Tipp a hatékonyabb e-mail kommunikációhoz

Múltkor adtunk egy hasznos tippet, hogyan legyél kellemesebb beszélgetőpartner, most egy másik tanácsot adunk, ezúttal az e-mail váltásaidra vonatkozóan.

Ezt az egyszerű (ám nem mindig könnyű) módszert alkalmazva lényegesen gyorsabb, hatékonyabb lesz az e-mailben történő kommunikációd, sőt, elképzelhető, hogy nagyobb arányban, gyorsabban kapsz válaszokat is.

Ez az 5 mondatos szabály.

Feltételezem a szabály neve mindent elárul, de a rend kedvéért:

E-mail üzeneteid hosszát maximalizáld 5 mondatban. Mindegy, hogy kinek írsz, mindegy milyen témában, tartsd meg az 5 mondatot.

Nem lesz könnyű, időnként plusz idő mire összesűríted a már megírt 6-8 mondatos e-mailt 5-be, viszont így kénytelen vagy a legfontosabb elemekre, mondandóra hagyatkozni.

Ha azt megszokjuk, gyorsabb, átláthatóbb e-maileket írunk, amire emiatt feltételezhetően hasonló válasz érkezik. Kisebb a félreértés lehetősége, illetve annak a lehetősége is csökken, hogy az általad, a levélben említett témák közül, nem mindegyikre reagálnak.

Természetesen van olyan, amikor egyszerűen nem lehet betartani ezt a szabályt: ha valamiről elemzést írsz, több kérdésre válaszolsz stb.

Őszintén szólva nem tudom a „hivatalos ajánlás” szerint mi tartozik az 5 mondatba, én személy szerint a köszönést, elköszönést, aláírást nem számolom bele, tehát az email valódi szövegére alkalmazom, ami így nem is olyan kevés, mint elsőre tűnik.

Frappáns domain nevet vettek a mozgalom kitalálói, az egész elgondoláshoz hűen nagyon tömören van leírva a lényege az egésznek:

http://five.sentenc.es

(tipp: hasznos lehet a linkelt oldal aljáról a kis „magyarázó szöveget” bemásolni az e-mailed aljára, vagy írni egyet magyarul, hogy értsék, miért vagy tömör, rövid, szűkszavú, esetleg kicsit nyers.)

Csak rajtad múlik, hogy mennyire közlöd röviden, tömören, érthetően mondandódat mind szóban, mind írásban!

Próbáld ki, majd bátran írd meg nekünk tapasztalataidat, de figyelem: maximum 5 mondatban!;)

- Hirdetés -