Tudod, hogy hol van a kikapcsoló gombod?

Nagy céljaid vannak. Mész előre. Dolgozol. Méghozzá keményen. Nincs kifogás. Nincs lehetetlen. Ezt így kell. Soha nem kapcsolsz ki. Soha.

Igaz rád a fenti gondolatmenet? Sokan talán igennel válaszolnának. De a megfigyelésem szerint, sokan szeretnének igennel válaszolni. Hogy lehet ez?

Mindenki szeretne egészséges, formás, esetleg izmos testet. Ok, tételezzük fel, hogy mindenki szeretne. Amikor megkérdezed, hogy ő is olyan-e, mint azok, akik kivétel nélkül tartják a szigorú diétát, rendszeresen sportolnak, odafigyelnek az egészségükre MINDIG, na akkor már nem biztos, hogy igennel felel. De szeretne, mert tudja, hogy az lenne a helyes. Vagy mégsem?

Ugyanez igaz a munkára: tudod, hogy aki Lamborghinivel jár, az nem nézi este a Barátok Közt-öt (amúgy megfigyeltem, hogy hivatalosan ezt kb. senki nem nézi, mégis mindenki tudja, hogy mi történt és már mióta megy?!:)), hanem helyette az üzleti stratégiáján dolgozik. Nála nincs üresjárat. Szeretnél Te is Lamborghinit (ide helyettesítsd be valamelyik saját drága célodat), tehát szeretnél Te is olyan lenni, vagyis nem tartani üresjáratot. De az igazán sikeresek tényleg soha nem kapcsolnak ki?

watchingTV

Ez nem teljesen igaz. Bárki, bármit mond, aki soha nem kapcsol ki, az előbb-utóbb (inkább előbb), divatos szóval élve, kiég. Ha most megkönnyebbülten félredobod a laptopodat és visszaülsz a TV elé, akkor el kell keserítselek: ez nem az a fajta “kikapcsolás”, ami közelebb visz céljaidhoz.


Egyik kapcsolódó cikkünkben találtok pár tippet és érdekességet a munka és a szabadidő helyes egyensúlyának megteremtéséről:
Megnyitom egy új fülre, és ezután a cikk után elolvasom azt is, ha még nem láttam


 Sokan, (köztük én is) azért merik kijelenteni, hogy tulajdonképpen sosem állnak le, mert tudják, hogy a “leállások” segítik a fejlődést, haladást, de ami még ennél is fontosabb, ezek a leállások, kikapcsolások tervezettek. Tervezettek, mind időpontot, mind típust tekintve.
Nem, az, hogy pontosan tudod, mikor kezdődik a Szulejmán, az még mindig nem számít ilyennek.

A hosszú távú sikereidhez kell valami, ami tényleg kikapcsol, nem csak eltereli a figyelmedet és valami mással terheli az agyadat. Valami, ami közben átéled a flow*-t.

*flow: A Flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. /Wikipedia/

Ilyen lehet egy hobby, sportolás, olvasás, valamilyen művészeti tevékenység, meditáció, akármi. Ezek nem feltétlenül “leállítják” a gondolkodásodat, sokkal inkább más dimenziókra terelik azt. Fontos, hogy ez a valami ne hátráltasson, a sikereid felé vezető úton és ne érezd kötelezettségnek. Tehát hiába gondolod, a mosogatás nem jó erre a célra.

Ennek a valaminek azt kell szolgálnia, hogy úgy kapcsoljon ki, hogy utána hatékonyabb legyél. Tehát a kikapcsolást követően annyit kell termelned, hogy bepótold a kikapcs miatt kiesett időt, sőt, még annál is többet. Az igazán nagy ötletek nem a monitor előtt gondolkozva jönnek, hanem séta, zuhanyzás, szauna, futás stb. közben.

Nekem imádott sportom, a Brazil Jiu-jitsu az, ami közben eddig összesen 3 alkalommal jutott eszembe olyan kihívás, mely egyébként folyamatosan foglalkoztat. Már-már szürreális, hogy amint rálépek az edzőterem lépcsőjére, teljesen elfelejtem minden gondomat, majd edzés végén az ajtón kilépve újra beugranak. Komolyan, tudom mi az a 3 alkalom (és kihívás), ami edzés közben eszembe jutott, pedig nem 4 edzésen voltam.:)

Ugyanígy rengeteg ötletem támadt már séta közben, de az életembe ismét visszatért dobolás is teljesen más gondolati síkra terel.


Miért is jó néha sétálni?:
Megnyitom egy új fülre, és ezután a cikk után elolvasom azt is, ha még nem láttam


Mindenkinek más. Hosszú távú sikereidhez elengedhetetlen, hogy időnként kikapcsolj, de ez a kikapcsolás segítse, támogassa további utazásodat.

Robin Sharma-tól hallottam, hogy “Ha valaki azt állítja, hogy túl elfoglalt, hogy időnként kikapcsoljon, az olyan, mintha azt állítaná, hogy túlságosan el van foglalva a vezetéssel, ezért nem tud megállni tankolni.

Ne feledd, csak rajtad áll, hogy kikapcsolsz-e, vagy inkább a kiégést választod!

Képek forrása:
Flickr | Nickolai Kashirin
Flickr | Loving Earth

- Hirdetés -