Túlagyalás, 1. rész – a túlagyalás fajtái

up2u.hu túlagyalás fajtái
up2u.hu túlagyalás fajtái

Életünkben egyaránt bukkanhatnak fel külső és belső akadályok, nehézségek. A külső akadályokat mások, a körülmények gördítik elénk, a belsőket viszont gyakran mi okozzuk magunknak. Az egyik ilyen gyakori, belső akadályozó tényező a túlagyalás. Sokakat foglalkoztat ez a téma, ezért egy rövid sorozatot készítünk a túlagyalás témájából. Az első rész témája a túlagyalás fajtái.

Nézzük, milyen típusai vannak a túlagyalásnak:

A túlagyalásnak is vannak különböző típusai, amelyekkel találkozhatunk. Ezek közül sokat a kognitív torzulások okoznak, melyek egyfajta negatív vagy torz gondolkodásmódot jelentenek.

Mindent vagy semmit gondolkodás

A túlagyalásnak ez a típusa azzal jár, hogy a helyzeteket csak feketén vagy fehéren látjuk. Ahelyett, hogy a jót és a rosszat is megvizsgálnánk, előfordulhat, hogy egy eseményt csak a teljes siker vagy a teljes kudarc szempontjából elemzünk, ignorálva a köztes lehetőségeket.

„Ha ezt most megpróbálom és nem sikerül, akkor az egészet hagyhatom a fenébe, semmi értelme.”

Katasztrofizálás

A túlgondolkodásnak ez a típusa azt jelenti, hogy a dolgokat rosszabbnak gondoljuk, mint amilyenek valójában. Például valaki attól félhet, hogy rossz eredményt ér el egy teszten. Ez aztán ahhoz az aggodalomhoz vezet, hogy megbukik az teljes tantárgyból, ami aztán ahhoz vezet, hogy megbukik az iskolában, nem kap diplomát, és nem talál munkát, munka nélkül pedig hajléktalan lesz. Azaz a teszt esetleges sikertelenségét egyenesen a hajléktalansághoz vezetjük. Ez a fajta túlgondolkodás arra késztet, hogy irreális, legrosszabb forgatókönyvek miatt aggódjunk.
A „bolhából elefántot” tipikus esete.

Túlzott általánosítás

A túlgondolkodásnak ez a formája akkor fordul elő, amikor valaki a jövőre vonatkozó szabályt vagy elvárást a múlt egyetlen vagy véletlenszerű eseményére alapoz. Ahelyett, hogy elfogadnánk, hogy különböző kimenetelű események lehetségesek, azt feltételezhetjük, hogy bizonyos dolgok „mindig” vagy „soha” nem fognak megtörténni. Ebben az esetben egy múltbeli esemény túlzott általánosítása a jövő minden eseményére gyakran vezet ahhoz, hogy túlgondolkodunk és aggódunk olyan dolgokon, amelyek talán soha nem következnek be.

„Egyszer már megtörtént, tehát biztosan meg fog ismét.”

„Egyszer már próbáltam, akkor nem sikerült, most miért sikerülne?

Ezek a túlagyalás fajtái, viszont a téma sokkal tágabb, készült is belőle egy második és egy harmadik írás is.

Forrás: https://www.verywellmind.com/

- Hirdetés -