Milyen karóra a jó választás?

A mai posztban egy kis segítséget szeretnék adni annak, aki nem tudja eldönteni, hordjon-e karórát, illetve ha már eldöntötte, akkor bizonytalan, hogy milyen stílust, milyen márkát válasszon.

Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok kifejezetten objektív, gyakorló órarajongónak mondanám magam, így számomra az óra viselete nem kérdés.
Röviden: az óra öltöztet, menő, mutatja az időt, hordd.

Kicsit bővebben azért ez nem ilyen egyszerű, ugyanis hacsak nem vagy valamelyik multinacionális nagyvállalat CEO-ja, akkor sajnos sokat számíthat az órád a külső megítélésedben – a karóra nem olyan, mint az öv, szóval ha nincs megfelelő órád, akkor inkább ne vedd fel. Megfelelő nem attól lesz, hogy 3 millióba került, hanem az alkalomhoz illő, stílusban megfelelő. Tehát ha csak narancssárga sportórád van, akkor öltönnyel inkább ne vedd fel, még ha egyébként remek óra is.

Mivel nem szeretnék még egy szakdolgozatot írni most, ezért órának nevezném, ami az: a fémszíjat (ez a közhasználatú, valójában ez fém csat) imitáló citromsárga gumiszíj, a Rolex Submarinert lekoppintó óra, benne a megbízható kínai quartz szerkezettel számomra nem óra, üzleti környezetben meg pláne nem.

Tehát szorítkozzunk a kedvemért 3 klasszikus „rögzítési módra”:

  • fém szíj
  • bőr
  • kaucsuk

 

Első tanács: ha nincs lehetőséged több órára, akkor vegyél egy olyat, ami viszonylag univerzális, tehát azon helyzetek nagy részében viselheted, amikben elő szoktál fordulni. Ha sokat vagy vízben, erdőben, sziklák között, de soha nem vagy öltönyben, akkor nem javasolnék egy kifinomult, vékony bőrszíjas órát. Neked egy strapabíró darab kell.

De ez egy bizniszblog, tehát tételezzük fel, hogy nem ipari alpinista, úszómester, erdész vagy. Ezekben az esetekben a G-Shock jó lesz, az strapabíró.

Ugyanakkor abból is kiindulok, hogy nem Fortune 500 cégek topmenedzserei olvasnak minket. Ha közéjük tartozol, van egy jó hírem: kb. bármilyen órát felvehetsz, nem fog sokat számítani a megítélésedben.

Mit ne: aranyórát ne (igen, az aranyozott is az, tehát ne legyen sárga). Egy bizonyos kor alatt szinte biztosan visszatetszést fog kelteni, túl hivalkodó lesz. Aranyórával a kezeden magasabb árajánlatot kapsz, és nehezebb alkudozni is, illetve sokak szemében divatjamúlt, ezért, habár klasszikus darab, ne nagyon vegyél ilyet.

Személy szerint azt javaslom, ha egy órát kell választanod, annak fém legyen a szíja, kivétel, ha minden egyes nap legalább ingben, de inkább öltönyben vagy. Ez egy univerzális döntés: ha megfelelő modellt választasz, akkor felveheted szmokinggal is és fürdőnadrággal is.

A megfelelő alatt azt értem, hogy lehetőség szerint ne legyen rajta digitális kijelző. Kicsiben sem. Megint saját véleményem, de az órán mutatók mutassák az időt.

Másik verzió a bőrből készült szíj: barna, vagy fekete, hacsak nem vagy nagyon biztos a dolgodban, ne narancssárgával próbálkozz, habár tud az nagyon jól kinézni. Fekete univerzálisabb, barna talán kicsit elegánsabb: mi megy jobban az öltözékedhez? Érdemes lehet 2 szíjat venni, sokkal egyszerűbb kicserélni, mint gondolnád. Más: ha ilyen szíjat választasz, sajnos időről időre ki kell cserélni, elhasználódik. Itt nem jó mérce, hogy amikor már Te is vállalhatatlannak találod, az már régen rossz, kb. fél év után időnként nézd össze egy vadonat újjal, és ha kezd durva lenni a különbség, csere.

Kaucsuk: ha mondjuk ing-farmer-tornacipő dresscode elfogadható a hétköznapjaidban, akkor egy fekete(!) kaucsuk szíj beleférhet, lehetőleg egy egyszerű robosztus darab. Ez mostanság amúgy is kezd divatba jönni, gyakori a rózsaarany házzal és fekete kaucsuk szíjjal készülő sokmilliós Hublot modell, de azért azon látszik a minőség, szóval óvatosan, ha nem akarunk túl sportosnak tűnni.

Számlap színe: teljesen mindegy, mint mindenben, a fekete itt is kicsit elegánsabb, én azt választanám.

Szerkezet: szokták mondani, hogy mechanikus óra az óra, a quartz csak időmérő szerkezet, de ez nem egy elvakult órás blog, így azt mondom, hogy mindegy. Ha vonzódsz a mechanikus órákhoz, mint pl. én, akkor nem lesz kérdés. (Gyorstalpaló következik. Mechanikus: nem kell bele elem, kézzel húzod fel, vagy a benne levő rotor segítségével a kezed mozgásával felhúzza magát. Quartz: elemes. Ez nagyon lebutítva, de ide most elég.)

A mechanikus órákat kb. 3-5 évente szervizelni kell, ami egy komolyabb óra esetében annyiba kerül, mint egy nem rossz márkájú quartz óra önmagában, illetve pár hétig nélkülöznöd is kell az órát, ezt vedd számításba. Cserébe egy jó mechanikus óra örök darab.

Ugyanakkor sajnos az 50-60ezres quartz óra jó eséllyel pontosabb, mint a 500-600ezres mechanikus. Ez van, egyikben kis számítógép van elektromotorral, a másikban fogaskerekek.

Nézzünk konkrét márkákat!

Most óramárkákat fogok írni, nem kifejezetten javaslom a divatórákat, a nem kifejezetten óragyártók óráit, mert itt sokszor a design az első, ami ugye változik, plusz a műszaki tartalom is gyakran hagy kivetnivalót maga után. Ezek az órák főleg a név és a design miatt kerülnek annyiba, amennyibe.

Nem szeretnék azzal villogni, hogy olyan 25 milliós órát javaslok, amiről nem is hallottál, inkább olyan márkákat írok, amelyekhez könnyű hozzájutni. Persze sok márkának van 50-500 ezres órája, ezeket abban a kategóriában tüntetem fel, ahol már érdemes nézni őket is.

50.000 Ft alatt svájci órát nem fogsz találni, Casio, illetve Citizen lehet megfelelő, de én nem választanám őket, később visszatérek egy alternatívával.

Ha 100.000 Ft alatt szeretnél maradni, de jó minőségű órát vennél, modelltől függően a Doxa, vagy a Tissot, Bruno Söhnle, illetve a Seiko jó választás lehet.

Ha belefér a 6 számjegy, de lehetőleg max. 2-essel keződjön, a Certina, Hamilton, Bulova, Frederique Constant, Marvin órák kínálatát nézd át szerintem.

Ha 500.000 Ft környékén is gondolkodsz, ott már szóba jöhet Tag Heuer, Revue Thommen, illetve a 100-200as kategória felsőbb modelljei is.

Ha akár 7 számjegy is szóba jöhet, mint órára költendő pénz, szerintem ismered az órákat.;) Ha mégsem, ott már Omega, több Tag Heuer modell is számításba vehető, felfelé haladva kiegészülve akár a Rolex modellekkel is (kérlek öltönnyel Submarinert, csak ha muszáj, egy President sokkal elegánsabb ;)).

DE! Szeretünk hasznos tippeket adni, így a személyes javaslatom: döntsd el, mennyit szánsz rá, majd az eggyel magasabb árkategóriából nézz egy használtat. Minőségi, svájci órát nyugodtan vehetsz használtat, főleg, ha mechanikus (érdeklődj a legutóbbi tisztítás-szervizelés idejéről!). Mindezt az interneten, előfordulhat, hogy a bolti ár harmadáért megkaphatsz egy remek állapotban lévő órát, és puff, 100.000 Ft-ért máris 300ezres óra van a karodon. 30-40.000 Ft összegért használt, elegáns Tissot órát találtam most is a Vaterán, szinte újat, tehát egy elegáns, jó minőségű óra sem kerül feltétlenül vagyonokba.

Tipp: túl is lőhetsz a célon. Ha olyan órád van, ami 1,5 évnyi fizetésed, az többeknek gyanús lesz, és nem, nem javítani fog a megítéléseden. Szinte biztos, hogy azt fogják gondolni, hogy hamisított órád van, még akkor is, ha az valójában eredeti. Az eredetire nagyon hasonlító replikákat lehet 20-30.000Ft-ért kapni, kérlek ne tedd! Bárki bármit mond, nem azért vesznek ilyet az emberek, mert neki „pont az a modell tetszik”, hanem azért, mert azt szeretnék, hogy azt gondolják róluk, hogy milliós óra pihen a csuklójukon. Nem és nem!

Összegezve: ha teheted, szerezz be egy jó megjelenésű, ugyanakkor minőségileg is megfelelő órát, sokat dobhat a megjelenéseden, viszont a tévhitekkel ellentétben nem feltétlenül kell túl mélyen a tárcádba nyúlnod. Ja, és „Egy Rolex jobban mutatja az időt, mint egy iPhone.”! 😉

Kinézeted csak rajtad múlik, Te döntöd el, hogy feldobod-e egy órával!

 

Kép forrása: Guy Sie

- Hirdetés -