14 módszer a testbeszéd olvasására

Ha valaki hazudik nekünk, flörtölni akar velünk, vagy éppen parancsolgat, a testbeszéde alapján le tudjuk olvasni szándékait, érzelmi állapotát – amennyiben tudjuk mire figyeljünk oda.

UCLA professzor Albert Mehrabian szerint, amit közvetíteni kívánunk, annak 55%-a jön a testbeszédből, 38% a beszédünk hanglejtéséből és csupán 7% a szavakból, amiket kiejtünk.

Szóval itt van néhány módszer, hogyan olvashatunk a sorok között!

1. Figyeljük a ráncok hiányát a szemek körül, hogy leleplezzük a hamis mosolyt.
Valódi mosolyt szinte lehetetlen vezényszóra produkálni, ezért is néznek ki a családi fényképek néha olyan furcsán.
Mint kiderült a mosoly a szem körüli ráncokról szól, ezért ha örömteli mosolyunk akkor megjelennek, ha színleljük nem.
Ha valaki vidámnak akar látszani, de valójában nem az, nem fogjuk látni a ráncokat.

2. A megemelkedett szemöldökök kényelmetlenség érzetet tükröznek.
Ahogyan a valódi mosoly ráncokat idéz elő, a Massachusetts egyetem professzora Susan Krauss Whitbourne szerint az aggodalom, meglepetés és félelem megemelkedett szemöldököt eredményez, ha kényelmetlenül érezzük magunkat.
Úgyhogy ha valaki megemelt szemöldökkel dicséri az új frizuránkat vagy külsőnket, nem biztos, hogy őszinte.

3. Ha valaki felemeli vagy éppen leviszi a hangját az az érdeklődés jele lehet.
Akár tudjuk akár nem, hangunk tartománya tükrözi érdeklődésünk.
Ha egy beszélgetés elkezdődik, az elfogult, érdeklődő hölgyek dallamos hangokra váltanak, míg a férfiak egy oktávval mélyebbre.

4. Ha utánozzák testbeszédünk, a beszélgetés flottul megy.
Ha két ember egy hullámhosszon van, testtartásuk és mozgásuk tükrözik egymásét. Ha a legjobb barátod keresztbe rakja lábait, te is ezt teszed. Ha egy olyan randin vagy, ami jól alakul, ugyan azokat a bugyuta kézmozdulatokat fogjátok csinálni.
Ez azért van, mert ha kapcsolatot érzünk, lemásoljuk egymást, mondja Barbara Frederickson pszichológus.

5. A szemkontaktus érdeklődést tükröz – pozitívat és negatívat egyaránt.
Ha valaki szemébe nézünk, emelkedett, éberebb testi állapotot váltunk ki.
Az, hogy ez a testi állapot hogyan értelmezhető, a körülményektől és a résztvevőktől függ, írja a Claremont McKenna főiskola pszichológusa, Ronald E. Riggio.
Ha egy baljós idegen bámul minket, fenyegetésnek érezhetjük és félelmet vált ki. Azonban ha egy lehetséges szexuális partner néz minket töretlenül, az pozitívan értelmezhető – mint egy szexuális felkérés.

6. De ha sokáig néznek a szemünkbe, akár hazudhatnak is.
Néhány hazudó ember azért, hogy elkerülje a jobbra balra nézegetést, szándékosan a szemünkbe bámul, ami kicsit kellemetlennek érződhet.
Nem kizárt, hogy e közben mozdulatlanul állnak, és nem pislognak.

7. A terpeszkedő testtartás határozottságot, magabiztosságot jelezhet.
Az emberek testtartása kulcs lehet érzéseikhez is. Harvardi professzor, Amy Cuddy szerint, a terpeszkedő testtartások növelik a tesztoszteron szintet és a magabiztosságot. Ha valaki hátradől és nyugodtnak tűnik, akkor úgy érzi kezében van az irányítás, nyeregben van. Egy kutatás azt is megállapította, hogy még a vakon született emberek is V alakot formázva felemelik kezüket és megemelik állukat, ha megnyernek valamilyen fizikai versenyt.
Ezzel ellenkezőleg, a kevésbé magabiztos testtartások – amikor valaki zárkózottabb, összefonja kezeit – növeli a kortizol szintet és a stresszhormont.

8. A keresztbe tett lábak általában az elzárkózásra, alacsony fogékonyságra utalnak, ami rossz jel lehet egy tárgyaláson.
Gerard I. Nierenberg és Henry H. Calero, szerzői a „How to Read a Person Like a Book” című könyvnek, 2000 tárgyalást rögzítettek videóra, és semmilyen egyezség nem született azokban az esetekben, amikor valamelyik tárgyalófél keresztbe tette lábait.
A keresztbe tett lábak pszichológiailag azt jelzik, hogy az adott ember mentálisan, emocionálisan és fizikailag zárkózottabb – ami azt jelentheti, hogy kevésbé mutat hajlandóságot kompromisszumot kötni egy tárgyalás során.

9. A csoportos gesztusok a kapcsolat igazi érzését jelentik.
A vonzódást nem egyetlen jelen, hanem jelek sorozatán keresztül kommunikáljuk. Marsha Lucas neuropszichológus szerint van valami, amit megfigyelhetünk a hölgyeken: Miután felvette a szemkontaktust, kicsit lefelé néz, igazgatja a haját, majd újra felnéz ránk miközben az álla megemelkedik.

10. Ha velünk nevetnek valószínűleg szimpatikusak vagyunk.
Ha valaki vevő a humorunkra, érdekelhetjük őt. Evolúciós pszichológusok azt mondják, hogy a humor kulcsszerepet játszik az emberi fejlődésben. Arra szolgál, hogy egy kapcsolatra való vágyunkat kommunikáljuk.

11. Az összeszorított állkapocs, a behúzott nyak és a barázdált homlok stresszet tükröz.
Ezek mind limbikus válaszok, melyek az agy limbikus rendszerével vannak összefüggésben. Felfigyelni és reagálni a fenyegetésekre, biztosítani túlélésünk, mind a limbikus rendszer felelősségei, mondja Joe Navarro, FBI kémelhárítási ügynök. Ha a busz nélkülünk távozik, mi pedig összeszorítjuk a fogainkat. Ha megkérnek minket, hogy dolgozzunk még egy hétvégét a szemünk összeszűkül és lehajtjuk az állunkat. Az emberek ugyanígy fejezik ki diszkomfort érzetüket már több millió éve, mondja Navarro.

12. Kiterjesztett, hatalmat sugárzó testbeszéd, vezetői hajlamra utal.
Akár veleszületett, akár tanult, rengeteg olyan jel vagy viselkedés van, amit az emberek akkor használnak, ha úgy érzik ők a vezetők, vagy legalábbis erről próbálnak meggyőzni minket. Ilyen az egyenes testtartás, a szándékos járkálás,
az ujjbegyek összeérintése vagy a lefelé néző tenyérrel való gesztusok, és általánosságban véve minden nyitott, „terpeszkedő” testtartás.

13. A remegő láb, reszkető belső állapotot tükröz.
A lábunk a legnagyobb része testünknek, ezért amikor remegnek nehéz nem észrevenni őket másoknak, mondja Susan Whitbourne, a Massachusetts egyetem professzora. A remegő láb szorongást, ingerültséget vagy mindkettőt jelezhet.

14. A keresztbe tett karok védekezést jeleznek, a kontextustól függően.
Könnyű gyors következtetéseket levonni a testbeszédek alapján, de fontos, hogy figyeljünk oda a szituációra is. A keresztbe font karok jelenthetik azt, hogy valaki elzárkózott, de sokszor csak azért teszik így a kezüket mert éppen fáznak vagy a széküknek nincs kartámasza.

Figyeljünk oda a környezetre mielőtt döntést hozunk, vagy stratégiát váltunk az ilyen típusú viselkedések láttán.

Forrás: businessinsider.com
Kép forrása: flicker felhasználó Kathleen Tyler Conklin

- Hirdetés -