4 módja annak, hogy motivált főnök legyél

motivált főnök
motivált főnök

Nem számít, hogy egy 1 vagy 100 fős csapatot irányítasz, az üzleti vezetők számára fontos, hogy inspiráljanak másokat. Ugyanilyen fontos, hogy saját magadat is inspiráld és motivált főnök legyél. Íme, hogyan.

Főnök, vezető, felettes, útmutató… Akárhogy is jellemzed magad, fontos, hogy inspiráld a dolgozóidat – de az is fontos, hogy Te magad is inspirált maradj. Itt Európában minden nap keményen dolgozik azért, hogy a vállalatot a felszínen tartsa, és nagy nyomás nehezedik Önre. Ez megterhelő lehet.

Lehet, hogy csak akkor veszed észre, amikor már túl késő, hogy kiégtél, és nincs lelkesedésed. Íme, hogyan maradhatsz továbbra is inspirált és motivált.

1. Legyenek szem előtt a céljaid.

A látható célok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy motivált maradj. Lehetnek apró, de érdemes két moodboardot készítened a munkaterületedre. Az elsőnek tartalmaznia kell a céljaidat, és nem csak a szakmai céljaidat. Fontold meg, hogy hozzáadsz egy olyan célt, hogy szórakoztató, vonzó munkahelyet teremts, vagy megtaláld a munka és a magánélet egyensúlyát. Egyes céloknak a termelékenységhez kell kapcsolódniuk, másoknak pedig a kiteljesedésről és a boldogságról kell szólniuk; mindkettőre szükséged van ahhoz, hogy mindez működjön.

A második táblának ugyanezeket a célokat kell tartalmaznia, de mindegyik alá írj néhány olyan lépést, amelyet következetesen meg kell tenned ahhoz, hogy elérd a célodat. Ha tehát azt a célt tűzted ki, hogy a munka és a magánélet egyensúlya megfelelő legyen, akkor írj bele egy emlékeztetőt, hogy minden este 18 óráig el kell menned, vagy ki kell használnod a fizetett szabadságodat. Ha az a célod, hogy rendszerezd a jelentéseidet, adj hozzá egy emlékeztetőt, hogy minden héten egy bizonyos időpontig iktasd őket.

Ha nem csak a céljaidat látod, hanem minden nap egyértelmű emlékeztetőket is, hogy hogyan érheted el őket, az motiválni fog, hogy elvégezd a munkádat, és teljesítsd – majd túl is teljesítsd – a céljaidat.

2. Strukturálj egy ösztönző tervet.

Azt már tudod, hogy ha ösztönzőket adsz alkalmazottaidnak, az jó módja a motiválásnak. Neked is rendelkezned kell valamilyen jutalomfajtával a jó munkáért. Ha a cég elér egy bizonyos célt, adj például mindenkinek szabadnapot péntek délután – de ne felejtsd el kivenni a szabadnapot te sem. Jelölj ki személyre szabott jutalmakat magadnak is.

Gondoljon azokra a feladatokra, amelyeket egyedül kell végrehajtanod, mint például a felvételi döntések meghozatala vagy a felettesednek való jelentéstétel. Ha egy felvétel vagy egy megbeszélés jól sikerül, alakíts ki magad számára ösztönző struktúrát, még akkor is, ha ez csak egy délelőtti szünet, hogy megvehess egy új könyvet vagy beülj valahová inni egy teát. Ha tudod, hogy egy nehéz feladat végén még egy egyszerű jutalom is jár, az motiváltan tart.

3. Foglalkozz a dolgozókkal.

Vegyél részt bulikon, rendezvényeken, szabadidős rendezvényeken és az irodai kultúrában. Ahhoz, hogy motiváltnak és energikusnak érezd magad, kapcsolódj a vállalaton belül mindenkivel. Időnként elszigetelőnek érezheted magad főnökként, de jó, ha emlékezteted magad arra, hogy egy csapat tagja vagy.

Az alkalmazottak között töltött idő, különösen a csapatépítő tevékenységek vagy a lazább pillanatok során, hasznos a bajtársiasság előmozdításában, és emlékeztet arra, hogy miért is dolgozol. Ráadásul a csapattagok nagyszerű betekintést nyújthatnak abba, hogy a vállalat működése hogyan zajlik a gyakorlatban. Együtt ötletelhettek és megoldhatjátok a problémákat, miközben megünnepelhetitek a sikereket, ami mindezzel produktívabbá – és boldogabbá – tesz benneteket.

4. Soha ne hagyd abba a tanulást.

Ha a munkaköri feladataid sosem változnak, úgy érezheted, hogy nem kell semmi újat tanulnod, de valójában ennek az ellenkezője igaz. Meg kell törnöd a monotonitást és a rutint, és ösztönözve kell maradnod. Próbálj meg minden hónapban kiválasztani egy olyan személyt, akinek a karrierjét vagy életét csodálod, majd olvasd el az önéletrajzát vagy egy róla szóló könyvet. Inspiráló, ha megtudod, hogyan értek el mások a tiédhez hasonló célokat. Ahogyan az összességében a tanulás is.

Keress továbbképző tanfolyamokat, szemináriumokat vagy konferenciákat a saját szakterületeden, és igyekezz részt venni rajtuk. A szakértőktől és a kollégáktól kapott betekintés segíthet abban, hogy új szemmel lásd a szakmádat, és hogy mindig résen légy.

Az Entrepreneur cikke alapján

- Hirdetés -