléréséhez szükséges időt.

Bocsánat, talán nem a szükséges időt becsülöd, hanem azt, ami szerinted elfogadható. Talán a szíved mélyén tudod, hogy a komoly siker gyakorlatilag mindenkinek évek, évtizedek munkája, de valamiért Te azt mondod, ha nyárig/év végéig/30 éves korodig/stb.. nincs meg, akkor nem jött össze.

Miért van ez? Nem vagyok se pszichológus, sem szociológus, de észre lehet venni, hogy mi számít mostanság jó eredménynek: ami gyors.

Mikróban 1:30 alatt meleg ételt készíthetsz, mekiben 3 perc alatt kérhetsz burgert, krumplit, üdítőt, de még desszertet is, ügyintézés néhány órán belül, házhoz-szállítás 24 órán belül, a navigáció a leggyorsabb útvonalat tervezi, a processzor sokkal gyorsabb, az autóról, internetről nem is beszélve. Expressz, 0-24, azonnal, SOS, villám, MOST.

Szinte mindent azonnal akarunk, kialakult, hogy ez a jó. Nem, pontosabban ez a minimum. 3 nap múlva küldik ki a rendelt terméket?!?! Na ne vicceljenek már, keresek másik céget.

Bizonyos dolgoknál felfogtuk, hogy ez nem így működik. Ha ültetünk egy fát, nem problémázunk, ha a gyerek nem tud lombházat építeni 2 hét múlva. A fodrász vághatja lassan a hajat, ha tényleg jól csinálja. Ha egyedi bútort gyártatunk, az készülhet el lassan, hiszen kézzel faragják, meg ugye jó munkához idő kell…

Na most itt a hiba: valamiért A sikert az első kategóriába soroljuk, nagyon sokan. Abba a kategóriába, ahol ha valamit tegnapra kapunk meg, az is késő. De mi van, ha valójában nem ott a helye? Mi a helyzet, ha ez egy olyan dolog, amire érdemes és kell VÁRNI? Ami ha fejen pörögsz sem jön azonnal. Amihez idő kell, mert az olyan. És bizony olyan.

Senki, ismétlem senki nem fogja azt mondani, hogy “nyugi, ha jó vagy, szinte azonnal jönni fognak az eredmények, rövid idő alatt szupersikeres leszel”. Biztos vagyok benne, hogy aki tényleg elért valódi, komoly sikert, az nem mondana ilyet. Mert tudja, hogy nem így megy. Tudd hát Te is. Bármit, bármilyen jól csinálsz, NEM fog azonnal jönni a várva várt csoda. Nem lesz a hónap végére 8%-os testzsírod (akik 9-nél járnak, most ne figyeljenek:)), nem lesz meg a Ferrari a jövő hétre, és nem, nem fogsz a mostani 0 alkalmazottad mellé 60 újat felvenni az év végéig, nem leszel a Forbes címlapján, hiába működik már fél éve sikeresen a céged. Bocsi.

Kép forrása: Flickr | Pascal

- Hirdetés -