Miért nem működnek az újévi fogadalmak? Csináld helyette ezt a 3 dolgot!

Habár az év vége jó alkalom arra, hogy kicsit megálljunk és visszatekintsünk mindarra, amit sikerült elérni, ez gyakran vezet egy éves fogadalmakat tartalmazó listához, ami nagyon ritkán lesz betartva és hoz eredményeket. Íme, mit tudsz csinálni, hogy bebiztosítsd azokat az eredményeket, amikre vágysz.

goodif-goalsHány olyan év volt, amikor nagy lelkesen nekikezdtél az új fogadalmaid betartásának és már kevesebb, mint 60 nap alatt megszegted őket? Tovább megyek, ahelyett, hogy elkezdenél arra koncentrálni, ami működik, elkezded hibáztatni magad, kijelented, hogy “ez nem hoz eredményeket”, így nem is fogod elérni céljaidat. Ismerősen hangzik? Adok néhány tippet, hogy törd meg ezt a szokást és hozz létre olyat, ami megmarad – nem csak a következő évre, hanem minden azt követőre is.

Első körben, mi az, amit ne csinálj:

1. Ne használd azt, hogy “kellene”. Fontos, hogy megértsd az okokat, amiért MUSZÁJ változtatnod. A viselkedéstől az érzelmeken át a hitig, tartós változáshoz ki kell venned a “kellene” szót, ami ritkán hozza a kívánt eredményeket, és átgondolni, miért MUSZÁJ a változás.

2. Ne tűzz ki homályos, nem realisztikus célokat. Az olyan fogadalmak, mint például “több pénzt szerzek”, vagy “lefogyok” bizonytalanok és nem mérhetőek. Lehetetlen tudnod, mikor érted el ezeket a célokat, úgyhogy előbb-utóbb elkezdesz nem is foglalkozni velük. Helyette légy pontos, például “havi 2kg-t fogyok le, amíg el nem érem az X kg-testsúlyt és/vagy az Y cm derékbőséget.”

3. Ne várj az év végéig, hogy mérd az eredményeidet. Még ha realisztikus fogadalmakat tettél is, legalább heti (de akár napi) mérésekre van szükséged, melyek során világosan láthatod, hogy a 12 hónap alatt elérendő célod felé haladsz-e. Ami mérve van, az teljesítve lesz – ami naponta mérve van, az hamarabb lesz teljesítve.

A tartós változás érdekében:

1. Írd le az ideális éved történetét, mintha egy film forgatókönyve lenne. Ha az életed egy mozifilm lenne, az emberek elaludnának rajta, vagy izgatottan szorítanák a szék karfáját? Te vagy a saját életed rendezője. Ha több izgalmat, kalandot, romantikát akarsz, egyszerűen el kell kezdened elképzelni milyen eredményeket szeretnél látni ebben az évben. Minél több részletet adsz hozzá, minél több érzelmet kapcsolsz hozzá, annál jobban bebiztosítod, hogy valóban meg is jelennek ezek életedben.

2. Kérdezd meg magadtól, “Valójában miért akarom ezt?”. Egyszerűen nem elég, ha van egy terved, hogy mit akarsz csinálni az életeddel – így a következő évre sem. Annak érdekében, hogy megtörténjen, valóban meg kell értened, miért MUSZÁJ neked elérni ezt a változást (nem csak “kellene”). Mit fognak ezek a változások hozni az életedbe? Mi az elsődleges ok, amiért szeretnéd ezt a változást? Aztán gondolj arra a hatalmas mennyiségű munkára, amit el kell végezned ahhoz, hogy elérd ezt a már KÖTELEZŐ eredményt. Ezeknek a kérdéseknek a feltevése és őszinte megválaszolása mellékhatásként akár meg is duplázhatja a produktivitásodat!

3. Menj el egy coach-hoz, vagy legalább keress egy partnert, akivel elszámoltatjátok egymást. Ki fog segíteni, hogy elérd a kitűzött céljaidat? Tudod, mi történik, ha besűrűsödik a programod, az életed. Ki fog segíteni lelassítani, megállni és segíteni visszatekinteni, kielemezni a haladásodat? Még ha azon kevés ember közé tartozol is, aki meg tudja ezt magának csinálni, egy coach és/vagy egy „elszámoltató partner” előre lefixált (ideális esetben kéthetente) találkozókkal nagy segítség lehet, hogy rajta maradj a kijelölt úton. Ha lecsúsznál róla, segíthetnek, hogy mik azok a kis változtatások, amiknek végrehajtásával újra a helyes irányba haladhatsz.

Itt az ideje, hogy elkezdj fókuszálni az új évben elérendő céljaidra. Kezdj az ideális életed forgatókönyvének leírásával. Utána tölts egy kis időt azzal, hogy a “miért?”-en gondolkozol. Milyen lesz az életed, ha eléred mindazt, amit szeretnél? És végül ki az (rajtad kívül), aki segít elszámoltatni a haladásoddal?

Ha komolyan gondolod, hogy változtatni szeretnél az életeden, használd ezt a megközelítést. Nemcsak, hogy működni fog, de azt fogod észrevenni, hogy nem is akarsz visszatérni azokhoz a régi időkhöz, amikor évente egyszer kitalálod, hogy mik azok az igencsak irreális célok, amiket el “kellene” érned, de legbelül tudod, hogy úgysem fogod. Akik komoly eredményeket érnek el, teljesen új lehetőségeket látnak, mélyre ásnak az okokban, amik miatt ez az új megközelítés az egyetlen járható út nekik és keresnek valakit, aki segít nekik rajtamaradni a kijelölt úton. Sok szerencsét kívánok, bár szerencsére nem lesz szükséged, ha követed a fenti lépéseket.

Forrás: inc.com
Kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons

- Hirdetés -