Digitális vagy papír naptár?

digitális vagy papír naptár?

Minél pörgősebb, rohanósabb az életünk, annál gyakoribb, hogy valakinek naptárra legyen szüksége. Gyakorlatilag az első kérdés, ami fel szokott merülni a kiválasztásánál, hogy digitális vagy papír naptár legyen?

Járjuk körbe a digitális vs. papír naptár kérdését, nézzük mindkét verzió előnyeit, hátrányait!

A digitális naptárak előnyei talán nyilvánvalóak:

Ingyenes: a legtöbb telefon, számítógép rendelkezik naptár funkcióval.
Mindig Nálad van: az okostelefonod Nálad van, abban pedig benne a naptár, így az is mindig Nálad van.
Gyors, kényelmes: a telefonod segítségével a naptárba beírni valamit néhány pillanat, sőt, megteheted mondjuk gyaloglás közben is.
Rugalmas: személyre tudod szabni őket, vagy akár le is cserélheted egy másik appra.
Értesítések, emlékeztetők: ez talán az egyik legnagyobb előny, hogy az elektronikus naptárak tudnak emlékeztetőket, figyelmeztetéseket küldeni.
Megosztás másokkal: digitális naptárat nagyon könnyen megoszthatsz másokkal akár munkádban, akár otthon.

Nézzük a papír naptár előnyeit!

100% megbízhatóság: egy papír biztosan nem romlik el, nem fagy le, nem szinkronizál rosszul – egyszerűen működik.
Folyamatosan előtted lehet: digitális naptárat nehéz vagy nem praktikus (pl. elfoglal sok helyet a monitorból) folyamatosan nyitva tartani, a papírral ezt könnyen megteheted.
Van valami „varázsa” – egy igényes, jó minőségű naptárba (javaslom, hogy nézd meg a Moleskine termékeit) teljesen más írni. Ezt a digitális eszközök nem tudják visszaadni.
Jobban rögzül: ez inkább akkor érdekes, ha a teendőidet is a naptárban vezeted. Azzal, hogy „macerásabb” beleírni (elő kell venni a naptárat, tollat, odalapozni, írni, elpakolni) valahogy kialakul egyfajta kapcsolat közted és a bejegyzés között. Ez hülyén hangzik, de sok digitális eszközbe annyira gyorsan lehet írni, hogy gyakorlatilag arról is megfeledkezel, hogy felírtad. Hogy ez mekkora gond, arról lehetne vitázni, hiszen pont azért írod fel, hogy ne kelljen észben tartani, de ez is egy szempont.

Melyiket javaslom? Melyik a jobb naptár: papír vagy digitális?

Sajnos erre nincs egyértelmű válasz. Én személy szerint kizárólag digitális naptárat használok (illetve a teendőket is ilyen formában vezetem), de ez nem jelent semmit. Lehet, hogy Neked is ez a módszer válna be, lehet hogy teljesen más. Amit biztosan tudok javasolni, hogy ne csak ilyen és ehhez hasonló írások alapján dönts: próbáld ki Te magad is őket. Vezess 1-2 hétig digitális, 1-2 hétig papír naptárat, érezni fogod, hogy melyik a Neked.
Ami viszont fontos, hogy lehetőleg ne ugrálj utána közöttük. Követhetetlen lesz, ha 3 hónap alatt 5 alkalommal váltasz a digitális és a papír között, pedig a naptár vezetésének épp az átláthatóság a célja.

- Hirdetés -