Túlagyalás, 3. rész – Hogyan hagyjuk abba a túlagyalást?

hogyan hagyjuk abba a túlagyalást

Ez az írás arra keresi a választ, hogy hogyan hagyjuk abba a túlagyalást: egy látszólag apró, ám sok ember életét megnehezítő problémát.

Korábbi írásainkban már bemutattuk a túlagyalás okait, valamint a túlagyalás különböző típusait, azonban egyik sem foglalkozott azzal, hogy hogyan hagyjuk abba a túlagyalást.

Kutatások szerint a jobb, gyorsabb megoldások egyik kulcsa az lehet, ha kevesebbet gondolkodunk egy problémán. Íme néhány módszer a túlgondolkodás leállítására.

Tereld el a figyelmedet

Ahelyett, hogy végtelen ideig ülnél és gondolkodnál egy problémán, inkább tereld el egy kicsit a figyelmedet.

Az agyad jobb módokat találhat arra, hogy a háttérben kidolgozza a megoldást, miközben más feladat – például a kerti munka – elvonja a figyelmedet. Vagy „aludhatsz rá egyet”, és felfedezheted, hogy az agyad alvás közben megoldja helyetted a problémát.

Egy rövid figyelemelterelés szünetet adhat neked. És jó eséllyel az elméd valami produktívabb dologra kezd ezalatt koncentrálni. Sőt, az agyad talán még ki is talál egy megoldást számodra, amikor már nem gondolsz a problémára.

Harcolj a negatív gondolatok ellen

Emlékeztesd magát, hogy a gondolatai nem tények. Nem lesz minden gondolatod igaz, pontos vagy akár reális. Ha megtanulod, hogyan alakítsd át őket pozitívabb irányba, az segíthet enyhíteni a túlgondolkodásra való hajlamot.

Amikor azon kapod magadat, hogy túlagyalsz, kezdj kételkedni a saját gondolataidban. Kérdezd meg magadtól, hogy tényleg reálisak-e. Gondolj alternatív forgatókönyvekre. Eleinte nehéz lehet, de ha megtanulod, hogyan vond kétségbe a saját gondolataidat, akkor megtanulhatod, hogy a negatív gondolatokat hasznosabbakkal váltsd fel.

Dolgozz az interperszonális készségeiden

Tanulmányok szerint az interperszonális készségeid fejlesztése segíthet megállítani a túlgondolkodást, mivel ezek a készségek nagy hatással vannak erre a bizonyos szokásra. Az erősebb interperszonális készségek fejlesztésének módjai a következők:

  • Az önismeret növelése
  • Az önbizalmad növelése
  • Önuralom gyakorlása

Meditálj

A meditáció kiváló eszköz lehet a gondolataid pozitívabb irányba tereléséhez. Meditáció közben törekedjen arra, hogy a légzésére összpontosíts. A cél itt most nem az, hogy kitisztítsd az elmédet, hanem inkább az, hogy valamire összpontosíts, és gyakorold a fókusz irányítását, amikor a gondolataid elkalandoznak.

Gyakorlással sokkal könnyebb lesz megállítani a túlgondolkodást, mielőtt komolyabb problémává válna. Kutatások szerint egy 10 perces meditáció hatékony módja lehet a káros gondolatok és az aggodalom megállításának.

Gyakorold az önelfogadást

A túlgondolkodás gyakran abból ered, hogy a múltbeli hibákon rágódunk, vagy olyan dolgok miatt aggódunk, amelyeken nem tudunk változtatni. Ahelyett, hogy szidod magad olyan dolgokért, amelyeket esetleg megbánsz, próbálj meg azon dolgozni, hogy elfogadóbb és együttérzőbb legyél önmagaddal szemben.

A következő stratégiák segíthetnek abban, hogy önelfogadóbbá válj:

A hála gyakorlása és az önmagad azon aspektusainak átgondolása, amelyeket értékelsz.
Egy erős támogató rendszer kialakítása, amely olyan emberekből áll, akik bátorítást és szeretetet tudnak nyújtani.
Bocsáss meg magadnak olyan dolgokért, amelyeket megbántál

Keress szakértő segítséget

Ha nem tudsz megszabadulni a túlzott gondolkodásmódtól, fontold meg, hogy szakember segítségét veszed igénybe. A túlgondolkodás egy mentális probléma, például depresszió vagy szorongás tünete is lehet. Másfelől viszont növelheti a mentális egészségügyi problémák kialakulásának esélyét.

Egy mentálhigiénés szakember megtaníthat olyan készségeket, amelyek segítenek leszokni a megszállottságról, a töprengésről és a nem hasznos dolgokon való rágódásról. Segíthet továbbá azonosítani a számodra működő megküzdési stratégiákat, mint például a mindfulness vagy a testmozgás vagy a már említett meditáció.

Ha úgy érzed, hogy az agyad túlpörög és nem tudsz úrrá lenni rajta, beszélj szakemberrel.

Forrás: https://www.verywellmind.com/

- Hirdetés -