Szeretnél okosabb lenni?

Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy mindenki szeretne okosabb lenni, nem tudom elképzelni, hogy valakinek ez kárára váljon (ok, ha esetleg komolyabb valóságshow-karrierben gondolkozik valaki, akkor ez nem biztos, hogy előny:)).

Ez kézenfekvőnek hangzik, viszont nem egyszerű: a sok tanulással ugyan a fejünkben levő tudásanyag nő, lexikális tudásunk nő, gyakorlással egyre jobbak leszünk ennek a tudásnak az alkalmazásában, viszont kognitív képességeink nem feltétlenül javulnak (vagyis nem kifejezetten ezeket fejlesztjük), tehát nem leszünk valóban „okosabbak”, ha szabad így leegyszerűsítenem.

Létezik egy kezdeményezés-projekt-cég-alkalmazás-kutatás, bárhogy is közelítsük meg a dolgot, akik mindenki számára elérhetővé tették az agya fejlesztését, ráadásul igen kellemes, tulajdonképpen játékos módon.

Ez a Lumosity .

Folyamatos kutatásokkal alátámasztott fejlesztésekkel készítenek egyre több, jobb olyan, mondjuk így „játékot”, amivel valóban fejlesztheted az agyadat az alábbi területeken, kognitív képességekben:
– memória
– gyorsaság
– figyelem
– rugalmasság
– problémamegoldás (ez valójában fejszámolás)

Az egy dolog, hogy a játékokban (ez nagyon degradáló, de így a legegyszerűbb) természetesen egyre jobb pontszámokat érünk el, viszont huzamosabb használat után én személy szerint is éreztem pozitív hatásait. Viccesnek hathat, de ott vettem észre, amikor a netbankba történő bejelentkezéskor SMS-ben megérkezik az egyszeri azonosító kód (8 számjegy), azt automatikusan csak egyszer néztem meg, majd beírtam. Lehet, hogy korlátozottak a képességeim, de előtte általában 2x4es bontásban másoltam át. Nem tűnik nagy dolognak, de ezek azok a hétköznapi könnyebbségek, amikre valójában vágyunk, amikor „okosabbak” szeretnénk lenni.
Észrevettem, hogy egy dinamikus beszélgetésben, ahol sok vélemény van, emlékeztem, hol hagyta abba 2 emberrel ezelőtt valaki, tudtam mondani neki, hogy „szóval ott tartottál, hogy…” stb. Az egyes gyakorlatok mellé le is van írva egyébként, hogy ez a fejlődés a hétköznapokban ez mit jelent, miben érhetünk el javulást.

A weboldalon természetesen vannak mindenféle kutatások, tanulmányok, százalékok, de engem a saját (ebben az esetben pozitív) tapasztalatomnál levés dolog győz meg jobban, itt is ez működött.

Ingyenesen is használható a dolog, habár korlátozottan, én mindenképpen javaslom az előfizetést: így több játékot érhetünk el, kaphatunk emlékeztetőket, személyre szabott „edzésprogramot” stb.

Ide kattintva többet tudhattok meg a dologról, illetve ki is próbálhatjátok!

Ne feledd: csak rajtad múlik, hogy akarsz-e fejlődni! Ha igen, annak remek kiindulási pontja az agyad fejlesztése!

Kiemelt kép forrása: Flickr felhasználó | nootriment

- Hirdetés -