7 lépés a növekedési mindset eléréséhez

növekedési mindset
növekedési mindset

Gondolkodtál már azon, hogy milyen gondolkodásmódra van szükséged a siker eléréséhez? Kíváncsi vagy, milyen receptet kell követned ahhoz, hogy rendre elérd a kitűzött céljaidat? Hogy mire van szükséged, hogy folyamatosan fejlődj? A növekedési mindset (gondolkodásmód) mindezekben nagy segítségedre lesz!

A növekedési mindset azt jelenti, hogy élvezed a kihívásokat, és folyamatosan arra törekszel, hogy fejleszd magadat. Hiszel a kemény munkában, és abban, hogy szívóssággal, folyamatosan fejlődve, elérheted a legnagyobb vágyaidat is.

Ha ezen a gondolkodásmódon dolgozol, az segíteni fog neked abban, hogy legyőzd az utadba kerülő akadályokat. Íme egy lépésről lépésre követhető stratégia a növekedési mindset kialakításához.

1. Fogadd el, hogy a tökéletesség nem létezik

A perfekcionizmus olyan akadály, amely csak megakasztja a gondolkodásmódunkat, és képtelen leszünk előrelépni. Ez azonban nem akadályozhat meg minket abban, hogy reményeinket és álmainkat kövessük.

A perfekcionizmusból való kiszabadulás nem könnyű. Sokaknak nehézséget okoz a perfekcionizmustól való megszabadulás. A leghasznosabb az első lépés az, hogy teljes szívvel elfogadjuk minden hibánkat és tökéletlenségünket.

Ismerd fel, hogy számos területen van lehetőséged javulni, és még több helyed van a fejlődésre. Nagyszerű rájönni, hogy a képességeid között van az is, hogy átalakítsd magad.

2. Ne félj többé kudarctól

Azok az emberek, akik idegenkednek a kudarctól, soha nem fogják megtalálni a siker egy apró szeletét sem. A céljaid eléréséhez meg kell küzdened az akadályokkal, a kritikával és az önbizalomhiánnyal.

Nem engedheted meg magadnak, hogy félj a kudarctól. Ehelyett kitartást kell tanúsítanod céljai elérésében, függetlenül attól, hogy hányszor vallasz kudarcot. Ismerd fel, hogy a kudarcok nem azt jelentik, hogy nem vagy elég jó. Egyszerűen csak azt jelentik, hogy tudsz még fejlődni és nem találtad meg a tökéletességet (ahogy egyébként még senki sem). Fogd fel a kudarcot így: találtál egy módot, ami nem működik, ezzel is bővítve ismereteidet.

Ha például kudarcot vallasz az első induló vállalkozásodban, valószínűleg sok hibás lépést követtél el. Talán azért, mert nem tűztél ki reális célokat. Vagy nem volt strukturált, megfelelő üzleti terved. Esetleg megfelelő piacismeret nélkül vágtál bele.

Ha már pontosan meghatároztad a hibáidat, tanulhatsz belőlük, és elkerülheted, hogy újra megismétlődjenek. Ez a tanulási folyamat kulcsfontosságú, hiszen hogyan fogsz tovább fejlődni, ha nem fogadod el a kudarcot?

3. Fejleszd az ambíciódat

A célod nem lehet egyszerűen az, hogy csak elérj egy átlagos teljesítményt. A célodnak annak kell lennie, hogy újra és újra túlteljesítsd önmagad – folyamatosan áttörd a saját korlátaidat.

Kérdezd meg magadtól: Mit akarok az életemben? Szabadságot? Gondtalanul élni? Elérni a világbékét? Ne légy szégyenlős – álmodj ambiciózusan.

Ha vannak nagy álmaid, miért érnéd be kevesebbel? Amíg reális, addig nincs határa annak, hogy mit tudsz vagy mit nem tudsz elérni. Különösen, ha már megcsinálták korábban, ki mondja, hogy majd te nem tudod megcsinálni?

„Ha olyan utat találsz, amelyen nincsenek akadályok, az valószínűleg nem vezet sehová.” – Frank Clark

4. Képzeld el az ideális jövődet

Az ideális végkifejlet szem előtt tartása kulcsfontosságú a növekedési gondolkodásmód kifejlesztésében. Használd élénk képzeletedet, hogy elképzeld jövőbeli önmagadat. Mi az, ami izgatottá tesz? Mi az, ami bizalmat ébreszt benned? Hogyan látod magadat 5 vagy 10 év múlva?

A megfelelő jövőkép motivál, tartja benned a lelkesedést és valódi kihívást jelent. És igen, kell hozzá fejlődnöd.

5. „Lökd ki magad” a komfortzónádon kívülre

Ahhoz, hogy teljes mértékben elérd a benned rejlő lehetőségeket, vállalj olyan kihívásokat, amelyek kilöknek a komfortzónádból. Ha mindig biztonságos, kockázatmentes döntéseket hozol, valószínűleg nem támogatod a személyes fejlődésedet. Így hiába telik az idő, sosem fogsz fejlődést látni.

Ez a legrosszabb forgatókönyv. Próbálj tehát egy kis fűszert vinni az életedbe. Vegyél fel új, egészséges szokásokat, például rendszeres sétákat a környéken, vagy tanulj meg egy új nyelvet, ismerj meg új kultúrákat.

Bár lehet, hogy stresszesnek érzed majd magadat az ismeretlen való találkozástól, ez természetes reakció. Azt jelenti, hogy kiléptél a komfortzónádból, és ismeretlen területre merészkedsz. Ez teljesen rendben van. A növekedési mindset eléréséhez egyébként ez talán a legfontosabb lépés.

6. Maradj elkötelezett a területed iránt

Attól, hogy a felhőkben jár a fejed, nem lesz jobb az életed. Elkötelezettnek kell lenned a területed (szakmád, foglalkozásod) elsajátítása iránt. Gyakori évekig kell dolgoznod, mielőtt igazán jó eredményeket látnál.

Ne add fel. Szorítsd össze a fogaidat, és a kihívások ellenére is menj előre. Nincs egyszerű, rövidebb út ahhoz, hogy elérd, amit akarsz az életben. Csak kitartóan meg kell dolgoznod érte.

Ne ugrálj munkáról munkára, projektről projektre. Csináld, tanuld, majd csináld még jobban.

7. Légy következetes

Biztos vagyok benne, hogy valamikor mindannyian küzdöttünk már a következetességgel (pontosabban annak hiányával). Lehet, hogy úgy terveztük, hogy pár hét alatt befejezünk egy feladatot, de ez évek óta nem történt meg. Ismerős?

A leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik. Majd sok, apró, lényegtelennek tűnő lépést kell ismételgetni, amíg meg nem érkezünk.

Záró gondolatok

A növekedési mindset azt jelenti, hogy mindig arra törekszel, hogy önmagad legjobb verziója legyél. Ezzel megteremted az alapokat ahhoz, hogy sikeres lehess az életben. Figyelj azonban, mert elég egy kis hanyagság ahhoz, hogy elrontsd mindazt, amiért dolgoztál.

Más szóval, ha tétlenül ülsz, és nem fejleszted a képességeidet, nem fogod tudni kiaknázni a benned rejlő lehetőségeket.

Forrás: https://addicted2success.com/

- Hirdetés -