A legjobb szokások az életben – II. rész

up2u.hu legjobb szokások

Ez az írás egy korábbi folytatása, a legjobb szokások listájának első 7 elemét IDE KATTINTVA találod.

A szokások teremtményei vagyunk. Minden, amit gondolunk, mondunk és teszünk, mélyen gyökerező szokásaink eredménye, amelyek évekig tartó, megrögzött viselkedés során vésődtek az elménkbe. Ugyanezek a szokások vagy előre visznek minket, vagy hátráltatnak bennünket az életben.

Valójában életünk jelenlegi állapota és minősége a napi szokásaink közvetlen tükörképe.

Rossz szokásainktól megválni és jó szokásokkal helyettesíteni őket korántsem egyszerű feladat. Elkötelezettségre, akaraterőre és rendíthetetlen vágyra van szükség ahhoz, hogy legyőzzük természetesnek tűnő hajlamainkat arra, hogy egy bizonyos módon gondolkodjunk, érezzünk, beszéljünk és cselekedjünk.

8. Kezeld az idődet legalább olyan jól, mint a pénzedet.

A hatékony időgazdálkodás alapvető szokás ahhoz, hogy bármiben sikeres legyél az életben. Az, hogy mennyire jól gazdálkodsz azzal a kevés értékes idővel, amid van, sokat elárul arról, hogy mit tudsz elérni. És tekintve, hogy mindannyiunknak ugyanannyi ideje van a világon, az, hogy hogyan használod ki ezt az erőforrást, meghatározza a sikereid lehetőségeit.

Találj egy jó rendszert az időgazdálkodásra, és alkalmazd azt. Ez nem bonyolult feladat, de tudatos és következetes erőfeszítést igényel. Ha azonban ez a szokás egyszer megszilárdul a napi rutinodban, gyakorlatilag bármi lehetséges, és egyetlen cél sem lesz túl nagy ahhoz, hogy elérd.

Néhány kapcsolódó írás (van egy pár:)):

Naptár vezetése – az alapok

Mi alapján válassz teendő alkalmazást?

A Pomodoro-módszer

A 2 perces „szabály”

9. Napi célok, minden nap.

A legtöbb embernek vannak céljai. Akár az üzleti életben, akár a magánéletben szeretnénk valamit elérni, mindannyian haladunk valamilyen  – ideális esetben tudatos, szándékolt – irányba. Azonban, bár a hosszú távú célok irányt adnak nekünk, a kitűzött napi célok azok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy rövid távú mérföldköveket hozzunk létre, amelyek szerves részét képezik a sikerünknek.

A hosszú távú célok még a legjobb időkben is nyomasztónak tűnhetnek. Ha naponta tűzöl ki kisebb, napi célokat, akkor leküzdheted a nagy dolgok elérésével járó stressz egy részét, nem fogod azt érezni, hogy föléd tornyosul. 20 emelet egyszerre soknak tűnhet, 1 lépcsőfok viszont szinte semminek.

10. Keress inspirációt.

Gyakran nehéz hosszabb ideig motiváltnak maradni. Elbátortalanodunk és eltántorodunk a céljainktól, amikor olyan dolgok történnek az életben, amelyek eltérítenek minket a „helyes” útról. De az egyik legjobb módja annak, hogy motivált maradj az életben, ha naponta inspirálod magad.

Olvass, nézz inspiráló videókat, és inspirálódj mások történeteiből, akik megvalósították az álmaikat. Ez lehet néhány pillantás egy képre, ami motivál, de lehet hosszú időn át tartó vizualizálás is: annyi időt fordíthatsz erre, amennyit csak akarsz. Az inspiráció a megvalósításhoz vezető út, mert amit az elme el tud képzelni, azt meg is tudja valósítani.

11. Takarékoskodj folyamatosan, fektess be körültekintően.

Egyetlen jó szokáslista sem teljes egy olyan nélkül, amely megtakarításra és befektetésre szólít fel. Gyakran figyelmen kívül hagyjuk a jövőre való megtakarítás szükségességét, mert annyira lefoglal bennünket a jelen pillanat, az abban felmerülő kihívások, vagy éppen csábításom. Ez természetesen folyamatosan változik, de jellemzően a háztartások, egyének Magyarországon sem rendelkeznek túl nagy félretett összeggel.

De ez nem csak a megtakarításról szól. A megtakarított pénzt be is kell fektetni, méghozzá bölcsen. Minél nagyobb figyelmet fordítasz erre most, annál inkább tele lesz az életed pénzügyi sikerekkel a jövőben. Arra is ügyelned kell, hogy lehetőség szerint legalább hathavi megtakarítás legyen a számládon, hogy a jövőben elhárítsd az esetleges komolyabb pénzügyi problémákat, melyeket pl. munkahelyed elvesztése okozhat.

12. Költségvetés és a kiadások nyomon követése

Benjamin Franklin egyszer azt mondta: „Óvakodj a kis kiadásoktól, egy kis lék elsüllyeszti a nagy hajót is”. Könnyű szem elől téveszteni az apró kiadásokat, de ezek összeadódnak, különösen, ha nem készítünk költségvetést. Ügyelj arra, hogy minden kiadás kezelj, és tulajdoníts fontosságot a kis összegeknek is.

Amikor a szilárd pénzügyi szokásokról van szó, ez egy fontos szokás, amely a jövőbeni pénzügyi sikereidhez fog hozzájárulni – sok kicsi sokra megy. A komolytalan vagy felesleges kiadásokon megspórolt pénzt megtakaríthatod és befektetheted a jövőd érdekében. Ne hagyd figyelmen kívül a jövőt a jelen pillanatban való élvezet kedvéért.

13. Soha ne hagyd abba a tanulást.

Képezd magad, és tanulj minden egyes nap valami újat. Kötelezd el magadat a tanulás és az életed javítása mellett, akár új készségek elsajátításával, akár a már meglévő készségek fejlesztésével. Az idegen nyelvektől kezdve a programozásig, minden egyes nap szánj egy kis időt erre a szokásra.

Akár úgy döntesz, hogy (online) tanfolyamon, hangoskönyvvel, app segítségével, blogbejegyzésen, a YouTube-on található oktatóvideón, vagy akár TED Talks-on vagy más módon tanulsz meg valami újat, e szokás megvalósításának fontossága kiemelkedően fontos. Találj valamit, amit érdemes megtanulni, és csinálj belőle minden egyes nap csak egy kicsit.

Kapcsolódó: Hangoskönyv app ajánló

14. Tegyél rendet mindenhol.

A fizikai rendetlenség a koncentráció elvesztését eredményezi. Ha az életünk rendezetlen és zűrzavaros, nehéz a céljainkra összpontosítani. Szánj időt otthonod és munkahelyed rendbetételére, és minden nap csak egy kicsit tegyél meg ennek a szokásnak az érvényesítéséért. Fogj egyetlen fiókot, és tegyél benne rendet, vagy rendezd el otthonod egy magányos sarkát, esetleg az irodában egy szekrényt. Ez például egy remek napi cél lehet! 😉

A rendetlenség könnyedén nagymértékű fókuszvesztéshez vezet.

15. Korán lenni, korán kelni.

A kora reggeli órák a békés elmélkedés és a bőséges termelékenység ideje. Amikor a világ nyugodt és alszik, lehetővé teszi, hogy teljes szívvel hosszú távú céljaira koncentrálj. Aki komolyan gondolja a sikert, az tudja, hogy fontos a korai kelés.

Még ha nem is vagy egy klasszikus „reggeli típus”, a napi rutinodon végzett fokozatos változtatásokkal javasoljuk, hogy kezdj el egyre korábban ébredni. Kezdd azzal, hogy az első héten 15 perccel előrébb állítod az ébresztőórádat, 15 perccel a következő héten, és így tovább. Addig csináld ezt, amíg legalább két órával korábban tudsz felkelni, mint ahogy most ébredsz. Kellemetlen lesz, de hidd el, megéri.

Kapcsolódó: Tippek korai keléshez

16. Légy nagylelkű az időddel és a pénzeddel.

Az eredményekre és sikerre való törekvésünkben gyakran megfeledkezünk másokról. Elmulasztunk valami értékeset adni embertársainknak, barátainknak, szeretteinknek. Itt nem arról van szó, hogy pénzt adományozzunk; itt arról van szó, hogy az időnkkel járuljunk hozzá – ez sokkal értékesebb, mint a pénz.

Az is sokat segít, ha a hiány állapotából a bőség állapotába helyezzük át gondolataink fókuszát.

Hajlamosak vagyunk túl sok időnket aggodalommal és szorongással tölteni. De ha magadévá teszed a mások megsegítésének szokását, könnyen enyhítheted személyes aggodalmaidat, sőt, még a problémáidat is. Azok az emberek, akik a legtöbb értékkel járulnak hozzá mások életének jobbá tételéhez, végül a legnagyobb sikereket érik el.

A legjobb szokások itt még nem értek véget, hamarosan folytatjuk!

A legjobb szokások listájának első 7 elemét pedig IDE KATTINTVA találod.

- Hirdetés -