Pár módszer a nevek könnyebb megjegyzéséhez!

nevek

Ti is kerültetek már abba a helyzetbe, hogy nem figyeltetek eléggé bemutatkozáskor, és nem maradt meg az illető neve a fejetekben, vagy később nem tudtátok felidézni még ha odafigyeltetek is?

Ez nem meglepő, hiszen ilyenkor sok mindenre kell figyelnünk, az illető megjelenésére, a beszélgetésre, a saját bemutatkozásunkra és külső zavaró tényezők is lehetnek, így a nevek könnyen haladnak el fülünk mellett.

Több magyarázata van annak, miért nehézkes számunkra a nevek megjegyzése. Például azért, mert valakinek a neve nem olyan lényeges az agyunk számára, nem szolgáltat plusz információt az emberről, ezért nem ragaszkodik hozzá memóriánk.

Egy másik ok lehet a „lámpaláz”. Amikor több idegen előtt állunk kinyújtott kézzel, egy 9 éves gyerekké változunk, aki az iskolai tehetségkutató versenyen lép fel. A mentális energiáink arra koncentrálnak, hogy mi legyen a következő lépésünk, hogy kapcsolódjunk be a beszélgetésbe, vagy hogy kezdeményezzünk beszélgetést, hogyan viselkedjünk stb., és ezért nem figyelünk az abban a pillanatban történő dolgokra.

Valakinek a nevének megjegyzése egyébként sok szempontból rendkívül fontos és előnyös. Az embereket jó érzéssel tölti el, ha hallják a saját nevüket, és jobban figyelnek is olyankor. Tanulmányok kimutatták, hogy ha a nevünket halljuk, aktiválódik az agyunk, még ha egy zajos teremben is vagyunk. Biztosan veletek is elő szokott fordulni, hogy például egy olyan ember, akivel nem vagyunk gyakori kapcsolatban, de ismerjük, odajön és úgy köszön, hogy Szia XY.. Mennyivel jobban esik, barátságosabbnak érezzük ugye? Az ellenkezője, ha nem emlékeznek a nevünkre, pedig nagyon rosszul veszi ki magát.

Ha szeretnénk ezen változtatni, íme néhány módszer, amit ha alkalmazunk észben tarthatjuk az újonnan hallott neveket.

1. Ismételjünk

Nem, nem úgy, hogy magunkban 14-szer elmondjuk, hogy Gábor, Gábor, Gábor.., bár valakinél ez is működhet. Én arra gondolok, hogy próbáljuk meg beleszőni a beszélgetésbe. Pl.: „Szia Gábor, örülök, hogy megismerhetlek!” vagy „Mióta dolgozol az marketingosztályon Gábor?”. Használjuk a nevét, de természetesen módjával, ne túl sokszor, és amikor elköszönünk, még utoljára nézzünk bele a szemébe, és próbáljuk meg memorizálni az arcát, miközben ismét a nevét a mondatba szőve elköszönünk.

2. Vizualizáljuk

Ha az illető neve bonyolultabb akkor betűztessük esetleg ki vele, vagy magunkban képzeljük el betűnként, kérjünk névjegykártyát és pillantsunk rá az illető nevére miközben beszélünk vele. Ezzel egy mentális képet is elraktározhatunk és a vizuális memóriánk is segít majd a név felidézésben.

3. Asszociáljunk

Sokat segíthet az is ha valamilyen verbális játékot alkotunk az illető nevével, legyen ennek köze a lakhelyéhez vagy a foglalkozásához, pozíciójához. Viccesen hangzik de pl.: „Gyula a gyártásról.” vagy „Bálint Békéscsabáról”. Keressünk valami párhuzamot, azonos kezdőbetűt, rímet, stb.., és ezekkel a vicces párosítások segítségével könnyebben felidézzük az illető nevét.

4. Keressünk kapcsolatot

Ez ritkábban működik, mivel szerencse is kell hozzá, de ha összefutunk egy olyas valakivel, akit ugyanúgy hívnak mint egy másik ismerősünket, híres személyt, bárkit, aki már az agyunkban van, és van bármi közös tulajdonságuk, akár külső, akár belső, kössük össze a két személyt. Nehéz ilyen hasonlóságokat találni, de ha sikerül, akkor biztosan megjegyezzük!

5. A legtöbb pszichológus és memória szakértő szerint azonban a fő ok, amiért nem jegyezzük meg a neveket, hogy nem is igazán akarjuk. Túl sok minden történik körülöttünk és nem koncentrálunk arra, hogy megjegyezzük. Ezért a leghasznosabb tanács talán az, hogy mindenek előtt figyeljünk oda és akarjuk, hogy megmaradjon az elménkben az újonnan megismert személy neve!

Meg szeretnék még osztani két technikát, ha esetleg több nevet kellene megjegyeznünk egymás után, de más dolgok memorizálásához is alkalmazhatóak.

Az egyiknek az a lényege, hogy sorban ahogy halljuk a neveket, egy dallamot találjunk ki hozzá és úgy raktározzuk el. Elénekelni 5 nevet egy általunk kitalált dallammal rendkívül megkönnyíti az előidézést. Íme a National Geographic egyik adásának részlete, melyben bemutatják mindezt egy teszt keretében, minimális angol tudással érthető is:


A másik módszert Nelson Dellis, Egyesült Államokbeli memória bajnok által ismerhettük meg. Ez már egy komplexebb, viszont annál érdekesebb módszer, amivel ha ügyesek vagyunk, egymás után rengeteg ember nevét meg tudjuk jegyezni és ha nem is életünk végéig, de rövid távon (végül is senki nem várja el, hogy 15-20 ember nevét kívülről tudjuk egy kézfogás után, 2 hónap múlva) fel tudjuk idézni.

A módszer lényegét saját nevén mutatta be Nelson Dellis. Képzeljük el, hogy találkozunk vele, kezet fogunk, elmondja a nevét. Nelson. Ki volt híres Nelson? Nelson Mandela, Dél-afrikai elnök. Milyen egyéni stílusjegye van Nelson Dellisnek? Elég feltűnő orra van. Akkor képzeljük el, hogy egy mini Nelson Mandelat dugnak Nelson Dellis nagy orrába. Amikor ismét összefutunk vele, biztosan emlékezni fogunk erre az abszurd képre. Minél meghökkentőbb, minél kirívóbb a sztori annál könnyebben megjegyezzük. Ez a módszer, hogy „bizarr” történeteket, képeket alkotunk, sok más dolog memorizálására is alkalmas, és alkalmazott technika.

 

Kép forrása: Flickr | Alan O’Rourke

- Hirdetés -