Mit csinálj a WC-n?

Na, ez az a téma, ami viszonylag ritkán jön elő produktivitás, személyes fejlődés, hatékonyság stb. témakörökben, konkrétan én még nem láttam, de hasznosnak érzem.

Feltételezem, veled is előfordul, hogy WC-re mész, illetve, hogy ülve végzed dolgodat (vagy a dolog jellegéből, vagy a nemedből adódóan). Azt is feltételezem, hogy magaddal viszed a telefonodat ide. (Így, hogy ezt leírtam, beugrott, hogy valahol talán láttam, hogy javasolták, hogy ne vidd magaddal a WC-re a telefonodat, de akkor sem populáris a téma)

Én javaslom, hogy vidd magaddal. Igen, javaslom, szerintem ez egy jó dolog. DE! (bocsi, ha már örültél, hogy Te amúgy is magaddal viszed) És ez egy nagy DE! Csak akkor van ennek haszna, ha meg van tervezve, mihez fogsz telefonoddal kezdeni.

Én nagyon hiszek abban, hogy minden másodpercből ki kell hozni a maximumot, hasznosan kell eltölteni azt. Ezzel nem azt mondom, hogy állandóan a gép előtt kell hajtani, bizony vannak olyan pillanatok, amiket akkor használsz ki megfelelően, ha fekszel a kanapén és bámulod a plafont. A WC-n eltöltött idő viszont szerintem tipikusan olyan, amiből sokkal többet ki lehet hozni, méghozzá telefonunk segítségével.

A tervezés azért nagyon fontos (itt is), mert egyébként azon kapod magad, hogy a normál esetben 5-10 perces művelet csak azért 25 perc lett, mert elkalandoztál Facebookon, aminek lássuk be, nincs sok haszna.

A következőkben írok néhány hatékonyságodat növelő tippet, hogy (a nyilvánvalón kívül) mit csinálj a WC-n:

  1.  Korlátozd a közösségi média jelenlétedet ezekre az időszakokra. Így lehet ugyan, hogy emiatt kicsit több lesz a WC-n töltött idő, viszont az az idő, amit a teljes nap folyamán Facebookon, Instagramon, Twitteren stb. töltesz, így is jóval rövidebb. Sokaknak probléma ezt a közösségi média “függőséget” kordában tartani. Ha a WC-n töltött idő egyenlő lesz a közösségi oldalakon töltött idővel, az sokaknak egy jó egyensúlyt teremthet. (Kérlek ne tedd közzé, honnan Facebookozol!)
  2. Emailek. Sokaknak okoz problémát, hogy az e-mail fiókuk a fejükre nő. Használd a WC-n töltött időt arra, hogy átfusd mailjeidet, töröld, amivel nincs teendőd, olvasd el, amivel ennyit kell tenned, a rövidebbekre válaszolhatsz is. Így amikor legközelebb a gépnél nekilátsz ennek, kevesebb email lesz, és teljes billentyűzet fog rendelkezésedre állni, a nagyobb volumenű, hosszabb levelek megírásához.
  3. E-mailek törlése. Tudtommal nincs (jelentkezzen, ha van), olyan ismerősöm akinek nincsenek több éves olvasott, megválaszolt, soha többet elő nem kerülő levelei az e-mail fiókjában. Jellemzően több ezer darab. Nekem sokáig bevett módszerem volt, hogy a WC-n kukába helyeztem legalább 5 régi e-mailt, amire soha többet nem lesz szükség. Nem tűnik soknak, de sok kicsi sokra megy.
  4. Teendők rendezgetése. Ha vezetsz elektronikus listát teendőidről, az “inbox” kiürítésére remek alkalom, ha Te is éppen ürítesz ?
  5. Olvass. Ez sokaknak természetes, de ha ezt is megtervezed, előkészíted, vagyis tudatosan hasznos írást készítesz oda, vagy viszel magaddal a telefonon, így ezalatt is fejlődhetsz, hasznos tudásra tehetsz szert. (a bulvármagazin itt nem játszik)
  6. SMS-ek, közösségi média üzenetek megválaszolása. Ha valaki sms-t ír, feltehetőleg nem vár azonnali reakciót. Tudod, hogy a hatékony munkavégzést tönkreteszi, ha azonnal felkapod a telefonodat, amint valami hangjelzést ad. Korlátozd az üzenetek megválaszolását a WC-n töltött időre!
  7. Végezz el néhány gyors, bárhol, a telefonoddal elvégezhető teendőt, ennyivel is előrébb leszel. Mire gondolok? Írd be előre a navigációba a címet, ahova egy óra múlva menned kell, nézd meg a helynek a nyitva tartását, ahol vacsorázni fogsz, gyorsan nézd át a jegyzetedet a délelőtti találkozóra, fusd át a naptáradat, dobd össze a bevásárlólistát stb.
  8. Rakj rendet telefonodon. Szerintem mindenkinek rendetlenség van a telefonján valahol. Sok kép, ami foglalja a memóriát és soha nem nézed meg őket, több éves SMS üzenetek, soha meg nem nyitott alkalmazások… Ezeknek a rendbetétele, törlése olyan feladat, aminek szerintem soha nem ülünk neki, a WC-n töltött idő remek lehetőség.
  9. Olvasd itt a híreket. A túl sok hír olvasása sem a hangulatodnak, sem a hatékonyságodnak nem tesz jót. A közösségi médiához hasonlóan, a hírek esetében is jó ötlet lehet az olvasásukkal töltött időt a WC-n töltött időre korlátozni.

9+1. tipp, csak haladóknak! Ne vidd magaddal a telefonodat. Ha állandóan a kezedben van a telefon, hozzáláncolva érzed magad, ne vidd magaddal a WC-re! Nem sok idő, de ennyit is a telefonodtól külön, szabadon tölthetsz.

Láthatod, 2 alapvető módszer van a WC-n töltött idő hatékonyabbá tételére, a telefon segítségével: használd ezt az időt keretként, korlátként, vagy töltsd el hasznosan olyan dolgokkal, amiket máskor nem csinálnál meg, mert nem tekinted valódi, fontos teendőnek.

Tudom, hogy ez a téma sokaknak tabu. De tudom, hogy sokan viszik magukkal a telefont ide is, azt meg nem gondolom bűnnek, ha valamilyen módon megpróbáljuk eltölteni még hasznosabban ezt az időt. Meg vagyok róla győződve, hogy egy, vagy több tipp beiktatása a fentiek közül összességében még produktívabbá tehet, használd hát őket!

Ha vannak tapasztalataid ezzel kapcsolatban, van további ötleted, ne habozz megosztani azt velünk!

Kép forrása: Wikimedia Commons

- Hirdetés -