Negatív emberek az életedben

Ez a cikkem most egy picit más lesz mint a többi volt, hiszen úgy döntöttem, hogy megosztom a mostanában szerzett tapasztalataimat és véleményemet egy olyan témáról, amivel azt gondolom sokan szembesülnek a mindennapokban. Ismerős az érzés, hogy amikor felhőtlen a jókedved, akkor egy barát vagy bárki megjelenik és képes az egészet elrontani a panaszkodásával, vagy néhány negatív megjegyzésével? Vagy éppen fordítva, mikor rossz kedved van és támogatás helyett kritikát kapsz?

Vannak az évnek olyan eseményei például az ünnepi láz, amikor igyekszünk elnézni embertársainknak, hogy olyan nagyon idegesek minden apróság miatt, hiszen megértjük a helyzetet és igyekszünk tolerálni egymást. A mindennapokban  mi a kifogás? Azt vettem észre, hogy mindig van valami kifogás, amiért az emberek idegesek, feszültek és ezt úton- útfélen el is panaszolják. A rossz tapasztalatokból egyenesen következik a folyamatos panaszáradat és a negatív hozzáállás, szó szerint mindenhez és mindenkihez. Van olyan ismerősöd, akinek elmesélted egy kudarcodat, amit persze éppen elég neked átvészelni és egy kis biztatást várnál, de ehelyett a legtöbb, ami tőle telt az az, hogy „Én megmondtam!”? Igen, nagyon szépen köszönöm a bölcs szavaidat, de ez ilyenkor már hatalmas segítség, nem igaz?!

Őszintén valld be magadnak, Te is mondtad már ezt! Én megteszem, igen, néha elsütöm ezt a gyűlölt mondatot, mert remek érzés, ha az embernek igaza van és tudathatja másokkal, hogy svájci óra pontossággal megjósolta a rossz végkimenetelét a dolognak. Ugyanakkor ebben a helyzetben mit várok el fordítva? Hát bármit csak azt nem, hogy a barátom, rokonom, bárkim látnoki képességeit az orrom alá dörgölje és elmondja, hogy mindennek csakis rossz vége lehet. Nos, azok akik ilyen helyzetben bátorítanak, segítséget ajánlanak, tesznek azért, hogy ha picit is, de jobb kedved legyek, azok az emberek, akikre tényleg szükséged van. Velük érdemes a kapcsolatot tartani, a többiekkel igyekezz kevesebbet találkozni és ne hagyd, hogy a letört lelki állapotodon tovább rontsanak.

Ez persze csak az egyik típus, sajnos van még annyi más. Mondok egy másik példát. Egy barátnőm, akit évek óta ismerek, borzasztó negatív személy. Az érdekes, hogy ezt még csak az elmúlt néhány hónapban vettem észre. Mindig is ilyen volt, de eddig teljesen figyelmen kívül hagytam, vagy csak nem akartam észrevenni, mert amikor találkoztunk vagy beszéltünk én is panaszkodtam neki, nem is keveset. Úgy éreztem, jól esik elmondani az összes bajom, a gond az volt hogy, ezen kívül gyakorlatilag semmi mást nem csináltunk, csak egy kávé fölött ment a non-stop nyafogás, hogy mivel mi a gond és mindeközben egy pozitív gondolat nem hangzott el. Megpróbáltam ezen változtatni, de nagyon úgy nézett ki, hogy lehetetlen olyanon „segíteni”, aki nem kér belőle. Ugyanis mindig ott kötött ki a dolog, hogy milyen rossz a munkája vagy éppen a párkapcsolata. Az ötletre, hogy váltson munkát vagy tegyen valamit a kapcsolatáért egyenesen felháborodva reagált, mondván ő ezen nem TUD változtatni. Ismerős? Na ez az, ami ártalmas! Aki a mögé bújik, hogy nem tud változtatni. Tévedés. Mindenki tud változtatni, maximum nem akarja. Ha olyan emberrel töltöd az időd, aki naphosszat panaszkodik, kvázi „rávesz”, hogy te is ezt tedd különben ő érzi rosszul magát. Hát nem szomorú ez? Ő egy energiavámpír. Az említett barátnőm társaságát pont ebből az okból inkább már elkerülöm.

No igen, az energiavámpírok. A kifejezés egyre népszerűbb a köztudatban, de most pontosítsuk, az energiavámpír típusú ember az, aki tele van negatív érzelmekkel, rengeteg problémával küzd, de ezért mindig a külvilágot okolja, ahelyett hogy saját magában keresné a megoldást. Keresi az olyan embereket, akiknek elmondhatja minden gondját és attól érzi magát jobban, ha másokat szenvedni lát. Sok típusú energiavámpír van, de inkább lapozzunk erről a témáról, hisz mindenkinek vannak olyan ismerősei, akiből csakis a rosszindulat, a mások iránti ellenszenv, kritizálás és a folytonos nyavalygás dől. Ha jobban körbenézel felismered őket.

Most jön a lényeg, nézd meg jobban a barátaidat! Én úgy jutottam el erre a lépésre, hogy egy új környezetbe kerültem. Viszont a régi idők történeteit mesélve sokszor megkaptam, hogy maradat tolláról, embert barátjáról – őszintén szólva felháborodtam! Na ez a gond. Felháborodok, ha valaki azt mondja, hogy olyan vagyok mint egy ember, akit a barátomnak tartok?! Ezen elgondolkozva végignéztem a barátaimat, hát nem sok olyat találtam köztük, aki jó példa lehetne bárkinek. Nem az eredményeikről beszélek, hanem arról, hogy még csak nem is próbálkoznak. A legtöbb barátomról nagyon vicces történeteket őrzök, ami egy életszakaszomhoz elengedhetetlen volt, viszont úgy érzem ideje továbblépni.

Most nézd meg a legjobb barátaidat! Azokat, akik közel állnak hozzád és tedd fel a kérdést, hogy ezek az emberek egy jó környezet nekem? Én, aki eldöntöttem, hogy változtatok az életemen, ők fognak nekem segíteni vagy csak hátráltatnak a személyes fejlődésemben vagy a céljaim elérésében? A környezeted Téged is meghatároz, nem kell hogy befolyásoljon, de hatással van rád ezt be kell látnod. Nem azt mondom, hogy kész innentől teljesen felejtsd el őket és soha többet ne válaszolj a megkeresésükre, de radikálisan csökkentsd le azt az időt, amit velük töltesz.

„Annak az öt embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbb időt töltöd”

Jim Rohn

Arról már írtunk, Hogyan maradj pozitív, de ezt a pozitív gondolkodásmódot nagyon nehéz megőrizni. Főleg, ha az embert túl sok negativitás veszi körül, gondolok itt arra, hogy nem elég, hogy nem kap támogatást, de még inkább arra biztatják irigységből, önzésből, vagy bármi más okból, hogy ne tegyen lépéseket, maradjon meg egy szinten mert jó az. Nem! Neked, aki eldöntötted, hogy nem jó, eldöntötted, hogy az életeden változtatsz és felhagysz a panaszkodással, helyette pozitív gondolkodással, egy jobb életet szeretnél megteremteni. Rossz hírem van, mert sajnos sok barátodtól érzékeny búcsút kell venned. Nem fejlődhetsz úgy, hogy közben a környezeted visszahúz.

 

Ki az, aki biztosan segíteni fog téged? Azt javaslom, keress valakit az ismerőseid között, akinek a pozitív hozzáállása az élethez téged is ösztönöz. Azok az ismerőseid, akik nehéz helyzetekben támogatnak, akik képesek meglátni a dolgok szebb oldalát, biztatnak, hogy kezdj el dolgozni a céljaidért, azok akik fejlődni akarnak és tesznek is ezért. Nos igen, ők azok, akik nem fognak visszahúzni.

Kezd el olyan emberek társaságát keresni, akik a jövőt tervezik, akiknek ötleteik vannak, elképzeléseik, pontos jövőképük. Mellettük Te is motiváltabb leszel. Elgondolkozol, hogy Te mit szeretnél tenni az életeddel és ezt hogyan valósíthatod meg. Energiát és motivációt nyerhetsz, ami óriásit fog lendíteni a személyes fejlődéseden és majd nevetni fogsz, hogy milyen emberekre vesztegetted eddig az idődet. Ezt tapasztalatból mondom 😉 Ez után pár lépés és Te is olyan lehetsz, aki másokat motivál és követendő példaként szolgál. Na, ez lenne jobb érzés vagy valakinek a sírócimborájának lenni?

Kép forrása: Flickr | Juliana Coutinho

- Hirdetés -