A Pomodoro technika – hatásos módszer figyelmed elkalandozása ellen

up2u.hu pomodoro technika

A Pomodoro technika egy remek, a hatékonyságot javító módszer, viszont azt már most elárulom: semmi köze a paradicsomokhoz 🙂

A Pomodoro technika lényege, hogy előre beállított blokkokban dolgozol, előre beállított pihenőkkel, így védve magadat attól, hogy a figyelmed elkalandozzon. Tulajdonképpen ennyi a lényeg, de ha érdekelnek a részletek, olvass tovább!

A Pomodoro módszert/technikát Francesco Cirillo találta fel, a paradicsom formájú konyhai időzítőről lett elnevezve, tehát végülis ennyiben mégis van köze a paradicsomhoz 🙂

Van, aki egy bizonyos feladat végzése közben észre sem veszi az idő múlását, míg van, aki folyamatosan azon kapja magát, hogy állandóan elkalandozik a figyelme.

Az utóbbi típusnak lesz igazán hasznos a módszer, bár ez természetesen a feladattól is függ. Nyilván, ami közel áll a szívünkhöz, azzal szívesebben töltünk akár napi több órát.

No de miből is áll pontosan a Pomodoro technika?

– Válaszd ki a tevékenységet, feladatot.
– Indíts egy időzítőt, állítsd 25 percre. Ezalatt fókuszáltan dolgozz, csak azzal foglalkozz, amit kitűztél magad elé, mindaddig, amíg le nem jár a 25 perc.
– Ezután tarts 5 perc szünetet

Ez a fenti szakasz, 30 perc, ezt nevezik egy pomodoronak.

Miután ebből megcsináltál 4-et, tarts egy hosszabb, 20-30 perces szünetet.

Tehát 25 perc munka, 5 perc szünet, ez négyszer, majd fél óra szünet.

Az ideális, ha vagy olyan feladatot választasz, ami éppen, hogy belefér 25 percbe vagy olyat, amit bármennyi ideig lehetne csinálni. Utóbbi lehet például egy témáról tanulni, valamit gyakorolni.

A dolog lényege, hogy érzel egyfajta „nyomást”, hogy „csak 25 perced van, ennyi idő alatt kell minél többet haladnod”, így kisebb eséllyel kalandozik el a figyelmed. Ezért is nem érdemes 15 perces feladatot kitűzni a 25 perces pomodorora. Ha mégis így alakulna, akkor a maradék időt használd arra, hogy reflektálsz az elvégzett feladatra, átgondolod, feldolgozod, rögzíted magadban.

De ugyanígy működhet egyfajta kontrollként, hogy mondjuk egy olyan tevékenységgel, amit szívesen csinálsz, ne tölts el 6 órát a napodból, ha emiatt nem jutna idő más kötelezettségeidre.

A technika használata eleinte kicsit kényelmetlen, zavaró lehet, de pont ez a lényege, hiszen más kell legyen, mint ahogy eddig dolgoztál.

A módszert számos dologra lehet használni, sokan tapasztalják, hogy otthoni munka, home office közben kifejezetten hasznos, hisz ilyenkor elég sok tényező van, ami el tudja vonni a figyelmünket. Különösen jól tud működni, ha teendőkezelő alkalmazás használatával párosítod!

Nem tűnik nagy varázslásnak egy 25 perces időzítőt indítani, dolgozni, majd a végén egy kis pihenőt tartani. De ne feledd: sokszor nem a legbonyolultabb megoldások nyújtják a legnagyobb segítséget.

Bízunk benne, hogy a Pomodoro technika segít még hatékonyabbá tenni munkavégzésedet!

- Hirdetés -