Ne legyél béka!

Az üzleti világban, a menedzsmenttel foglalkozó tudományok között van egy igen elterjedt példa, mely egy érdekes természeti jelenséget ír le:

Ha egy békát beledobsz egy tál forró vízbe, azonnal kiugrik belőle. Persze, hiszen érzi, a forró víz nem jó neki.

Viszont, ha normális hőmérsékletű vízbe teszed a békát, szépen lassan felforralod a vizet vele együtt, megfő szerencsétlen.

(Nem tartozik a témához, de azért érdekelne, kinek jutott eszébe ezt kipróbálni…)

Talán most hülyének nézed a békát, de ne tedd, ugyanis rossz hírem van: bizonyos értelemben Te is egy béka vagy. Mi emberek ugyanezt a viselkedést mutatjuk: nem vesszük észre a minket érintő, velünk/bennünk történő változást, ha ez nem radikális sebességgel megy végbe, hanem szépen lassan.

Biztos veled is fordult már elő, hogy ránéztél valakire, majd azt mondtad magadban, nem érted, nem tudod elképzelni, hogy élhet valaki így. Elképzelhetetlennek tartottad, hogy azt a munkát végezze, annyi pénzért, ilyen házasságban éljen, eltűrje hogy a gyereke így beszéljen vele, az egyetlen kikapcsolódása a nappali+sör+TV legyen stb.

Bizony, kívülről könnyű. Ha megkérdeztek volna, cserélnél-e helyet vele, gondolkodás nélkül rávágtad volna, hogy “dehogy, soha!” Ez a tál forró víz.

Ha viszont megkérdeztük volna őt, hogy milyennek látja a helyzetét, talán panaszkodott volna erre-arra, de összességében közel nem látta volna akkorának a problémát, mint Te láttad kívülről. Ő szépen, lassan megfőtt. Nem elfogadta azt, hogy rossz a helyzete, hanem jó eséllyel észre sem vette.

Felmerülhetett benned a kérdés, hogy akkor “vajon ez velem is előfordul?”. A válaszomat kitalálhatod, de a formalitás kedvéért: igen, egészen biztosan. Természetes jelenség, de ha figyelsz rá, csökkentheted a káros hatásait.

Néhány ötlet arra, hogyan tudod figyelemmel kísérni a veled, körülötted lassan végbemenő változásokat is:

  1. Szokj rá, hogy mindent próbálj objektíven, kívülről vizsgálni, megfigyelni, azt is, ami benned történik. Nagyon nehéz, de ez mindennek az alapja. Természetesen ezt így nem könnyű megvalósítani, inkább egy szükséges szemléletmódként írtam le.
  2. Vezess naplót. Erről már azt hiszem írtunk máskor is, a naplóírásnak rengeteg előnye, pozitív hatása van. A naplóban írj gyakran a jelenlegi helyzetedről, lehetőleg egy külső nézőpontból (ne E/3-ban, könyörgöm) elemezve a dolgokat, történéseket. Ezt időről-időre visszaolvasva követheted a végbemenő változásokat akkor is, ha egyébként, bennük élve nem tűnnek olyan radikálisnak.
  3. Kérj meg valakit, akiben bízol és nem elfogult, hogy időnként kicsit elemezzen ki Téged. Személyeskedés nélkül, csak a tényeket, a viselkedésedet, szokásaidat. Az az ideális, ha ez a valaki nincs napi kapcsolatban veled, illetve mint említettem, családtag nem megfelelő választás. Ha Te is észrevetted egy ismerősödön, hogy a nem megfelelő irányba halad, de talán ő nem tud erről, óvatosan kérj engedélyt, hogy felhívhatnád-e a figyelmét, ha jól csinálod, hálás lesz érte.
  4. Gyakorold, hogy másokat is objektíven figyelsz. Ha találkozol egy rég nem látott ismerősöddel, aki sikeres informatikusból alkoholista munkanélküli lett 4 év alatt, akkor ne azt mondd magadban, hogy “nnnna, újabb alkesz”, hanem próbáld tárgyilagosan végiggondolni, mi vezethetett el idáig. Ezzel egyrészt gyakorlod az első pontban leírt szemléletmódot, valamint ha esetleg látsz hasonló viselkedésmintát az ő és a Te viselkedésed között, akkor időben észreveheted, hogy javítani kell valamin.

Fontos észben tartanod, hogy Te is, mint minden és mindenki, folyamatosan változol. Változol Te, és változnak a körülményeid is, a körülötted lévő világ.

Ezzel nem tudsz mit kezdeni, el kell fogadnod, alkalmazkodnod kell hozzá. Ami az igazán nagy kihívás, hogy ezen változások közül ki tudd választani, melyek azok, amelyek pozitív irányba terelik életedet, amelyek közelebb visznek céljaidhoz, illetve melyek azok, amelyek ellen nem cselekedve nagyon nem kívánatos helyzetbe fogsz kerülni egy bizonyos idő múlva.

A pozitív változásokat természetesen el kell fogadni, sőt, támogatni kell, míg a negatívakat értelemszerűen kerülni, csírájában elfojtani – ebben segít, ha időben észreveszed őket, később csak nehezebb lesz.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy rajtad áll, milyen változásokat engedsz be az életedbe, és milyeneket nem!

Kép forrása: Flickr | DonkeyHotey

- Hirdetés -