Hogyan vezess naplót?

Egy korábbi írásunkban már kifejtettük, hogy napló vezetése nagyon hasznos, mondhatni egészséges dolog. Akkor az volt a téma, hogy MIÉRT jó a naplóírás, most viszont azzal fogunk foglalkozni, hogy

HOGYAN érdemes naplót írni.

Kezdjünk néhány megközelítésbeli kérdéssel!

– A legfontosabb, hogy úgy írj, ahogy Neked jó és kényelmes, ez az egész arra van, hogy Neked segítsen, ha tehernek érzed, akkor valami nem stimmel. Ne csinálj belőle, gondot, ha az egész napodról írsz 2 sort, de egyetlen eseményről pedig egy teljes oldalt. Ahogy Neked jó!

– Érdemes – ez különösen digitálisan írt naplóra igaz – nem különösebben figyelni az elírásokra, helyesírásra, központozásra. Ez arról szól, hogy gyorsan kiírd, ami benned van.

– Ehhez kapcsolódik, hogy érdemes úgy írnod a naplót, hogy azt rajtad kívül soha, senki nem fogja elolvasni. Ezt tartsd is be, különben becsapod magadat és legközelebb esetleg nem leszel 100%-ig őszinte vele, holott ez az egyik legfontosabb.

– Oda, arra írj, ami Neked a legjobb. Én személy szerint digitálisa, egy kifejezetten erre való alkalmazásba írom a naplót, de hibátlan megoldás egy egyszerű Word dokumentum vagy a jó öreg füzet is. Azt gondold át, hogy a kereshetőség mennyire fontos, ebben mindenképpen jobbak a digitális megoldások. Ha Neked a természetesség, kikapcsolás fontosabb, akkor viszont válaszd a papírt. De a legegyszerűbb, ha kipróbálod.

– Rendszeresen írj! Az ideális az, ha minden nap bővül a napló, de persze havi 1 is jobb mint a semmi. Mindenesetre azt javaslom, hogy törekedj szokásoddá tenni, érdemes a reggeli/esti rituáléba beépíteni a napló írását.

A megközelítést taglaló általános javaslatok után nézzünk néhány konkrét tippet, ami segítheti a hatékony naplóírást. Használhatod mindet vagy válogasd ki a Neked tetszőket – ideálisan kipróbálás után.

Ha utalok az „adott napra”: ha este írod a naplót, akkor aznapra gondolok, ha reggelente naplózol, akkor az előző napra.

– Írd le a fontosabb történéseket, eseményeket, analitikusan, rögzítési céllal. Én gyakran a naplóban keresem vissza, hogy egy adott dolog pontosan mikor is történt.

– Írd le, miket tanultál az adott napon. Ezt lehetne úgy is írni, hogy fogalmazd meg, mi sikerülhetett volna jobban és mit tanultál belőle.

– Ennek az ellenkezőjeként írd le az adott napi sikerélményeidet.

– Ha reggel naplózol, az az aznapi célok összeírására is remek lehetőség.

– Hétvégén érdemes tartani egy „hétértékelő” hosszabb írást, amikor összefoglalod, mik is történtek, mi maradt meg benned, milyen hatással vannak ezek a következő hétre vagy akár a későbbi jövőre.

– Ha valami nagy hatással van rád (akár pozitív, akár negatív, de utóbbinál még fontosabb), érdemes azonnal leírni, nem megvárni a következő naplóírást.

– Ha elköteleződsz a minden nap történő naplóíráshoz, használj emlékeztetőket, amíg tényleg szokásoddá nem válik.

– Ha nincs időd, energiád, csak írd le, hogy „ez és ez történt, majd kibontom részletesebben”. Én ezt gyakran csinálom, feljegyzem gyorsan a tényeket és mondjuk más nap írok róla bővebben, részletesebben. Addigra ráadásul alszol is egyet a témára, egész más írás születhet ilyenkor 🙂

Bízom benne, hogy a legutóbbi írásunk hatására belekezdtél a naplód vezetésébe, ez az írás pedig segített, hogy még hatékonyabb, hasznosabb, esetleg élvezetesebb legyen!

- Hirdetés -